Petronella Ekroth: ”Jag vill inspirera”

Nyheter

petronella_difHon vill inspirera unga och drömmer om landslaget. Petronella Ekroth berättar om karriären och varför Djurgården är ett lag att räkna med i framtiden.

2015 tog Djurgården klivet tillbaka till allsvenskan. Då värvades Petronella Ekroth till klubben efter tre säsonger i Hammarby. Som nykomling slutade Djurgården sexa, och ifjol följde Stockholmsklubben upp med en ny sjätteplacering. Under hennes två säsonger i DIF har Petronella varit en viktig spelare i lagets defensiv – och speluppbyggnad.

Som mittback har du fått beröm för ditt huvudspel och din skicklighet i uppspelsfasen. Hur har du blivit den typen av spelare?

– Med huvudspelet spelar det nog roll att jag är ganska lång och orädd i luftspelet. Även att jag har bra tajming i nickduellerna. När det gäller passningar har jag alltid varit väldigt lugn med bollen. Jag vill kunna sätta mina lagkamrater i bra lägen. När jag var yngre tränade jag alltid med båda fötterna också, och det har väl gett resultat, säger Petronella Ekroth.

Petronella Ekroth har mängder av ungdomslandskamper på meritlistan. Det var också där hon skolades om till mittback, som har varit hennes mest naturliga position som seniorspelare.

– Jag började som innermittfältare, men i ungdomslandslagen skolades jag om till mittback. Då var jag 17 år kanske. Det har nog bara varit positivt för min utveckling att jag varit mittfältare förut. Nu har jag även fått känna på lite att spela ytterback också. Jag har varierat lite på sistone, men i första hand ser jag mig själv som mittback.

”HELA LAGET ÄR INSTÄLLT PÅ MEDALJ”

Under de senaste säsongerna har Petronella Ekroth även fått vara skadefri. För några år sedan drogs mittbacken med svåra knäskador och 2012 skadade hon främre korsbandet. Sommaren 2013 var Petronella varit tillbaka på planen och sedan dess har karriären tagit ny fart.

– Det känns bättre och bättre hela tiden. Det var tråkigt att råka ut för två korsbandsskador och missa två år av karriären, men jag har samtidigt stärkts av det. Det tar ju ett tag att komma tillbaka, men nu känner jag verkligen att jag är tillbaka och utvecklas hela tiden.

Under skadeperioden kombinerade Petronella rehabträning med att utveckla en ny sida. Hon började att analysera sporten på ett djupare sätt och under de senaste åren har Petronella haft flera tv-uppdrag som fotbollsexpert. I klubbarna hon representerat genom åren har hon också haft en naturlig ledarroll.

  Att vara en ledare på planen har jag nog också haft ganska naturligt. Jag var lagkapten i ungdomslandslaget. Men även som person. Det är inte så att jag tar för mig, men jag är bekväm i att prata inför grupp och har själv ett driv som jag även vill att andra ska ha. Då vill man kanske ställa lite extra krav.

petronella_dif2

I år gör 28-åringen sin tredje säsong för Djurgården.

– Det är väldigt häftigt att spela här. Både som klubb, men också att laget blir bättre för varje år. Klubben satsar mer på damer, man vill liksom lyfta damerna och få det mer jämställt. Det uppskattar vi mycket. Djurgården är en stor klubb och det är häftigt att vara en del av den. Det märks på stan och med folk att man spelar i en storklubb.

Laget har slutat sexa två år i rad. Vad siktar Djurgården på den här säsongen?

– Jag tror att vi har stora chanser. Vi siktar högre än förra året och har som mål att ta medalj. De är hela laget inställt på. Vi har ett bättre lag i år och vill vara med uppe i toppen och tampas. Om alla kan hålla en bra nivå och prestera kan vi bli riktigt bra.

De senaste åren har mycket handlat om de senaste mästarna Linköping och Rosengård. Hur ligger Djurgården till inom den närmaste framtiden?

– Det är fortfarande mycket som handlar om Linköping och Rosengård. Vi är kanske inte där än, att man nämner oss bland toppen. Men vi är på väg dit. Motståndarlagen har ändå insett att vi är att räkna med och ser upp för oss. Vi finns med i diskussionerna. Inte som kandidat än, men förhoppningsvis så småningom.

”LANDSLAGET ÄR EN DRÖM”

Hur ser dina personliga målsättningar ut?

– Det är en annorlunda situation för mig att spela på en ny position som ytterback. Det är en rolig utmaning och jag tar den på bästa sätt med målet att hela tiden prestera och bli bättre. Att få spela i landslaget är såklart en dröm också. Den chansen kanske blir mindre ju äldre man blir, men det är ett mål som jag alltid haft och något som driver mig att bli bättre. Även om jag inte skulle nå dit vill jag ändå känna att jag gjort allt jag kan. Det är ett mål, men också att spela så bra jag kan som ytterback och alla utmaningar som det innebär.

Du är en person som många unga följer och ser upp till. Hur ser du på dig själv som förebild?

– Jag vill såklart inspirera så mycket jag kan och dela med mig av mina erfarenheter. Jag har spelat på elitnivå länge och gjort både misstag och bra saker. Jag vill dela med mig av så mycket som möjligt för att andra ska våga ta beslut och satsa på fotboll. Damfotboll utvecklas hela tiden och jag vill att fler unga tjejer ska kunna satsa på det. Man ska kunna ha drömmar och uppnå dem.

Text: Marcus Heed
Foto: Peter Vikström


Petronella Ekroth

Född: 12 december 1989.
Position: Försvarare.
Klubb: Djurgårdens IF.
Tröjnummer: 13.
Moderklubb: Rödsle BK.
Tidigare klubbar: Östers IF, 2006-07), Linköping FC (2008-09), Linköping Kenty (2009), Tyresö FF (2010-11), AIK (lån 2010), Jitex (2011-12), Hammarby (2013-15).
Landskamper: 25 U19, 7 U17.

Läsarkommentarer