POLENS FRAMTID

Nyheter

polans framtid_uppslagI många år har de polska framgångarna på internationell toppnivå uteblivit. Med ett nytt ungdomsprogram och en generation av europeiska toppspelare har Polen vänt på den negativa trenden. Nu ska de utmana om guld i U21-EM på hemmaplan.

Som fotbollsnation har Polen haft många år i skuggan av andra. Landet är ett av Europas största sett till både befolkning (nästan 40 miljoner) och yta, men framgångarna i fotboll har uteblivit. Inte sedan bronset i VM 1982 har Polen kunnat hävda sig på högsta nivån inom internationell fotboll. Då med stjärnor som Zbigniew Boniek och Grzegorz Lato.

Precis som i många andra fotbollsförbund har Polen brottats med korruption och i flera år har landet haft stora problem med huliganism. Fotbollsutvecklingen blev lidande och under 2000-talet har nationen bara mäktat med ett par blygsamma placeringar i gruppspelet. Faktum är att Polen inte ens kvalificerat sig för ett världsmästerskap sedan 2006.

– Under 90-talet var det enorma förändringar i Polen. Inte bara politiskt utan även ekonomiskt. När man har så stora förändringar i ett land är det väldigt svårt att utveckla något som idrott. Sport är alltid en av de sista sakerna man utvecklar eftersom det finns viktigare saker som går före, säger Jerzy Engel, sportdirektör för polska förbundet.

Men sedan Polen fick förtroendet att arrangera EM 2012 tillsammans med Ukraina har den negativa trenden sakta vänt och istället börjat bli något spännande. Polen slutade visserligen sist i en relativt svag EM-grupp, men hade det inte varit för Wojciech Szczesnys utvisning i första matchen mot Grekland hade det kunnat bära längre, precis som det gjorde i Frankrike förra sommaren.

FRÅN SKAM TILL RESPEKT

I sitt tredje raka EM-slutspel tog sig Polen vidare till kvartsfinal, landslagets största bedrift på 34 år. De tog lika många poäng som Tyskland i gruppspelet, slog ut Schweiz i åttondelsfinal och förlorade mot Portugal efter straffläggning i nästa steg. ”Stolthet. Framgång. Respekt. Ni är hjältar” skrev den polska tabloiden Fakt på sin förstasida dagen efter EM-uttåget. Efter fiaskot i VM 2006 tio år tidigare skrev samma tidning: ”Skam. Pinsamt. Katastrof. Kom inte tillbaka”.

– Spelarna förtjänar beröm för hela turneringen. Vi förlorade inte en enda match och blev utslagna på straffar, men nivån var hög. Det har var det första steget. Nu ska vi ta ett nytt. Vi gör framsteg hela tiden och prestationen i EM bevisade det. Vi ser på framtiden med optimistiska ögon, sa Polens förbundskapten Adam Nawalka.

NYTT UNGDOMSPROGRAM

Nu har Polen klättrat upp till elfte plats på Fifas världsranking (den högsta i landslagets historia). De leder sin VM-kvalgrupp överlägset och har flera spelare i Europas toppklubbar. Robert Lewandowski i Bayern München är en av världens bästa målskyttar. Kamil Glik är mittbacksgeneral i det Monaco som tog sig till semifinal i Champions League. Wojciech Szczesny har fått ordning på karriären i Roma. Högerbacken Lukasz Piszczek plöjer på som vanligt i Dortmund och nästa stjärnanfallare Arkadiusz Milik spelade regelbundet för Napoli innan han skadade knäet i höstas.

Även på ungdomssidan och i polska ligan har det börjat göras framsteg. Ifjol sjösatte förre storspelaren och nuvarande förbundspresidenten Zbigniew Boniek ett program som ska ändra träningssystemet för att fostra fler talanger. Tanken är också att klubbar som satsar på unga spelare ska premieras rent ekonomiskt. Under de senaste åren har även den polska ligan, Ekstraklasa, gått sakta framåt. Legia Warszawa blev i höstas den första polska klubben på 20 år att kvalificera sig för Champions Leagues gruppspel, även om det största fokuset på deras medverkan mest handlade om en publikskandal i första hemmamatchen.

Nu ska Polens U21-landslag sätta tonen för nationens framtid. Arkadiusz Milik, Bartosz Kapustka, Mariusz Stepinski och Karol Linetty har i viss mån redan presenterat sig för den europeiska publiken, men i övrigt är värdnationens trupp inte särskilt namnkunnig. Räkna ändå med att fotbollspubliken får bekanta sig med några av Polens framtida storspelare under U21-EM.

Källa BBC


Polen

Värdnationen gör sitt första u21-mästerskap sedan 1994 och har en spännande generation på gång. På flera sätt kan den också vara avgörande för om Polen ska fortsätta sin resa mot att bli en av Europas starkare fotbollsnationer. De har flera spelare som satt avtryck i Serie A, bland annat Karol Linetty (Sampdoria) och Napoli-duon med Piotr Zielinski och Arkadiusz Milik, som mestadels spelat för polska a-landslaget under det senaste året. I Fiorentina finns också en av Europas mest lovande målvakter, Bartlomiej Dragowski. I turneringen får Polen ses som en allvarlig utmanare till medaljerna. Vid det här laget borde Polen också vara ännu mer redo rent arrangörsmässigt. För fem år sedan höll de i EM tillsammans med Ukraina, men var inte klara i tid med förbättringarna inom infrastruktur. Nu, några år senare, har nationen utvecklats på många håll och alla supportrar som väntas resa till Polen under sommaren kan vänta sig en värdnation på topp.

Förbundskapten: Marcin Dorna. Lagkapten: Tomasz Kedziora. Bästa målskytt i EM-kvalet: –. Vägen till EM: Som värdland behövde Polen inte kvala sig in till u21-EM.

Håll ögonen på: Bartosz Kapustka. Polens nästa storstjärna? Han har redan slagit igenom i a landslaget och gjorde succé under EM 2016. Inför säsongen värvades han av Leicester City, men den första tiden i England har nog inte blivit som han tänkt sig. Kapustka väntar fortfarande på sin debut i Premier League och lär vara sugen på att visa upp sin bästa sida under U21-EM.

Läsarkommentarer