”Prestationen går alltid före resultatet

Ungdom

klubben1Trollhättans FK förbereder sig inför säsongen.
13-åringarna tränar mycket och vill spela en underhållande fotboll.
– Det är fantastiskt att se utvecklingen på killarna, säger Daniel Nilsson.

En heldag med fotboll. Säsongen närmar sig för hundratusentals spelare runtom i Sverige. Trollhättans FK:s 13-åringar laddar med dubbla träningsmatcher på Lyrfågelskolans konstgräsmatta, cirka 300 meter från klubbens rödvita anläggning Stavrelunds IP.

Laget innehåller 28 spelare från närområdet och just idag är truppen indelad i två lag. Det första möter Wargöns IK, det andra har taktiksnack i omklädningsrummet före nästa match mot Trollhättans Bois.

– Så här är många klubbar uppbyggda i Trollhättan. Killarna bor i närområdet och har nära till sin anläggning. Det är så det ska vara. Då spelar de fotboll längre istället för att åka tvärs över stan eller till andra ställen för att spela fotboll, säger lagets tränare Daniel Nilsson.

Annons

Trollhättan är en stor idrottsstad med flera olika fotbollsklubbar. TFK är den näst största föreningen på ungdomssidan och har ett seniorlag i division 5.

– Vi är först och främst en ungdomsförening. Klubben har en tanke om att forma unga spelare som sedan kan ta steget vidare om de vill. Där har FC Trollhättan mest fokus på seniorverksamheten.

klubben2

”JAG GILLAR ATT TRÄNA MYCKET”

Samtidigt som den ena halvan av laget spelar match kommer resten av truppen till Lyrfågelskolan för att värma upp. Det är koncentrerat under övningarna bakom ena målet. Men ibland händer det också att fokus flyttas ut mot planen, speciellt när Wargön får en straff i slutet av matchen.

– Håll fokus på vår match istället killar, säger Marcus Lindell som är en annan av de fyra tränarna i TFK:s P04-lag.

Killarna forsätter uppvärmingen igen och efter några minuter kliver de ut på planen för att möta Trollhättans Bois. Ett kort snack före avspark avslutas med att killarna ropar samstämmigt:

– Kom igen nu TFK!

Under det här året har P04 ökat sin träningsdos till tre gånger i veckan. För de som vill spela ännu mer fotboll har det även tillkommit extraträningar med fokus på teknik tillsammans med klubbens passionerade P16-tränare.

– Det är inget krav att killarna ska träna varje gång. Har de läxor och skolarbete så går det alltid i första hand. Men vi har en oerhört träningsvillig grupp med hög närvaro, säger Daniel Nilsson.

En spelare som gillar upplägget är Real Madrid-supportern Elias Norlenius.

– Det är lagom. Jag gillar att träna mycket.

Varför spelar du fotboll?

– För att det är väldigt kul. Man har många kompisar här. Vi är även sex stycken i laget som går i samma klass. Det bästa med det här laget är att alla är snälla och roliga.

klubben3

”ALLA FÅR 25 SVERIGELOTTER”

För att finansiera klubbens verksamhet säljer laget Sverigelotten. Pengarna som TFK drar in på lotter används till material och när lagen ska iväg på cuper.

– Varje vår och höst får alla spelare ett kuvert med 25 lotter. Det är ett system som är väl inkört i föreningen och det fungerar bra. Sedan kan pengarna gå till olika saker, men det faller in i ungdomsverksamheten och i lagkassan, berättar Daniel Nilsson.

På planen bjuder Trollhättans FK de 50 åskådarna på en snabb och teknisk fotboll. Bollen spelas oftast via marken och när målvakten startar anfallen gör han det alltid genom att rulla ut bollen till ytterbackarna.

– Det är fantastiskt att se utvecklingen på killarna. Många föräldrar tror kanske att det är jobbigt att vara tränare, men det är bara ren glädje, säger Daniel och fortsätter:

– Vi prioriterar alltid prestationen framför resultatet. Vi vill spela en rolig fotboll och ge killarna de bästa förutsättningarna att bli bra spelare och bra människor. Sedan är det upp till dem själva vad de vill göra.

klubben4


KLUBBEN TROLLHÄTTANS FK

bildad: 1958
hemmaplan: Stavrelunds IP
hemsida: www.tfk.nu
antal medlemmar: 600.
tränare p04: Daniel Nilsson, Marcus Lindell, Christian Abrahamsson och Berkant Mestan.

Text Magasinet Match
Foto Jörgen Björme

Läsarkommentarer