”Real Madrid är den mest krävande klubben i världen”

Nyheter

ramosHan är en försvarsgeneral som leder ett gäng superstjärnor.
Sergio Ramos gör allt för att vinna – något som innebär både för- och nackdelar.

Real Madrid består till stora delar av superstjärnor och individualister. Cristiano Ronaldo har högst status och är allra störst med över 350 mål på sju säsonger. Förutom honom finns Gareth Bale, James Rodríguez, Luka Modric och Toni Kroos. Listan på Real Madrid-stjärnor kan egentligen göras ännu längre. Klart är i alla fall att ett av världens mest profilstarka lag leds av en stark kapten som också har hög stjärnstatus.

Sergio Ramos kom till klubben som 19-åring och tog över kaptensbindeln efter Iker Casillas inför förra säsongen. Då förlängde han också sitt kontrakt med fem år och just nu är mittbacken inne på sin tolfte säsong med de spanska giganterna.

– Ramos är en symbol för Madrid-andan, hans karaktär, begär och enorma hjärta har fått oss att älska honom under många år. Därför kommer Real Madrid och Ramos att vara förenade för evigt. Det är ingen lätt uppgift att vara ledaren för det här laget. Real Madrid är den mest krävande klubben i världen, men Ramos har förstått det, säger Real Madrids president Florentino Pérez och fortsätter:

– Han har vunnit allt, men precis som Real Madrid vill han alltid ha mer. Det är därför vi måste sträva tillsammans mot nya utmaningar. Hans beslutsamhet och ledarskap fortsätter att vara ett exempel för unga spelare här.

Jämförs med Maldini

Som kapten har Sergio Ramos klivit fram när det behövts som allra mest. I den första Champions League-finalen mot Atlético Madrid nickade han in kvitteringsmålet på tilläggstid. Det gjorde att matchen togs till förlängning. Där ryckte Real Madrid ifrån till 4–1 och vann ”La Décima”, klubbens tionde Champions League-titel.

– Han har varit avgörande i våra titelvinster. Han har allting som Paolo Maldini hade: personlighet, tekniska egenskaper och förmågan att vara en ledare på och utanför planen. Jag har aldrig jämfört någon med Maldini tidigare, sa Carlo Ancelotti.

I den andra finalen mot samma motstånd höll sig Ramos framme igen. I våras gav han ”Los Blancos” ledningen med 1–0 och gjorde mål i straffsparksläggningen när Real Madrid tog hem ytterligare en Champions League-titel.

Vid sidan av framgångarna i klubblaget har Sergio Ramos även varit försvarsgeneral i det spanska landslag som vunnit två EM-guld och ett VM-guld. Just nu har 30-åringen gjort näst flest landskamper för Spanien, efter Iker Casillas.

Värst någonsin

När det gäller Real Madrids lagkapten finns det också saker på minuskontot. Under karriären har Sergio Ramos haft problem med disciplinen. Hans hårda och aggressiva spelstil kombinerat med ett hett temperament har lett till flera korkade tacklingar och efterslängar som påverkat laget negativt.

Faktum är att Ramos sedan länge varit Real Madrids ”fulaste” spelare genom tiderna. I våras fick han sin 21:a utvisning i den vita tröjan och genom åren har han samlat på sig över 130 gula kort i La Liga.

Under de senaste åren (och i takt med åldern) har Ramos mognat – även om det kan brinna till vid enstaka tillfällen som när han blev utvisad mot Barcelona i våras. Real Madrid-legendaren Emilio Butragueño är ändå övertygad om att Ramos kommer att få legendstatus när han avslutar karriären.

– Han kom som 19-åring med en stor personlighet. Det finns spelare som föddes till att vara i den här klubben och Sergio har andan som en legendar. Han har alla förutsättningar att bli en fantastisk kapten för Real Madrid.

Text Marcus Heed
Källor realmadrid.com.

Läsarkommentarer