RYSKA SKRYTBYGGET

Nyheter

ryssland

MILJARDARENOR, HULIGANER & ETT FIASKOLANDSLAG

Ett landslag som är sämre rankat än någonsin och ett mästerskap som kritiseras på många olika håll. Lägg därtill en huliganstämpel efter EM-attackerna för två år sedan. Hur står det egentligen till med Ryssland inför VM 2018?

Det är inte billigt att arrangera ett mästerskap i fotboll. Fråga bara Brasilien som arrangerade VM 2014. Den mäktiga fotbollsnationen byggde flera nya topparenor inför hemma-VM och den totala kostnaden för hela mästerskapet uppges ha blivit nästan 100 miljarder kronor.

Efter VM, där Brasilien åkte ut i semifinal efter en 1–7-förlust mot Tyskland, har de nybyggda arenorna gapat tomma. De lokala klubbarna har varken råd eller tillräckligt mycket publik för att spela på Brasiliens största arenor, som samtidigt är dyra i drift.

På Mané Garrincha, i huvudstaden Brasilia, har det till exempel inte spelats en enda match sedan bronsmatchen i VM 2014. Efter VM kom det dessutom fram statistik på att Brasiliens ekonomi och sociala tillstånd har påverkats negativt som en följd av det påkostade arrangemanget.

Nästa sommar står Ryssland som värd för VM. Och precis som Brasilien har Europas största nation satsat gigantiska summor på arenor, infrastruktur och säkerhet. Rysslands nota för VM 2018 väntas landa på omkring 118 miljarder kronor. Där ingår bland annat 13 nya arenor och en totalrenovering av finalarenan Luzjnikistadion i Moskva för 3,7 miljarder kronor.

De påkostade byggena har mötts av mycket kritik. Inte nog med att arenorna är både dyra och kraftigt försenade – Ryssland och Fifa har också kritiserats för byggarbetarnas villkor. Tidigare i år släppte människorättsorganisationen Human Rights Watch en rapport om att minst 17 personer har dött i samband med bygget av arenorna. HRW kom också med uppgifter om att löner inte har betalats ut och att arbetarna inte har fått några anställningskontrakt.

”BLIR SÄKRASTE VM:ET NÅGONSIN”

Ett annat ämne som oroat många är hur säkerheten kommer att vara under VM. Ryska huliganer låg bakom flera attacker, främst mot engelsmän, under EM 2016 och inför nästa års mästerskap har utländska supportrar frågat sig om det verkligen är säkert att resa till VM i Ryssland. Moskvas polischef Andrej Zacharov, som jobbar med säkerheten inför VM, garanterar att folk inte ska vara rädda.

– Alla är välkomna hit. Jag är övertygad om att allt kommer bli bra. Ryssland är ett gästvänligt land, så om fans utan biljett också vill resa hit kommer de att känna sig väldigt säkra, säger han och fortsätter:

– Under Confederations Cup testade vi ett nytt system som kallas ”Fan ID”. Det tillät oss att identifiera personer på matcherna och det kommer vi att använda oss av även under VM.

ryssland2

Även en av Rysslands mest ökända före detta huliganer, Vasilij Stepanov, menar att turneringen kommer att bli en lugn tillställning.

– Det kommer inte att bli några problem alls. Vladimir Putin är min president och han kommer se till att polisen håller ordning på allt nästa år. Det kom mer att bli det säkraste VM:et någonsin. Ingenting av det som skedde i Marseille under EM 2016 kommer att hända här, myndigheterna skulle helt enkelt inte tolerera det.

”TOTAL FÖRVIRRING”

Fotbollen då? För första gången sedan 2006 kommer VM att spelas i Europa. Efter VM i Tyskland för snart tolv år sedan har Sydafrika och Brasilien stått för arrangemangen, men nu är det alltså dags för Ryssland att organisera det 21:a världsmästerskapet.

Som vanligt är 32 lag kvalificerade och under en månad kommer 64 matcher att spelas i tolv städer. Tyskland är regerande världsmästare och värdnationen Ryssland är revanschsugna efter flera år av misslyckade resultat.

Inte sedan EM 2008 har Ryssland tagit sig vidare från gruppspel. Under mästerskapet i Schweiz/Österrike var ryssarna den största överraskningen. De gick vidare från en tuff grupp (bland annat genom att besegra Sverige med 2–0) och med stjärnor som Andrej Arsjavin, Jurij Zjirkov och Roman Pavljutjenko i laget tog sig Ryssland till semifinal.

I de efterföljande mästerskapen har Ryssland inte alls nått upp till liknande resultat. De missade VM i Sydafrika och åkte ut i gruppen i både EM 2012 och VM 2014. Ett åldrat och turbulent landslag under ledning av Leonid Slutskij rasade dessutom ur EM 2016 genom att bara ta en poäng i en grupp med England, Wales och Slovakien.

– Ryssland var EM:s svagaste lag. Det enda vi har just nu med två år kvar till hemma-VM är total förvirring. Det finns ingen tränare, inga ledare och inte ens ett skelett av ett framtida lag, sa ex spelaren Aleksandr Bubnov.

ALDRIG VARIT SÄMRE RANKADE

De tuffa orden verkar ha gett viss effekt. Under den senaste tiden har nye förbundskaptenen Stanislav Tjertjesov genomfört en generationsväxling. I uppvärmningsturneringen Confederations Cup var den gamla CSKA-ligan med bröderna Berezutskij och Sergej Ignasjevitj utbytta mot yngre förmågor i den ryska ligan. Men trots det genomgår Ryssland just nu en sportslig utmaning. De har aldrig varit sämre rankade än just nu (65:e plats på Fifas världsranking) och är tidernas sämst rankade värdnation för ett VM-slutspel. Ändå klassas ryska Premjer Liga som en av de bästa ligorna i Europa.

Skärmavbild 2018-02-12 kl. 10.45.50

Den är rankad som sjätte bästa ligan i Europa, före bland annat Portugal, Belgien och Holland. Ifjol gick två ryska lag till åttondelsfinal i Champions League (Rostov och Kransnodar) och i årets Champions League finns både CSKA och Spartak Moskva med i gruppspelet. En anledning till att de ryska klubbarna har möjlighet att utmana i Europa är att de förlitar sig på utländska stjärnor. Under fyra år var Hulk en nyckelspelare i Zenit och under det senaste decenniet har ryska spelare fått stå tillbaka till förmån för dyra stjärnor från Sydamerika och övriga Europa. Detta kan vara en förklaring till att ryska landslaget halkat efter rejält i fotbollshierarkin.

De misslyckade landslagsresultaten har fått den ryska regeringen att reagera. Under 2015 diskuterades det om att minska kvoten för utländska spelarna i startelvorna för att ge chansen till fler egenproducerade spelare.

– Jag gillade att titta på rysk fotboll när klubbana hade spelare som de själva producerat. Nu har vi bara fyra ryssar i varje matchtrupp och det finns 16 lag i ligan. Räkna hur många ryssar som får speltid. Vi har väldigt mycket att jobba med på detta område, sa Rysslands idrottsminister Vitalij Mutko.

PUTINS INTERNA KRITIK

Ryssland floppade i EM, men det har inte blivit några större förändringar i ligan. Idag får de ryska lagen ha upp till sex utländska stjärnor på planen i ligaspelet (i Europamatcherna finns inga sådana begränsningar). Missnöjet finns kvar och i höstas var till och med Rysslands president Vladimir Putin ute och svingade mot sin hemstadsklubb Zenit Saint Petersburg.

– Det är åtta utlänningar som springer runt på planen och spelar för Zenit i Europa League. Bra gjort! sa Putin i rysk tv.

Om ett halvår står Ryssland inför sin största utmaning på många år. De har några tuffa år bakom sig och för en hemmanation i ett VM följer alltid höga förväntningar. Trots svaga resultat, och en turbulent uppladdning – både på plan och kring arrangemanget – är Rysslands nye förbundskapten Stanislav

Tjertjesov hoppfull inför VM 2018.

– I Ryssland brukar man säga att till och med krig är tillåtet när man spelar hemma. Våra fans har starka känslor för landslaget. Jag hoppas att vi kommer att leva upp till förhoppningarna som miljontals människor har i det här landet.

Text: Marcus Heed
Källor: Independent, The Sun, ESPN

miljardarenorna

Läsarkommentarer