SÅ SKA ENGLAND BLI AV MED FÖRLORARSTÄMPELN

Nyheter

england1Det engelska a-landslaget har inte vunnit någonting på 51 år. En gigantisk skattkista, framgångar på ungdomsnivå och ett överlägset Chelsea har fått nationen att börja tro på ljusare fotbollstider. Eller?

I en magnifik glasbyggnad i centrala Manchester står sedan 2012 det engelska fotbollsförbundets museum. Nyligen var en av huvudattraktionerna utställningen om det engelska VM-guldet på hemmaplan 1966. Under parollen ”50 Years of Hurt” porträtterades den engelska fotbollens stoltaste stund – och de mindre härliga stunder som följt därefter. Just i slutet av utställningen stod en tv-skärm som lockade många av gästerna. Till tonerna av ”England’s going home” rullade bilderna på alla mästerskapssortier som följt sedan hemmaguldet 1966. Allt från Gazzas tårar 1990 till Beckhams utvisning 1998 och när David Seaman missbedömde Ronaldinhos frispark 2002.

Om 51 år har bekräftat något så är det att England inte är särskilt bra på fotboll. Inte om man jämför med andra stora fotbollsnationer i alla fall. Men med Premier Leagues gigantiska resurser, nya Fair Play-regleringar och åratal av rannsakan menar många att det har börjat ljusna på fotbollsfronten. Och det är ungdomarna som går i bräschen.

– På ungdomsnivå är England definitivt lika starkt som alla andra stora europeiska fotbollsnationer, berättar gänget bakom jättedatabasen YouthHawk.

SEKUNDER FRÅN TRIUMF

Sedan några år tillbaka har YouthHawk byggt upp en gigantisk portal och databas om engelsk ungdomsfotboll. Från U17 och uppåt i det engelska fotbollssystemet med detaljfokus på åtta inhemska ligor och cuper. MATCH har träffat några av personerna bakom det gedigna researcharbetet för att höra deras gemensamma syn på den engelska ungdomsfotbollen.

Nyss låg mycket av deras fokus på U17-EM. Ett väldigt talangfullt England var bara några sekunder ifrån att lyfta pokalen. Men en sista hörna, ett Spanien som flyttade upp allt och alla och det var kvitterat. På de efterföljande straffarna vann sedan Spanien. Nu riktas blickarna mot U21-EM där England är kvalificerat – och kommer att ställas mot Sverige i gruppspelet.

– Hade de vunnit U17-EM hade det varit den andra triumfen på fyra år. Samtidigt vann England U21 turneringen i Toulon förra sommaren. Spanien, Tyskland och Frankrike står väldigt starka jämfört med andra europeiska nationer. Men England kan definitivt mäta sig med dem nu. Både kollektivt och om man ser till individuella spelare, enligt YouthHawk-gänget.

SVÅRT FÖR UNGA I PL

Hur har det egentligen blivit så? Det enorma pengainflödet till den brittiska fotbollen har onekligen bidragit med ett och annat, menar de.

– De senaste tio åren har mycket arbete ägnats åt att utbilda tränare och att bättra på infrastrukturen i England. Så nu har vi några av de bästa akademierna i Europa. Alla som såg Steve Coopers lag i U17-EM kunde se kvaliteten på spelarna.

england3

Bättre förutsättningar än på de flesta platser. Bättre utbildning än på de flesta platser. Så borde inte England just nu vara ännu lite bättre på det här med fotboll?

– Möjligheterna för unga spelare i den engelska högstaligan är begränsade och det har bara blivit värre de senaste åren. Du kan alltid sträva efter att ha bättre tränare, faciliteter, fotboll, livsstil och utbildning – men nyckelfrågan för den här generationen kommer att vara deras möjligheter och vägar till seniorspel. Utan b-lag och med ett ganska oregelbundet lånesystem är jag inte säker att engelsk fotboll har svaren.

GIGANTISKT TV-AVTAL

Det gigantiska tv-avtalet i Premier League har ritat om fotbollskartan. Numera lever vi i tider där Watford kan värva spelare från Juventus och där franska landslagsmittfältare väljer Crystal Palace som ny klubbadress. Det är en utveckling som i mångt och mycket har trissat upp priserna på transfermarknaden och även fått mindre klubbar att kunna lägga stora summor på stora namn. Det är en utveckling som många hävdar har stärkt produkten Premier League – men som bara gjort dörren från ungdomslagen till Premier League mer stängd.

– Alla pengar som kommer till ligan har både för- och nackdelar. Många klubbar har använt pengarna som flödar in i den engelska fotbollen till att investera i sina ungdomsakademier – och du kan se hur det bär frukt med bättre lokalproducerade spelare i klubbar som Chelsea, Tottenham och Manchester City. Hade det inte varit för de investeringar som har gjorts är det svårt att se de engelska klubbarna ta så stora steg som de har gjort på senare år.

PENGARNA STÅR I VÄGEN

Å andra sidan har steget till a-laget, hur fin ungdomsakademin än är, visat sig vara knepig. Mindre än nio procent av Premier League-minuterna den här säsongen gavs till tonåringar. Tar man bort Manchester United och Everton faller den siffran till tre procent.

– Premier Leagues varumärke har gjort livet svårt för unga spelare och deras jakt på a-lagsspel. Snabba lösningar och kortsiktiga resultat är viktigare än någonsin nu. Och med alla pengar som fortsätter att flöda in är det svårt att se den här trenden vända i framtiden.På 50-talet totaldominerade Manchester United, med sina berömda Busby Babes, den engelska ungdomsfotbollen. Sedan dess har ingen klubb varit så dominant som Chelsea är just nu. Klubben har vunnit FA Youth Cup fyra säsonger i rad – och spelat final de sex senaste åren. YouthHawk lyfter också fram Chelsea (tillsammans med Manchester City) som ett lika bra som dåligt exempel på hur engelsk ungdomsfotboll kan fungera.

– Chelsea spelade för fjärde året i rad final i FA Youth Cup den här säsongen. Det är den mest prestigefyllda ungdomsturneringen i England och de har gjort ett bra jobb med att rekrytera och utveckla unga lokala spelare – från U9 till U18.

LÅNG VÄG TILL A-LAGET

Det kryllar av talang i Chelseas ungdomslag. Men om historien visat något är det att vägen till a-laget är extremt lång och snårig – vilket skapar en paradox. Massor av talangfulla spelare utvecklas, men att gå hela vägen till klubbens a-lag är så otroligt svårt. Medan Chelsea och City varit sparsamma med att ge egna produkter chansen finns det andra klubbar som har visat sig vara mer framgångsrika.

– Där har till exempel Everton och Tottenham gjort ett väldigt bra jobb. Everton har tillsammans med Southampton troligtvis den mest effektiva och förnuftiga modellen bland klubbarna i ligan.

england2

Nu reser England till Polen för ett U21-EM där man kommer till spel med flera lovande spelare. I synnerhet är det en Chelsea-ägd (som ännu inte spelat i a-laget) centertank som Sverige får se upp med.

– Tammy Abraham har sannolikt haft den bästa klubbsäsongen av alla i Englands trupp. Han gjorde 26 mål i Championship-klubben Bristol City som 19-åring i sin första seniorsäsong. Han lär försöka hitta en Premier League-klubb att lånas ut till nästa säsong. Hans närvaro och styrka i straffområdet kommer att göra livet svårt för många försvarare och hans förmåga att hitta nätet är enormt bra.

33 ÅR SEDAN U21-GULDET

Bakom Abraham finns en rad andra spelare med erfarenhet av fotboll på hög nivå.

– Jack Grealish, Nathan Redmond, Demarai Gray och Patrick Roberts har alla kvaliteter att göra skillnad. Spelare såsom Calum Chambers, Alfie Mawson, Rob Holding och Jordan Pickford kan också bli väldigt viktiga med sin Premier League-erfarenhet.

england4

England har åkt ut i gruppspelet de senaste tre upplagorna av U21-EM. Inte sedan 1984 har landet vunnit mästerskapet (det blev finalförlust 2009). På sedvanligt engelskt manér är pressen stor på spelarna som reser till Polen i sommar.

– Av de tolv länder som kvalificerat sig har bara Italien nått fler turneringar på den här nivån än England. Det finns definitivt en hel del press på Aidy Boothroyds spelare, särskilt med tanke på vilken succé det blev under Gareth Southgate i Toulon förra sommaren. Man kan förvänta sig att laget tar sig igenom gruppspelet ganska komfortabelt och sen är de bara två matcher från att bli mästare.

– Det ska dock sägas att det inte bara är Tyskland, Italien och Spanien som håller hög klass.

Även Portugal, Danmark och Sverige vilket gör att dessa semifinaler kommer att bli extremt tighta och svåra. Englands saknad av erfarenhet från stora matcher likt dessa kan bli ett hinder.

Den 16 juni ställs Sverige mot England på Kolporter Arena i Kielce. England kommer att komma till spel med ett på pappret väldigt namnkunnigt lag som skolats i fina akademier med välutbildad personal. Om det gör England till en bättre fotbollsnation i framtiden? Det kan bara framtiden utvisa.

Text Karl Sundström


DET HÄR ÄR YOUTHHAWK

Onlinedatabas som bevakar och skriver om engelsk ungdomsfotboll. Håller koll på åtta inhemska ungdomsligor, cuper och bevakar internationella mästerskap. YouthHawk vill bli den största och mest informativa sidan om ungdomsfotboll. Finns på Twitter och Instagram under namnet @youthhawk.

ENGELSKA U21-PROFILER

JORDAN PICKFORD, SUNDERLAND
En av de stora ljusglimtarna i den senaste säsongens väldigt svaga Sunderland som trillade ner till Championship. Fick efter utlåning till sex olika klubbar slutligen chansen i Sunderland som också är hans ungdomsklubb. Nedflyttningen till trots – Pickford var en av de som nominerades till priset som årets unga spelare i Premier League. Sannolik förstamålvakt i det engelska U21-landslaget i sommar.

CALUM CHAMBERS, ARSENAL
Arsenal-ägd försvarare som tillbringat den senaste säsongen utlånad till Middlesbrough. Skolad i Southamptons extremt produktiva ungdomsakademi och har även hunnit med att spela i a-landslaget. En väldigt viktig spelare när England vann U21-turneringen i Toulon förra sommaren.

NATHANIEL CHALOBAH, CHELSEA
Närmar sig 100 landskamper totalt i Englands ungdomslandslag från U16 till U21. Har varit utlånad till en radda klubbar men tillhörde Chelsea under den gångna säsongen – och kan således titulera sig Premier League-mästare. Förväntas ta en ledarroll i sommarens U21-mästerskap. Kuriosa: Brodern Trevoh beskrivs som en av Englands mest lovande talanger just nu (född 1999 och även han i Chelsea).

TAMMY ABRAHAM, CHELSEA
Jätten från London exploderade under den gångna säsongen när han var utlånad till Bristol City. Slutade på en andraplats i The Championships skytteliga och var den enskilt största anledningen till att Bristol City höll sig kvar i serien. Har tillhört Chelsea sedan U8-tiden och öst in mål under hela sin tid i klubbens olika ungdomslag.

Läsarkommentarer