SCHOUGH & STRANDBERG GÅR FÖR MEDALJ

Adidas

strand_skog_1En sommar – två heta mästerskap. I juni åker U21-landslaget till EM i Polen för att försvara ett guld. En månad senare drar damlandslaget till Holland för att bygga vidare på en framgångssvit. MATCH har träffat Olivia Schough och Carlos Strandberg för ett uppsnack inför Sveriges EM-sommar.

Full fart framåt. Här två offensiva profiler i de två svenska landslag som ska spela EM. I U21-landslaget är Carlos Strandberg ett fruktat anfallsvapen med sin unika fysik – snabbheten kombinerat med styrkan. Och i damlandslaget har Olivia Schough blivit en etablerad spelare. 26-åringen kan spela på flera olika offensiva positioner och skapar målchanser tack vare sin teknik och snabbhet.

MATCH träffar landslagsduon i centrala Göteborg, som visar upp flera tecken på sommar. På gatorna passerar studentflak som gungar till hög musik, och på tomma gräsytor tar människor in så mycket sol som möjligt. Men först och främst väntar en spännande EM-sommar.

Några dagar senare ska Olivia Schough spela träningsmatch mot USA på Gamla Ullevi med knappt en månad kvar till EM i Holland. Redan dagen därpå åker Carlos Strandberg till U21- landslagets samling i Helsingborg för att ladda upp inför EM i Polen.

– Det ska bli fantastiskt kul att spela EM. Det är något man har sett fram emot länge. Vi har haft en bra resa med U21-landslaget och gjort det bra under lång tid. Nu vill vi avsluta snyggt också, säger Carlos Strandberg.

Olivia Schough fyller i:

– Det ska bli så kul. Det blir lite speciellt också eftersom det här blir sista mästerskapet för många i staben. Vi är alltid taggade inför mästerskap, men nu är det extra känsloladdat. Det blir fantastiskt roligt att komma tillbaka till Holland där vi hade ett roligt OS-kval i början av förra året.

strand_skog_2.png

När Schough och Strandberg får bedöma varandras EM-chanser blir det positiva tongångar med drömmar om framgångsrika turneringar.

– Jag tror att U21-landslaget har jättegoda chanser. Jag har inte sett så många matcher, men det laget brukar ha en förmåga att alltid kunna prestera när det gäller. Jag tror att de kan gå långt i Polen, säger Schough och lämnar över till Carlos Strandberg:

– Damerna har ett bra landslag. De har gjort det bra på sistone med OS-silvret förra sommaren. Jag tror att de har stora chanser att gå långt i turneringen.

”VI SKA BARA VARA OSS SJÄLVA”

Första höjdpunkten under Sveriges mästerskapssommar är U21-EM i Polen. För två år sedan tog unga Blågult ett historisk guld med spelare som Carlgren, Hiljemark och Guidetti i spetsen. Nu kliver det nya U21-landslaget med Carlos Strandberg på topp in som regerande mästare. En konstig situation kanske, men landslagets anfallare har planen klar.

– Det är en stor utmaning att komma in i turneringen med ett guld i bagaget som de andra vann för två år sedan. Men det var dom. Vi är ett nytt landslag som vill göra något som vi inte gjort tidigare. Vi vill vinna matcher, uppleva hela EM och fira med publiken. Det ska bli skoj, säger Carlos och fortsätter:

– Vi måste göra som vi alltid har gjort. Vi har mött bra motstånd förut, som Kroatien och Spanien i kvalet. Det är ungefär den typen av motstånd vi kommer att möta i EM också. Under kvalet har vi haft ett lugn och en fokuserad disciplin. Så ska vi göra nu också. Vi ska bara vara oss själva.

I U21-landslaget har göteborgaren blivit en viktig pusselbit. Strandberg var till exempel en stor anledning till att Sverige kvalificerade sig för ett nytt EM när han i den sista matchen mot Kroatien gjorde en av sina bästa landskamper. I den avgörande matchen höll han hela det kroatiska försvaret sysselsatt och klev av planen efter ett mål och två assist i Sveriges 4–2-seger på Vångavallen. På tio U21-landskamper har Strandberg gjort fem mål.

Trögare har det gått i klubblaget. I vintras flyttade 21-åringen till Club Brügge efter tre säsonger i CSKA Moskva med begränsad speltid. I Belgien lånades Carlos direkt ut till bottenlaget Westerlo som kom sist i ligan och där säsongen tog slut redan i mars, tre månader före EM.

”FRUSTRERAD, ARG OCH LEDSEN”

– Mina år utomlands har varit lärorika. I CKSA fick jag vara med om att vinna en titel och spela Champions League. Det hade jag inte fått vara med om annars. Visst, det har varit lite negativt med speltid och att jag flyttat runt en del med utlåningar och så. Men jag tycker att jag har lärt mig mycket och blivit en bättre spelare. Jag klagar inte. Fotbollen är sådan ibland. Man kan inte alltid förutse vad som händer. Men för min del… jag klarar mig.

strand_skog_4

Efter degraderingen med Westerlo åkte Strandberg tillbaka till Club Brügge. Men han fick inte tillåtelse att spela några matcher. Eftersom han redan hade spelat för tre olika klubbar sedan våren 2016 (utlånad till AIK, CSKA Moskva och Westerlo) sade reglerna att anfallaren inte fick representera ännu en klubb förrän starten på nästa säsong. Strandberg har istället fått träna sig i form inför EM i Polen.

– Det är klart att man blir lite frustrerad, arg och ledsen. Det var ingenting som jag hade räknat med. Westerlo åkte ur ligan, men det var inget mer med det. Jag fick åka tillbaka till Brügge och träna där istället. Landslagstränarna har följt mig och tycker att jag tränar på bra. Det är inget negativt. Jag fick bättre träning i Brügge än i Westerlo.

Känner du dig redo?

– Ja, formen och fysiken på testerna visar att det ser bra ut. Sen har jag inte spelat match på ett tag, men jag har tränat på bra. Det är högt tempo i Belgien och fysiken blir ju bättre eftersom tempot är högre än i allsvenskan.

DRÖMSTART I ALLSVENSKAN

I juli har sommarens andra mästerskap avspark. Inför dam-EM i Holland kommer Olivia Schough med en bra vårsäsong i ryggen. Eskilstuna United utmanar i toppen av allsvenskan och på de åtta första omgångarna stod Schough för fyra mål från sin ytterposition.

– Det är jätteskönt att ha kommit igång. Jag känner mig i bra form och har fått göra lite mål som stärker självförtroendet. Det gick lite knackigt i början, men nu har jag kommit in i det. Jag hoppas att det fortsätter.

EM-slutspelet blir Olivia Schoughs fjärde mästerskap i den gula landslagströjan. Debuten kom i hemma-EM 2013 och senast var hon med när Sverige tog OS-silver i Brasilien.

– Själva upplevelsen med ett mästerskap är så häftig. Alla turneringar har varit speciella och just EM är så jäkla kul. Vilket lag som helst kan ju ta hem det! Jag älskar verkligen människorna i det här laget och det kommer att bli fantastiskt att få spendera sommaren med dem, spela den fotboll vi älskar och få representera Sverige. Hoppas det kommer lite fans till Holland också.

Av dina tre mästerskap – vilket är det bästa minnet?

– Det måste bli OS. Det var en enormt häftig upplevelse med sättet vi gjorde det på. Vi började dåligt och när ingen trodde på oss vände vi på allt och gick hela vägen till final. Det var mäktigt. EM på hemmaplan som var mitt första mästerskap väger ju såklart tungt också.

strand_skog_3

”VI SIKTAR PÅ ATT VINNA SÅKLART”

Under det senaste året har försvarsspelet haft stor del i framgångarna. I OS sa Pia Sundhage tydligt att anfallsspelet blev lidande i och med att Sverige hade mindre boll och satsade på kontringar.

Hur var det som offensiv spelare att anpassa sig till det? Som ytter fick du hjälpa till mycket bakåt.

– Absolut. Det var ju en liten omställning, men det var också det som gjorde att vi tog oss långt. Alla anpassade sig till matchplanen och det var inte så jobbigt. Det gick bra även om det blev väldigt mycket försvar. Det var kul också, det var verkligen att vi gjorde allt tillsammans. Men vi hoppas att det inte ska bli lika mycket försvar i EM.

Vad har ni jobbat på inför EM för att bli vassare framåt?

– Vi ska vara lite oförutsägbara och kunna plocka fram det som behövs inför en specifik match. Vi ska variera mellan att hålla i bollen och även gå snabbt framåt. Sverige ska vara jobbiga att möta.

Silver senast. Vad tror du om era chanser nu?

– Vi tror verkligen på oss själva och vet vad vi kan. Vi har ofta väldigt bra inställning och det har stor betydelse på planen. Det spelar ingen roll hur bra ett lag är om man inte har inställning. De som är mest taggade vinner och det visade vi i OS. Om vi kan ta med det till EM så kan det gå riktigt bra. Vi siktar på att vinna såklart.

Text Marcus Heed
Foto Daniel Stiller, Bildbyrån

Läsarkommentarer