Tema: Serie A – det gröna fältets schack

Nyheter

SA_MAP
Europas vackraste liga?
MATCH har kartlagt Serie A – där taktiken, elegansen och passionen står i centrum.

Calcio
Italienarna har ett alldeles eget ord för fotboll. I andra språk är ordet översatt direkt från engelskans ”football”, men i Italien kallas världens största sport för ”calcio”. Det betyder ”att sparka” och har sitt ursprung från Calcio Fiorentino. Det var en tidig typ av fotboll som spreds från Florens under 1600-talet. Detta var början till att fotboll i Italien kom att kallas calcio. Men det påstås även att diktatorn Benito Mussolini var delaktig i att ordet levde vidare eftersom han inte ville ha någon engelsk inblandning i italienska språket.

Positioner
Portiere – målvakt
Difensore – försvarare
Centrocampista – mittfältare
Attacante – anfallare
Allenatore – tränare
Arbitro – domare

Regler
Calcio D’angolo – hörna
Punizione – frispark
Rigore – straffspark
Espulsione – utvisning
Fuorigioco – offside
Rete – mål

Övrigt
Campionato – mästerskap
Capocannoniere – skyttekung
Colpo di testa – nick
Coppa – cup
Contrattacco – kontring
Giocatore – spelare
Marcatori – målskyttar
Parats – räddning
Partita – match
Simulazione – filmning
Squadra – lag, trupp
Tifosi – supportrar
Tiro – skott
Vittoria – seger

Taktiska roller

Italien har speciella namn för vissa taktiska roller. Utryck som ”libero”, ”regista” och ”trequartista” förekommer ofta i italienska fotbollssammanhang för att beskriva en spelartyp. Dessa ord används även i Sverige i viss utsträckning. Men vad betyder de?

Libero

En mittback som ligger snäppet bakom övriga försvarare för att avstyra målchanser. Liberon är även en mångsidig spelare som kan sätta igång anfall och ha en fri offensiv roll. Milans Franco Baresi var ett exempel på en traditionell libero.

Regista

Spelfördelaren. En skicklig mittfältare som ligger lågt i banan (mellan backlinjen och mittfältet) för att hämta boll, styra tempot och fördela passningar. Ordet regista betyder regissör. Andrea Pirlo är ett lysande exempel.

Trequartista

Central offensiv mittfältare (oftast med nummer tio på ryggen) som oftast spelar bakom en striker. Trequartistans uppgift är att skapa målchanser och även göra mål själv. Två exempel är Francesco Totti och Alessandro Del Piero.

*****

Att Italien är starkt förknippat med fotboll kan även beskrivas rent symboliskt.
På geografikartan liknar Italiens fastland ett ben och en fot som sparkar till medelhavsön Sicilien som ska föreställa en boll.

Scudetto

När italienska ligatiteln delas ut brukar det heta att mästaren vinner en ”Scudetto”. Smeknamnet för Serie A-pokalen betyder ”liten sköld”. Mästarlaget får också bära en vapensköld med den italienska flaggan på sin matchtröja under den följande säsongen.

*****

Atalanta

Bildades: 1907.
Ort: Bergamo.
Hemmaarena: Stadio Atleti Azzurri d’Italia (26 562).
Ligatitlar: –.
Hemmaställ: Blåsvartrandiga tröjor, svarta byxor och svarta strumpor.

45 minuter från Milano, i regionen Lombardiet, ligger Bergamo. Här har Atalanta BC, klubben som är uppkallad efter hjältinnan Atalanta i den grekiska mytologin, spelat fotboll sedan 1907 och gör så än i dag.
Klubbens titlar är få (en Coppa Italia-seger 1963) men supportrarna i Curva Nord ständigt trogna.
Flera svenskar har tillhört Bergamoklubben genom åren. Hasse Jeppson och Robert Prytz, för att nämna några. Men den otvivelaktigt mest hyllade svensken är Glenn Strömberg som spelade i klubben mellan 1984 och 1992.
Lagets tränare är den före detta fotbollsspelaren Eldorado Reja – en man som vet hur poäng ska bärgas.
Atalanta kom på 17:e plats i fjol och är i år, tillsammans med Sassuolo, ligans positiva överraskning med en placering strax bakom de stora drakarna.

*****

Bologna

Bildades: 1909.
Ort: Bologna.
Hemmaarena: Stadio Renato Dall’Ara (38 279).
Ligatitlar: 7.
Hemmaställ: Rödblå tröjor, vita byxor och blå strumpor.

Bologna Football Club 1909 är klubbens fullständiga namn och föreningen bildades just 1909.
Under åren har flera svenskar som Klas Ingesson, Kennet Andersson och Teddy Lucic spelat för det rödblåvita laget – som enligt historieböckerna hämtat färginspiration från engelska Crystal Palace.
I dagens Bologna, som i år är nykomlingar, hittar vi den skadetyngde svensken Emil Krafth, som haft det tufft, men som förmodligen är ett framtidsnamn för det svenska landslaget.
Längst fram i Roberto Donadoni-ledda BFC hittar vi Mattia Destro som måste blixtra till för att Bologna ska överleva i högstaligan.

*****

Carpi

Bildades: 1909.
Ort: Carpi.
Hemmaarena: Stadio Alberto Braglia (21 151).
Ligatitlar: –.
Hemmaställ: Vita tröjor med röda inslag, vita byxor och vita strumpor.

Jucunditas, som betyder glädje på latin, var namnet på klubben när den bildades 1909.
Och de senaste åren har minst sagt varit glädjande för alla Carpisupportrar. 2013 tog i Biancorossi (de vitröda) steget upp till Serie B – för första gången, och efter två säsonger i andraligan gör man i år sin första sejour i högstadivisionen.
Tränaren Fabrizio Castori, 61, har vunnit samtliga divisioner i det italienska seriesystemet med olika lag – förutom Serie A. Det är han ensam om.
I år är det dock tunt om triumfer. Carpi ser ut att få ställa om och spela Serie B-fotboll 2016/17.
I laget finns en potentiell svensk landslagsman. Riccardo Gagliolo har en svensk mamma och svenskt pass och drömmer om att spela EM med Zlatan.

*****

Chievo

Bildades: 1929.
Ort: Verona.
Hemmaarena: Stadio Marc’Antonio Bentegodi (39 371).
Ligatitlar: 0.
Hemmaställ: Gulbåa tröjor, gula byxor och gula strumpor.

Alla som följer Serie A minns Chievos debutsäsong i högstaligan år 2001/02 då klubbens offensiva och underhållande fotboll förde Veronaklubben hela vägen till en femteplacering och Europaspel.
Europadebuten blev dock tuffare och man slogs ut i första Uefacuprundan av serbiska Röda Stjärnan.
”Mussi volantis” (de flygande åsnorna) största rival Hellas Verona kommer från samma stad, bär samma färger (gult och blått) och spelar på samma arena.
Chievo tränas av Rolando Maran, som spelade i klubben mellan åren 1986 och 1995, och ser ut att klara kontrakten även i år.

*****

Empoli

Bildades: 1920.
Ort: Empoli.
Hemmaarena: Stadio Carlo Castellani (16 800).
Ligatitlar: –.
Hemmaställ: Blå tröjor, blå byxor och blå strumpor.

1920 bildades Empoli och 1986 spelade klubben Serie A-fotboll för första gången med svensken Johnny Ekström i truppen.
”Azzurri” har sedan dess varit en riktig tabelljojo med en sjundeplacering 2006/07 som den bästa i historien.
Förra året imponerade Empoli stundtals under Maurizio Sarri (som i år tränar guldkandidaten Napoli) men hamnade slutligen på en 15:e plats.
I år tränas Empoli av den före detta mittfältaren Marco Giampaolo som under 2000-talet har tränat nio lag. Senast var han i Brescia, Serie B.
Laget har i år gått bättre än väntat och ser ut att hamna i mittenskiktet.

*****

Fiorentina

Bildades: 1926.
Ort: Florens.
Hemmaarena: Stadio Artemi Franchi (47 290).
Ligatitlar: 2.
Hemmaställ: Lila tröjor, lila byxor och lila strumpor.

”Viola”, som klubben kallas på grund av sitt lila matchställ, bildades 1926 efter en sammanslagning av Libertas och Club Sportivo Firenze och började spela i rödvita dräkter. Enligt sägnen ska klubbens nuvarande färg ha kommit till då det rödvita stället fått en lila nyans vid en misslyckad tvätt.
Den lila matchtröjan har genom åren fått pryda storstjärnor som Roberto Baggio, Gabriel Batistuta och Luca Toni, men trots detta är prisskåpet relativt tomt (endast två ligatitlar).
Är det dags för tredje ligatiteln i år? Ja, många menar det.
Med tränaren Paulo Sousas frenetiska presspel, supportrarnas kelgris Borja Valero och årets nyförvärv (som nästan ingen ”fiorentini” hade några som helst förväntningar på) Nikola Kalinic som öser in mål, är Fiorentina ett topplag. Och drömmen inte ouppnåelig.

*****

Frosinone

Bildades: 1912.
Ort: Frosinone.
Hemmaarena: Stadio Matusa (10 000).
Ligatitlar: –.
Hemmaställ: Gula tröjor med blå inslag, gula byxor och gula strumpor).

I lilla Frosinone, med 47 000 invånare, belägen mellan Rom och Neapel spelar Frosinone Calcio fotboll och har gjort så sedan 1912 (då som Union Sportige Frusinate).
Klubben har genom åren mestadels spelat i Serie C.
Inför förra året var man nykomlingar i Serie B och den uttalade målsättningen var att klara kontraktet. Men laget gjorde en heroisk säsong och efter en 3–1-seger mot Crotone hemma på Stadio Matusa var Serie A-kontraktet säkrat – för första gången någonsin.
Mannen som rattar Frosinone heter Roberto Stellone, före detta anfallare som var som bäst i Torino mellan 2005 och 2009, och ses som ett av Italiens framtidsnamn på tränarsidan.
Frosinone är i år ett bottenlag. Och ska så vara.

*****

Genoa

Bildades: 1893.
Ort: Genua.
Hemmaarena: Stadio Luigi Ferraris (36 536).
Ligatitlar: 9.
Hemmaställ: Rödblå tröjor, blå byxor och blå strumpor.

Genoa Cricket and Fotboll Club bildades 1893 och är Italiens äldsta fotbollsförening. Landets första mästerskap togs hem av Il Rossublu (de rödblå) som historiskt sett varit en av de största. Nio Serie A-titlar har bärgats, men det senaste guldet kom 1924.
Förra året imponerade Genoa och hamnade slutligen på en sjundeplats.
I år har det gått bra hemma på Marassi (smeknamn för arenan Stadio Luigi Ferraris), men bortaspelet är något som måste förbättras markant för att Gian Piero Gasperinis Genoa inte ska spela fotboll i Serie B 2016/17.

*****

Inter

Bildades: 1908.
Ort: Milano.
Hemmaarena: Stadio Giuseppe Meazza (80 018).
Ligatitlar: 18.
Hemmaställ: Svartblå tröjor, svarta byxor och svarta strumpor.

En vårdag i mars 1908 lämnade en skara italienare det som då hette Milan Cricket and Football Club (som i dag är AC Milan och den stora antagonisten) eftersom föreningen slog fast att endast ”renrasiga” människor var välkomna.
På restaurang Orologio bildades Football Club Internazionale Milano. Ett lag för alla. Oavsett nationalitet, hudfärg och religion.
I dag är “Nerazzurri” (de svartblå) den enda klubben i det italienska ligasystemet som aldrig trillat ur högstadivisionen, och näst framgångsrikast i ligan (tillsammans med Milan) med 18 seriesegrar.
Roberto Mancinis Inter slutade åtta i fjol. I år kämpar de om titeln.
Med det förtroendegivande försvarsspelet som Inter visat upp så här långt är det ingen omöjlighet. Men för att Inter ska kunna utmana in i det sista måste Mauro Icardi, som gjorde flest mål i Serie A ifjol (tillsammans med Luca Toni), visa sitt rätta jag och börjar producera – igen.

*****

Juventus

Bildades: 1897.
Ort: Turin.
Hemmaarena: Juventus Stadium (41 254).
Ligatitlar: 31.
Hemmaställ: Svartvita tröjor, vita byxor och vita strumpor.

”La Vecchia Signora” (Den gamla damen), ”I bianconeri” (De vitsvarta) eller ”La Fidanzata d’Italia” (Italiens flickvän). Kärt barn har många namn.
Juventus, som klubben heter, betyder ”ungdom” på latin och bildades just av ett sällskap ungdomar den 1 november 1897.
Klubben är Italiens tredje äldsta och landets mesta mästare med 31 ligatitlar.
Men förutom framgång och stjärnglans finns det mörka episoder i Juventus historia.
Den 29 maj 1985 fick 39 supportrar (mestadels italienare) sätta livet till på Heyselstadion i Bryssel när bråk utbröt och en mur rasade före Europacupfinalen mellan Turinlaget och Liverpool.
Och den 14 juli 2006 föll domen efter Calciopoliskandalen, då klubbdirektören Luciano Moggi anklagades för att ha mutat domare, och man fråntogs ligatitlarna för säsongerna 2004/05 och 2005/06, samt tvångsdegraderades till Serie B.
Resan tillbaka till toppen blev dock snabb och nu har Juventus dominerat Serie A i fyra års tid.
I år har dock tappen av de gångna säsongernas nyckelspelare Andrea Pirlo, Arturo Vidal och Carlos Tevez märkts av, och lag som Fiorentina, Inter, Napoli och Roma visat att de vill annat än att ligatiteln återigen ska hamna i Juventus Stadiums famn.
Men fortsätter nyförvärvet Paulo Dybala och Paul Pogba, som efter en liten svacka har uppåtstigande form, att leverera under hösten under Massimiliano Allegris styre kommer det att bli en fajt in i det sista.

*****

Lazio

Bildades: 1900.
Ort: Rom.
Hemmaarena: Stadio Olimpico (72 698).
Ligatitlar: 2.
Hemmaställ: Ljusblå tröjor, vita byxor och vita strumpor.

Società Sportiva Lazio har sedan grundandet 1900 burit ljusblåvita ställ.
Först och främst var Lazio, som i dag är en av Europas mest mångsidiga klubbar, en förening för löp- och gångsport. Två år senare (1902) började det spelas fotboll i de himmelsfärgade dräkterna. Men Lazio fick vänta i tio år på att delta i det nationella fotbollsmästerskapet som på den tiden var begränsat till klubbar från landets norra delar.
Huvudstadslaget har två Serie A-titlar på meritlistan (1974, 2000), men är under tränaren Stefano Pioli ett mittenlag.
22-årige brassen Felipe Anderson, eller ”Neymars lillebror” som han också kallas, är med sin låga tyngdpunkt och bländande teknik lagets största artist. En annan viktig spelare i dagens Lazio är defensiva ankaret Lucas Biglia, 29.

*****

Milan

Bildades: 1899.
Ort: Milano.
Hemmaarena: Stadio Guiseppe Meazza (80 018).
Ligatitlar: 18.
Hemmaställ: Rödsvartrandiga tröjor, vita byxor och svarta strumpor med röda inslag.

”Il Rossoneri” (de rödsvarta) grundades 1899 och är ett av italiens mest framgångsrika lag med 18 ligatitlar (tvåa, på samma plats som rivalen Inter, bakom mesta mästarna Juventus).
Men det är inte bara i Italien som framgångarna har skördats. Milanoklubben har vunnit Europacupen/Champions League näst flest gånger (7). Bara Real Madrid har vunnit världens största klubblagsturnering vid fler tillfällen (10).
Då var då – nu är nu. Milan har bara vunnit Serie A två gånger på 2000-talet (2003/04 och 2010/11) och tung kritik har länge riktats från supportrarna mot sportchefen Adriano Galliani. Vad har egentligen hänt?
Inför årets säsong värvades Sampdoriatränaren Sinisa Mihajlovic, en man som styr sitt lag med järnhand, Italiens kanske största försvarstalang Alessio Romagnoli från Roma, Luiz Adriano från Sjachtar Donetsk, Carlos Bacca från Sevilla och Mario Balotelli på lån från Liverpool.
Laget når ändå inte hela vägen upp till toppen – och ser också ut att missa Silvio Berlusconis uttalade mål: Champions League.
Milan är inte vad klubben en gång var.

*****

Napoli

Bildades: 1926.
Ort: Neapel.
Hemmaarena: San Paolo (60 240).
Ligatitlar: 2.
Hemmaställ: Ljusblå tröjor, vita shorts och ljusblå strumpor.

Staden Neapel är känd för flera saker: Den är Italiens tredje största, känd som pizzans hemort, har landets äldsta tunnelbana och ligger intill den prominenta vulkanen Vesuvius, bland annat.
Här grundade de engelska sjömännen Henry Poths och Hector M. Bayon år 1904 förlagan till det Napoli vi ser i dag: Naples Fotboll & Cricket Club. Men den officiella födelsedagen för föreningen S.S.C. Napoli (Società Sportiva Calcio Napoli) är 1 augusti 1926.
1984 värvades Diego Armando Maradona för rekordsumman 65 miljoner kronor. Argentinaren spelade för de havs- och himmelsblå fram till 1991 och hans år i klubben är föreningens framgångsrikaste genom tiderna (två ligatitlar, en cupitel och en italiensk supercuptitel).
I år utmanar Maurizio Sarris Napoli på allvar och lagets största stjärna Gonzalo Higuaín är så het att den italienska sporttidningen La Gazzetta dello Sport nyligen ställde sig frågan: Är Higuaín världens bästa fotbollsspelare?
Och, ärligt talat, hur fräckt hade det inte varit om ytterligare en argentinare bärgar titeln till napolitanarna?

*****

Palermo

Bildades: 1900.
Ort: Palermo.
Hemmaarena: Stadio Renzo Barbera (36 349).
Ligatitlar: –.
Hemmaställ: Rosa tröjor med svarta inslag, svarta byxor och rosa strumpor.

På medelhavets största ö Sicilien är Palermo huvudstad. Här har Unione Sportiva Città di Palermo spelat fotboll sedan 1900 och är den sicilianska klubb som spelat flest säsonger i den italienska högstadivisionen.
I år är läget på ön dock långt ifrån paradisiskt. I november sparkade klubbens ägare Maurizio Zamparini tränaren Giuseppe Iachini och ersatte honom med Davide Ballardini. Om det har sett bättre ut sedan Ballardinis intåg? Icke. Oscar Hiljemarks och Robin Quaisons rosaklädda lag är inte bra i år och måste höja sig innan det är för sent.

*****

Roma

Bildades: 1927.
Ort: Rom.
Hemmaarena: Stadio Olimpico (72 698).
Ligatitlar: 3.
Hemmaställ: Vinröda tröjor med gula inslag, vita shorts och vinröda strumpor.

Den 22 juli 1927 slogs tre klubbar (SS Alba-Audace, Roman FC, Fortitudo-Pro Roma SGS) ihop och bildade det som i dag är AS Roma. Där och då var tanken att också Lazio skulle delta i sammanslagningen – men klubben tog starkt avstånd.
Lazio är i dag Romas absolut största rival och derbyt lagen emellan, ”Derby della Capitale” (huvudstadsderbyt), är ett av Europas hetaste.
Lojalitet personifierad. Ja, så kan man beskriva Francesco Totti, Romas största profil genom tiderna. ”Il Capitano” har spelat i Romlaget hela sin proffskarriär, gjort flest matcher och flest mål. Under sin 25:e säsong i a-truppen förlängde han nyligen kontraktet med ett år.
Roma är ett topp fem-lag i år och även om det, med största sannolikhet, inte kommer att räcka till en fjärde ligatitel så har laget ändå chansen att utmana övriga topplag.

*****

Sampdoria

Bildades: 1946.
Ort: Genua.
Hemmaarena: Stadio Luigi Ferraris (36 536).
Ligatitlar: 1.
Hemmaställ: Blå tröjor med vita, svarta och röda inslag, vita byxor och vita strumpor.

1944 slogs Sampierdarenese och Andrea Doria ihop och bildade UC Sampdoria. Klubben har genom åren mestadels tillhört Serie A, men har bara ett guld (1991). Den mest spännande filuren i och runt om Sampdoria är biosalongsmogulen Massimo Ferrero (äger ett 60-tal biografer i Italien). Klubbens president, som mer ofta än sällan bjuder på stor show, är inte helt oväntat älskad av tv-kamerorna. Har du sett Sampdoria spela? Då har du garanterat sett Massimo Ferrero.
Försvaret har under hösten läckt och spelet vacklat. Får se upp för att inte bli inblandade i bottenstriden.

*****

Sassuolo

Bildades: 1922.
Ort: Sassuolo.
Hemmaarena: Mapei Stadium – Città del Tricolore (23 717).
Ligatitlar: –.
Hemmaställ: Grönsvartrandiga tröjor, svarta byxor och svarta strumpor.

År 1921 var engelska Lancaster Rovers på turné i Italien. Britterna kunde då, enligt legenden, inte hålla löftet om en match och skänkte som en ursäkt sina grönsvarta matchkläder till italienarna.
Sassuolo, som kallas ”I Neroverdi” (de svartgröna), bildades året därpå (1922) och började spela med Lancasters svartgröna dräkter. Färgerna hänger i än i dag. Under många, långa år har Sassuolo spelat på fotbollens bakgårdar. Men 2012/13 vann klubben Serie B, och 2013/14 gjorde man sin första säsong i den italienska högstaligan.
I år är Sassuolo, som tränas av den mångårige Serie A-spelaren Eusebio Di Francesco, ligans mest oväntade uppstickare. Hur länge kan den fina formen hålla i sig?

*****

Torino

Bildades: 1906 (Torino Calcio) 2005 (Torino FC).
Ort: Turin.
Hemmaarena: Stadio Olimpico di Torino (28 140).
Ligatitlar: 7.
Hemmaställ: Granatröda tröjor, vita byxor och svarta strumpor.

Torino Calcio bildades 1906, men bytte så sent som 2005 namn till Torino FC, eftersom orginalklubben gick i konkurs.
Erik Edman, Hasse Jepsson, Marcus Lantz, Yksel Osmanovski, Kjell Rosén, Åke Hjalmarsson och Pär Bengtsson är sju svenskar som spelat för Turinklubben genom åren.
I dagens Torino hittar vi två blågula: Pontus Jansson och Alexander Farnerud.
Laget är på gång och andas ambition. Det visades inte minst i somras då Daniele Baselli värvades från Atalanta i konkurrens med toppklubbarna. Han är tillsammans med fjolårets bäste målskytt Fabio Quagliarella ”Il Toros” nycklar framåt.
Men räcker det hela vägen till klubbens målsättning – Europaspel?

*****

Udinese

Bildades: 1896 (Società Udinese di Ginnastica e Scherma).
Ort: Udine.
Hemmaarena: Stadio Friuli (25 144).
Ligatitlar: –.
Hemmaställ: Svartvita tröjor, svarta byxor och svarta strumpor.

Bildades 1896 och är Italiens näst äldsta klubb efter Genoa (1893). Men trots livslängden står prisskåpet tomt på Serie A-pokaler.
Årets Udinese fick inför säsongen en frisk förstärkning i anfallaren Duvàn Zapata (tvåårslån från Napoli). Colombianen var också lagets bäste målskytt fram till det att han blev långtidsskadad.
Nu harvar Udinelaget i mitten och är, sett med svenska ögon, ett snäpp mindre intressant under tiden då blågula tillskottet Melker Hallberg är utlånad till Hammarby.
Fotbollssagor är inte oändliga. Vi närmar oss slutet på den som handlar om Antonio Di Natale. Den 38-årige italienaren har tillhört Udinese sedan 2004, vunnit skytteligan två gånger och gör i år sin, med största sannolikhet, sista säsong.

*****

Hellas Verona

Bildades: 1903.
Ort: Verona.
Hemmaarena: Stadio Marc’Antonio Bentegodi, Verona (39 371).
Ligatitlar: 1.
Hemmaställ: Gulblå tröjor, gula byxor och gula strumpor.

Klubben grundades av ett knippe studenter 1903 och döptes till Hellas, som är det historiska namnet för Grekland, på begäran av studenternas litteraturlärare.
Hellas största triumf kom säsongen 1984-85 då det första, och enda, Serie A-guldet bärgades.
Förra året blev lagets största stjärna, 38-årige Luca Toni, Serie A:s bästa målgörare (tillsammans med Inters Mauro Icardi) då Veronaklubben slutade på plats 13.
I år har formen varit usel och endast ett mirakel kan rädda Filip Helanders Hellas Verona från degradering.

Text Sebastian Laneby

Läsarkommentarer