SISTA BITEN I PSG-PUSSLET

Nyheter

neymar1Vad får man för 2,2 miljarder?
Bland annat 700 000 tv-spelskonsoler eller 67 stycken Marcus Berg – eller en Neymar.
Som världens dyraste någonsin ska brassen förverkliga PSG:s dröm.

Den dyraste, märkligaste och mest kontroversiella övergången under sommaren. Paul Pogbas transferrekord på en miljard kronor rök all världens väg när Paris Saint-Germain värvade Neymar från Barcelona. Den franska storklubben pungade ut med 2,2 miljarder kronor och gav brassen en årslön på 300 miljoner kronor.

– Neymar är en idol för alla. Enligt mig är han bäst i världen. Våra fans har drömt om att ha Neymar i klubben och nu är han här. Med Neymar blir vårt projekt ännu starkare. Jag är säker på att vi kommer att tjäna mer pengar än vad vi lagt ut. Hans värde kommer minst att ha dubblats inom två år, sa PSG:s ägare Nasser Al-Khelafi.

Rekordaffären möttes med många frågetecken. Framförallt varifrån pengarna som finansierade värvningen kom. I och med att PSG redan har värvat för miljardbelopp under de senaste åren skulle en Neymar-affär inte kunna genomföras med tanke på Uefas ekonomiska regelverk Financial Fair Play. Därför ryktades det om att PSG rundade problemet genom att shejken (och ägaren) Nasser Al-Khelafi förde över tre miljarder kronor från sin egen oljefond till Neymar, som i sin tur betalade sin utköpsklausul från Barcelona. För att motivera Neymar ytterligare blev han dessutom utsedd till ambassadör för VM i Qatar 2022.

Många ställde sig också frågan varför Neymar valde att flytta rent sportsligt. Brassen bildade världens vassaste anfallstrio tillsammans med Leo Messi och Luis Suárez och vann både en Champions League-titel och två spanska ligaguld under sina fyra säsonger i Katalonien. Barcelona är dessutom, både historiskt och idag, en bättre och mer framgångsrik klubb än Paris Saint-Germain. Så sent som i våras var till exempel Neymar själv högst delaktig i Barças supervändning mot fransmännen i åttondelsfinalerna av Champions League.

”HANS AGERANDE VAR INTE DET BÄSTA”

Neymar förklarade att hans klubbval berodde på ambitioner.

– Sedan jag kom till Europa har PSG alltid varit ett av de mest ambitiösa och tävlingsinriktade lagen. Den största utmaningen och det som motiverade mig mest är att hjälpa klubben att erövra de titlar som fansen vill ha, sa han och fortsatte:

– Jag har spelat fyra säsonger i Europa och jag känner mig redo för den här utmaningen. Från och med i dag kommer jag att göra allt för att hjälpa mina nya lagkamrater, öppna nya dörrar för min klubb och göra PSG:s miljoner anhängare över hela världen lyckliga.

På sociala medier hälsades Neymar farväl av flera Barça-spelare, men presidenten Josep Maria Bartomeu var allt annan än nöjd.

– Ingen spelare är större än Barcelona. Neymars agerande var inte det bästa. Vi förväntar oss inte sådant beteende från en Barcelona-spelare, sa han och passade på att hylla Leo Messi.

– Messis lojalitet borde vara ett förebild för alla som vill bära våra färger. Vi har behållit den största spelaren någonsin och han kommer att fortsätta leda laget. Vi hoppas också att Andrés Iniesta kommer att förlänga sin tid med oss avsluta sin karriär i Barcelona.

SISTA STEGET MOT CL?

Klart är i alla fall att Neymar är en jättevärvning för PSG, både som fotbollsspelare och som reklampelare. På sociala medier (Facebook, Instagram och Twitter) har Paris Saint-Germain sammanlagt 45 miljoner följare. Neymar har 171 miljoner. Han lämnar dessutom ”MSN” och bildar en ny sydamerikansk supertrio med samma nationaliteter inblandade. Luis Suárez byts ut mot Edinson Cavani och till höger blir Kylian Mbappé ersättare till Leo Messi.

– Jag skulle inte vilja vara en försvarare som ska stoppa en trio som den. De kommer att orsaka mycket problem. Men det är fantastiskt för de som gillar att titta på fotboll. Man tittar på Real Madrid, Barcelona och PSG… Det är stora lag och i avgörande matcher kommer det att bli tufft för försvararna. Jag skulle inte vilja vara i deras position, säger förre PSG-mittbacken Alex.

Värvningen av Neymar gör att den franska huvudstadsklubben fortsätter sin satsning mot en efterlängtad Champions League-titel. Zlatan-eran innebar flera ligatitlar, men PSG har ännu inte tagit sig längre än till kvartsfinal i CL trots flera prestigevärvningar under de senaste åren. Kanske kan Neymar vara den sista pusselbiten för att PSG ska lyckas med sin långsiktiga dröm?

– Under sex år har vi byggt ett mycket ambitiöst projekt som redan har tagit oss till den högsta nivån inom nationell och europeisk fotboll. Med Neymar i laget är jag övertygad om att vi kommer att komma ännu närmare för att förverkliga våra största drömmar, säger Nasser Al-Khelafi.

Men först ska PSG återta sin position i Frankrike. Efter fyra raka ligatitlar tog det stopp i våras när Monaco vann både ligan och tog sig till semifinal i Champions League.

Text: Marcus Heed


FYRA MILJARDER FÖR TVÅ SPELARE

Som om det inte vore nog. Precis innan transferfönstret stängde säkrade Paris Saint- Germain upp även en av Europas största talanger – från sin främsta konkurrent. Kylian Mbappe plockades från regerande mästarna Monaco på lån. Men för att 18-åringen ska bli en PSG-spelare fullt ut nästa säsong måste klubben betala drygt 1,7 miljarder kronor. Isåfall blir supertalangen den näst dyraste spelaren genom tiderna – efter sin nya lagkamrat Neymar.
Ifjol tog Mbappe hela Europa med storm. Tonåringen bidrog med sina 15 ligamål till att Monaco vann Ligue 1 och i Champions League höll han en konstant hög nivå. Eller vad sägs om två mål mot Manchester City i åttondelsfinalerna, tre mål mot Borussia Dortmund i kvartsfinalerna, och ett mot Juventus i semin? Nu har han dessutom tagit en plats i Frankrikes stjärntäta landslag och i augusti gjorde han sitt första mål mot Holland.
Men varför valde Mbappe att gå till just Paris Saint-Germain? Att gå till Real Madrid, som det också ryktades om, hade varit en sak. Men att gå till en rival i samma liga fick nog många att höja på ögonbrynen. Mbappe kunde inte heller ge en riktig förklaring när han presenterades av PSG.
– I maj tänkte jag stanna i Monaco, men sen hände det några saker som fick mig att ändra mig. Exakt vad vill jag inte säga nu, men snart kommer jag att förklara vad som hände.

Brassarna i Paris

PSG bildades 1970, samma år som Brasilien vann sitt tredje VMguld. Under klubbens 47-åriga historia har de haft en tradition av att värva sydamerikanska spelare och i synnerhet brassar. Paris Saint-Germains första brasilianare var Joel Camargo och bland de kändare namnen som spelat i klubben finns Ronaldinho (2001-03), Maxwell (2012-17) och David Luiz (2014-16). När Neymar skrev på för PSG i somras blev han klubbens 31:e brasse och en sak är säker: Han lär inte få hemlängtan. I dagens trupp har Neymar nämligen fyra landsmän – Thiago Silva, Marquinhos, Lucas Moura och Dani Alves. I övrigt finns även tre argentinare och en uruguayan i PSG:s miljardtrupp.

Läsarkommentarer