SKÄRGÅRDSKLUBBEN

Nyheter

IMG_6674De förvaltar lokala anläggningar och lockar storpublik till derbyna.
Donsö IS engagerar en hel ö i Göteborgs södra skärgård.

I Göteborgs södra skärgård ligger Donsö. Ön har 1 500 invånare och precis som övriga skärgården är Donsö ett vackert och populärt resmål under somrarna. För att ta sig till den bilfria ön måste man hoppa på en färja från Saltholmen. Resan tar 37 minuter och när vårt reportage- team anländer till hamnen hämtar klubbens ordförande Linda Brattlöf oss på flakmoped. Bara någon kilometer bort ligger Donsövallen.

– Det är helt fantastiskt här ute. Det är ingenting som får en att vilja flytta tillbaka till fastlandet, säger Linda Brattlöf.

IMG_6462

Linda flyttade till Donsö för sju år sedan och för två år sedan blev hon klubbens första kvinnliga ordförande. Till vardags driver hon ett eget bolag och i egenskap av ordförande i Donsö IS har hon en övergripande roll i en klubb med flera sektioner. Förutom fotboll finns bland annat innebandy, badminton och rodd.

– Det är nästan nödvändigt att ha flera sektioner. Den största delen i Donsö är fotboll, men vi vill givetvis att det ska finnas andra alternativ för de som inte är intresserade av fotboll, säger Linda och fortsätter:

– Vi är en sund förening som gör allt för att få våra barn och ungdomar att röra på sig. Vi ska ha en god ekonomi så att vi kan göra satsningar på olika håll. Vi är väldigt lojala och stolta över vår ort och vår klubb. Med tanke på att det bor 1 500 personer på ön och att klubben har 850 medlemmar så har Donsö IS en stor plats här.

IMG_6737

FOLKFEST PÅ DERBYN

På Donsövallen är miljön fantastisk. Vid första anblick kan man konstatera att få klubbar i Sverige kan matcha utsikten på Donsö IS hemmaarena. Planen ligger mellan klippor vid en havsvik. I anslutning till Donsövallen ligger en modern inomhusanläggning med ett eget gym och med fönster som vetter ut mot västerhavet.

Idag ska klubbens juniorlag spela seriematch mot Bergsjöns IF. Kiosken är öppen och ett 20-tal personer, mestadels föräldrar, sitter på ett trädäck och blickar ut över matchen. Laget består av killar i åldrarna 15-18 år och där alla är uppvuxna i skärgården.

IMG_6477

Juniorlaget tillhör Donsö IS, men på ungdomssidan samarbetar alla klubbar i södra skärgården med varandra för att få ihop lag i samtliga åldersklasser. Under namnet Södra Skärgårdens IK finns gemensamma ungdomslag. På junior- och seniornivå har klubbarna däremot egna lag. Donsö och Styrsö är de två största öarna i södra delen av Göteborgs skärgård och a-lagsderbyna brukar bjuda på mycket publik och underhållning.

– Det brukar vara laddat på ett positivt sätt. Det kan finnas gammalt groll mellan klubbarna och när man bor ute i skärgården blir det lite extra rivalitet. Det är ju bara en bro mellan Donsö och Styrsö så det är både glädje och jättemycket stolthet på spel. Derbyna är otroligt kul, matcherna drar jättemycket publik från båda öarna så det brukar bli folkfest.

”VI ÄR RÄDDA OM DET VI HAR”

Under vardagen har klubben mycket att ta hand om. Donsö IS har en idrottshall, en klubbstuga och planer i toppskick. Dessutom ansvarar klubben för öns naturslingor och skötseln av den populära badplatsen Lökholmen. För att finansiera verksamheten och för att kunna sköta om anläggningarna säljer klubben bland annat Sverigelotten.

IMG_6503

 

– Lotter och alla andra intäkter som vi arbetar för är superviktiga. De utgör en del i att få vår verksamhet att rulla. Donsö IS driver många saker på ön så allt som kommer in är väldigt välkommet.

Vad tycker du gör Donsö IS speciellt?

– Det är att vi förvaltar våra anläggningar på ett bra sätt och är rädda om det vi har. Det kanske gör oss lite unika. Vi vill verkligen ha ett fint sportcenter. Sedan tror jag också för att vi är många som engagerar sig i klubben. Det skapar en samhörighet. Det är så ö-livet funkar lite överlag. Vi är självständiga och får klara oss själva. Det kanske gör oss starkare.

Foto: Mikael Markai

Annons

Läsarkommentarer