Stormakten & talangfabriken

Nyheter

lissabon_derbyI Lissabon finns två stora rivaler med olika inriktningar.
Den ena storklubben fostrar Europamästare. Den andra vinner titlar.

I Portugal handlar det oftast om ”The Big Three”. Tre storklubbar som aldrig åkt ur portugisiska ligan och som alltid kämpar om titlarna. På 2000-talet har Porto varit mest framgångsrika. Sedan millenieskiftet har FCP vunnit nio av sina 27 ligaguld. 2003/04 såg också tränaren José Mourinho till att klubben vann Champions League med kommande storstjärnor som Ricardo Carvalho, Maniche och Deco i laget.

I huvudstaden Lissabon finns de två andra storklubbarna – och de största rivalerna. Benfica och Sporting har många års historia av hat, tradition och framgångar.

– Att spela dessa matcher var en bra erfarenhet för mig. Det är bara så otroligt fientligt. Fansen är väldigt nära planen, som i England, och det är mycket hat mellan båda följena, säger Eric Dier som numera spelar i Tottenham.

Rivaliteten mellan Sporting och Benfica sträcker sig hundra år bakåt i tiden när åtta Benfica-spelare

helt plötsligt flyttade till Sporting på grund av bättre arbetsförhållanden. Det följande (och första derbyt lagen emellan) mötet slutade 2–1 till Sporting. En annan anledning som också bidrog till att en rivalitet skapades mellan klubbarna var att Benfica tillhörde arbetarklassen, medan Sporting-fansen ansågs vara medel- och överklass.

Längst meritlista har rödklädda Benfica. ”Örnarna” är överlägset bäst i Portugal med 35 ligaguld och 25 cuptitlar. Även i Europa har de länge varit en maktfaktor. Benfica har spelat sju Champions League-finaler och har vunnit turneringen två gånger (när den hette Europacupen). De är dessutom världens största klubb sett till antalet medlemmar. 2014 hade Benfica 270 000 registrerade medlemmar, 30 000 fler än tvåan Bayern München.

”Ingen kan jämföra sig med oss”

Att vinna sitter i väggarna hos Benfica. Ifjol vann de Primeira Liga för tredje året i rad och lyckades gå till kvartsfinal i Champions League.

– Vi är väldigt glada över att vara ett av Europas bästa lag. Vi är exalterade, men inte för mycket, eftersom det är där vi hör hemma. Oavsett motståndare spelar Benfica alltid för att vinna, sa lagets tränare Rui Vitória i våras.

Hos Sporting är titlarna färre, men de har en annan typ av historik och inriktning som de är minst lika stolta över. De är minst framgångsrika av ”The Big Three” och har inte vunnit ligan sedan 2001/02, men de har den starkaste traditionen av att fostra storspelare. Ta bara en titt på Europamästarna som har mycket att tacka Sporting för. När Portugal vann sitt första EM-guld i somras hade tio av 14 spelare som användes i finalen mot Frankrike fostrats i Sportings akademi.

– Som portugis är jag verkligen glad för hela truppen. Som president för Sporting måste jag nämna att u21-landslaget gick till EM-final ifjol med åtta spelare från Sporting. I det här EM-slutspelet hade vi tio spelare i Portugals guldlag. Det betyder att vi totalt har bidragit med 18 spelare. Det finns ingen annan som kan jämföra sig med det, säger Bruno de Carvalho.

Ronaldo & Figo

En av många spelare som fostrats i Sporting, men som sticker ut från mängden är är Cristiano Ronaldo. Superstjärnan slog igenom i ”Lejonen” och gick sedan vidare till Manchester United och Real Madrid där han utsetts till världens bäste spelare tre gånger. Luis Figo, som vann Ballon d’Or 2000, är en annan världsspelare som påbörjade sin framgångsrika karriär i Sporting.

Sporting har inte vunnit en stor titel på länge. Men ifjol var de nära. De grönvitsvarta slutade bara två poäng bakom Benfica och kan ha något stort på gång. Med flera nyblivna Europamästare kvar i laget är ju ingenting omöjligt. Räkna i alla fall med heta Lissabon-derbyn under säsongen. Och att Porto återigen vill blanda sig in i guldstriden.

Text Marcus Heed
Källor slbenfica.pt, evening standard.

*****

Derby de Lisboa

Benfica vs Sporting
statistiken: Genom åren har det spelats 164 ligaderbyn mellan Benfica och Sporting. Den rödvita dominansen är tydlig. Benfica har vunnit 76 – att jämföra med Sportings 47 segrar. 41 har slutat oavgjort. Målskillnad: 282–225 i Benficas favör.
svenskarna: Just nu är Benficas mittback Victor Nilsson Lindelöf, som fick sitt stora genombrott förra säsongen, den enda svensken i Portugals huvudstad. 22-åringen startade bland annat mot Bayern München i Champions League och spelade EM i somras. Förutom honom har Benfica haft sex andra svenskar: Anders Andersson, Stefan Schwarz, Mats Magnusson, Glenn Strömberg, Jonas Thern och Martin Pringle. I Sporting har det funnits två svenskar genom åren: Pontus Farnerud och Hans Eskilsson.

Läsarkommentarer