SUNDHAGES SISTA SHOW

Nyheter

sundhage2Pia Sundhage gör sitt sista mästerskap som förbundskapten. Under hennes fem år vid posten har Sverige bytt skepnad flera gånger och till slut blivit en disciplinerad försvarsmaskin. Nu vill hon avsluta på ett offensivt sätt.

Som aktiv var hon en pionjär inom svensk damfotboll. Pia Sundhage slog igenom i allsvenska Jitex och blev 1985 Sveriges första kvinnliga utlandsproffs när hon skrev på för italienska Lazio. Under hela 80-talet och några år in på 90-talet var hon landslagets stora stjärna och en profil som gjorde att damfotbollen utvecklades snabbare i Sverige.

2012 kom Pia Sundhage tillbaka till svenska landslaget. Den här gången som förbundskapen och med höga förväntningar efter hennes succé i Amerika. På fyra år coachade Pia stormakten USA till två OS-guld och ett VM-silver. I samma veva som Sundhage tog över Sverige utsågs hon även till världens bästa tränare.

Under den första tiden som svensk förbundskapten hyllades Pia för sin frispråkighet och ärliga analyser. Hennes första mästerskap kunde heller inte bli hetare på förhand: EM på hemmaplan. En turnering som blev en publiksuccé och där Sverige gick till semifinal efter att ha förlorat mot Tyskland med 1–0.

– Jag har sagt till tjejerna att de gjorde sitt allra, allra bästa. De kunde inte gjort det bättre. Med lite flyt hade vi hämtat upp 0–1 i baken och då hade det blivit en längre match, sa Pia efter förlusten.

”VI MÖTTE ETT GÄNG FEGISAR”

Efter EM på hemmaplan var smekmånaden över för Pia Sundhage. Under VM i Kanada två år senare vändes lyckan till frustration. Ett offensivt balanserat Sverige med heta anfallstrion Lotta Schelin, Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson gick vidare från gruppen via tre oavgjorda matcher, men rasade senare ut ur turneringen efter att ha utklassats av Tyskland i åttondelsfinal med 4–1.

Fiaskot i VM gjorde att Pia valde att skruva på spelidén till nästa mästerskap – OS i Rio de Janeiro. Efter ytterligare en storförlust (1–5 mot Brasilien i gruppspelet) ändrade Sverige form till ett väldisciplinerat försvarsslag. Det visade sig bli nyckeln till framgång.

– Det här är en tvärvändning från den fotboll jag hade tänkt spela, sa Pia.

Sverige besegrade USA i kvartsfinal efter en dramatisk straffläggning. Efter matchen sågades Sveriges defensiva taktik av amerikanskornas målvakt Hope Solo.

– Jag tycker att vi mötte ett gäng fegisar. Det bästa laget vann inte idag, det står jag fast vid. Sverige backade hem och ville inte spela fotboll. Jag tror inte att de kommer gå långt i turneringen, rasade Solo efter matchen.

Sundhage svarade lugnt:

– Jag skiter i vilket. Jag ska till Rio, hon ska åka hem.

”DE HAR ACCEPTERAT SIN ROLL”

Sverige höll sedan nollan i semifinalen mot Brasilien och tog sig vidare till final efter ännu en straffsparkstriumf. Sverige torskade i finalen mot Tyskland, men en dryg vecka efter ”krisen” hade Sverige ändå vunnit ett OS-silver.

– I VM höjde vi förväntningarna på vårt eget spel på ett sätt som bakband oss. Då hade vi förväntningar på vårt spel – i OS hade vi förväntningar på resultat. Det gjorde att vi fick med alla på att förändra vårt spel för att nå resultat, säger Pia och fortsätter:

– När vi har spelat och hållit nollan har det successivt blivit en känsla av att vi är bra på försvarsspel. Och är man bra på något, då vill man göra det ofta. Även om man heter Kosovare Asllani eller Lotta Schelin. De har accepterat sin roll.

Efter OS byggde Sverige vidare på det lyckade försvarsspelet och under EM-kvalet släppte de bara in tre mål på åtta matcher.

– Det spelar ingen roll vad laget heter. Vi har ett försvarsspel som vi är stolta över och som kan hålla bort vilket lag som helst. Jag är trygg med vår spelide och hur vi försvarar oss. Det känns som att vi kan skicka in vilken mittback som helst och det kommer att bli bra.

”STORA FÖRHOPPNINGAR”

I höstas kom det fram att Pia Sundhage slutar som förbundskapten. EM i Holland blir hennes sista mästerskap på Sveriges tränarbänk och efter sommaren tar Peter Gerhardsson över. Nu vill Pia avsluta med stil. Defensiven är satt och under hennes sista tid som förbundskapten har Sundhage velat se ett offensivare och kreativare Sverige.

– Överlag kan vi kontrollera matcherna med ett tryggt försvarsspel. Det vi håller på med nu är att fundera på anfallsspelet och lägga stor vikt på det. Ibland ska det gå fort och ibland ska det byggas upp metodiskt. Valen dem emellan är det vi främst jobbar med.

För fyra år sedan startade Pias resa som svensk förbundskapten. Då gick Sverige till semifinal. I Holland vill damfotbollens stora pionjär knyta ihop säcken med ytterligare en medalj.

– Det här blir det sista vi gör tillsammans. När man ser slutet kan man lätt göra lite extra. Vi har stora förhoppningar på sommaren.

Text: Marcus Heed
Källor: GP, Expressen, Sportbladet, DN, ESPN


Pias mästerskapsresa

EM 2013
PLACERING: Brons. Ut i semifinal mot Tyskland (0–1).
MATCHER: 5 (tre segrar, en oavgjord och en förlust). 13–3 i målskillnad.
BÄSTA MÅLSKYTT: Lotta Schelin (5 mål).
Nilla Fischer skolades om till mittback och gjorde Sveriges tre första mål i turneringen. Sverige vann gruppen på sju poäng, före Italien och Danmark. Lotta Schelin gjorde två mål mot Island när blågult vann kvartsfinalen med 4–0, men i semifinal tog det stopp mot Tyskland.

VM 2015
PLACERING: Ut i åttondelsfinal mot Tyskland (1–4).
MATCHER: 4 (noll segrar, tre oavgjorda och en förlust). 5–8 i målskillnad.
BÄSTA MÅLSKYTT: Linda Sembrant (2 mål).
Inledde gruppspelet med att spela 3–3 mot Nigeria i en svängig match. Detta följdes upp med 0–0 mot USA och 1–1 mot Australien. Sverige lyckades ändå ta sig vidare som fjärde bästa trea. Sedan blev de överkörda av Tyskland i åttondelsfinal. VM fiaskot var ett faktum.

OS 2016
PLACERING: Silver. Förlust i final mot Tyskland (1–2).
MATCHER: 6 (1 seger, tre oavgjorda och två förluster). 4–8 i målskillnad.
BÄSTA MÅLSKYTT: Stina Blackstenius (2 mål).
Endast en seger efter 90 minuter räckte för att ta sig hela vägen till final. Efter en ordentlig näsbränna i gruppspelet mot Brasilien (1–5) ändrade Sverige inriktning till en defensiv filosofi. Lisa Dahlkvist blev straffhjälte mot både USA och Brasilien, men i finalen blev tyskorna återigen för svåra. Stina Blackstenius fick sitt stora landslagsgenombrott.

Läsarkommentarer