SUPERTALANGEN SOM FÖRSVANN

Nyheter

januzaj_1Supertalangen som försvann. Adnan Januzaj berättar om den tuffa tiden i Manchester United och hur han ska ta sig tillbaka till världstoppen igen.

Under David Moyes misslyckade säsong som Manchester United-manager fanns ändå en viss ljusglimt. I början av säsongen 2013/14 lyfte Sir Alex Fergusons efterträdare upp en ny talang från klubbens akademi.

Som 17-åring fick Adnan Januzaj göra sin debut på Old Trafford. Några veckor senare presenterade belgaren sig för fotbollsvärlden på allvar när han gjorde två mål mot Sunderland i sin första match från start. Januzaj blev snabbt en av Premier Leagues mest uppvaktade spelare och när säsongen var slut hamnade yttern på fyra mål och fyra assist.

Manchester United hade stora planer för honom. Inför hans andra säsong fick Januzaj ta över tröja nummer 11 efter klubblegendaren Ryan Giggs. Men under nye managern Louis van Gaal stannade talangen i utvecklingen och försvann mer och mer från den allra största scenen.

Fyra år har gått sedan dess. Januzaj har hunnit bli 22 år och minns tillbaka på tiden i United med blandade känslor. I en intervju med Daily Mail berättar Real Sociedads nye kreatör om vad som gick snett och vad han siktar på i framtiden.

– Som 17-åring fick jag träna mycket med a-laget under Fergusons sista säsong. Det var fantastiskt att mäta sig med spelare som Scholes, Giggs, Evra Ferdinand. Jag minns att ”Giggsy” alltid tacklade mig hårt. Han ville att jag skulle bli en man på planen. Han hjälpte mig mycket under de tuffa åren jag hade med Louis van Gaal, säger Adnan Januzaj.

”JAG VAR INTE SAMMA SPELARE LÄNGRE”

Under Louis van Gaals två säsonger i Manchester förändrades lagets filosofi. Holländaren värvade in stora stjärnor som Angel Di Maria och Radamel Falcao, och van Gaals nya spelsätt med mycket kortpassningar, lågt tempo och få målchanser gynnade inte Januzajs spelstil.

– Det var inte samma frihet. En winger behöver självförtroende och en manager som säger: ”Utmana din motståndare”. Med Van Gaal var det ett långsamt passningsspel, säger han och fortsätter:

– För vissa var det svårt. Man kunde se att några spelare inte njöt av fotbollen. Jag och managern hade ett par tuffa möten. Jag var frustrerad och alla kunde se att jag inte var samma spelare längre. Ibland satt jag till och med på läktaren. Det är tufft för en ung kille när man tränar hårt och inte ens får vara med i truppen.

januzaj_2

Holländarens hårda filosofi påverkade inte bara honom själv. Hela laget underpresterade och fick stämpeln för att spela ”tråkig” fotboll.

– Under Ferguson var det alltid intensivt. Folk ville vinna på träning, men det började att förändras. Det var inte det vanliga United som brukade vinna matcher och ta hem titlar. Motståndare brukade komma till Old Trafford och vara rädda för att spela. Men senare fick jag känslan att vissa lag kom till oss och tänkte: ”Vi kan slå dem enkelt idag”.

”FERGUSON BACKAR ALLTID UPP MIG”

Belgaren ingick inte i Louis van Gaals planer och efter en säsong med begränsad speltid lånades Januzaj ut till Borussia Dortmund. Även där hade Adnan svårt att få speltid och ifjol var han utlånad under en hel säsong till Sunderland utan att lyckas göra ett enda mål på 25 ligamatcher.

– Under den här perioden fick jag en del meddelanden och samtal från Sir Alex Ferguson. Han sa: ”Fortsätt att jobba hårt, ge aldrig upp, livet går vidare och att du har kvaliteter”. Jag behövde det. Giggs var assisterande tränare under Van Gaals tid. Han pratade alltid med mig och försökte hjälpa mig. Han kunde se att jag inte var den spelaren alla kände till.

Nu har Adnan Januzaj börjat om sin resa. I somras såldes han till Real Sociedad i La Liga. I Spanien hoppas 22-åringen på att ta igen förlorad tid och utvecklas till en storspelare – ännu en gång.

– Jag vet att Sir Alex bara är ett telefonsamtal bort. Samma sak med Giggs och Moyes, de kommer alltid att backa upp mig. Mitt första uppdrag nu är att imponera här. Jag hoppas på att ta en plats i Belgiens trupp till VM nästa år. Världen stannar inte.

Källor: Daily Mail.

Läsarkommentarer