SVERIGES FÖRSVARSGENERAL

Nyheter

fischerHon är lagkapten för en av Europas bästa klubbar och ledaren för Sveriges försvar. Nilla Fischer berättar om hur landslaget fick en tät defensiv.
– Men i EM måste vi bevisa att vi kan föra spelet också, säger hon till Match.

Som lagkapten i ett av Europas bästa klubblag har Nilla Fischer haft en lyckad säsong. Med grönvita Wolfsburg blev mittbacken både liga- och cupmästare i Tyskland. Dessutom gick klubben till kvarnfinal i Champions League där de franska suveränerna Lyon blev för svåra.

– Jag är väldigt nöjd med min säsong. Det är denna eller min första säsong i Wolfsburg som varit den bästa i karriären. Jag är nöjd med både mitt försvarsspel och offensiva spel.

Match pratar med Nilla Fischer bara några dagar efter att Wolfsburg säkrat den tyska dubbeln. Om en vecka bär det av hem till Sverige för att förbereda sig inför EM i Holland. Ett mästerskap som blir Nillas nionde i den gula landslagströjan.

– Det ska bli väldigt roligt. Det är alltid roligt och speciellt att spela stora matcher med landslaget. Det är också motiverande varje gång att få åka med landslaget på mästerskap.

Under sin långa mästerskapsresa lyfter Nilla Fischer fram tre turneringar som sticker ut lite extra.

– Om jag får välja är det såklart OS i Brasilien senast. Men också VM 2011 (brons) och hemma-EM 2013. Hela arrangemanget, hur vi spelade fotboll och stödet från fansen… Det är inte många som får uppleva det. Jag är glad att jag fick vara med om ett mästerskap på hemmaplan.

FRÅN MITTFÄLTARE TILL MITTBACK

EM 2013 innebar också en förändring i Nilla Fischers karriär. Tidigare hade hon oftast spelat central mittfältare, men inför turneringen på hemmaplan valde Pia Sundhage att skola om Fischer till mittback. Det visade sig bli ett genidrag. Nilla dominerade i backlinjen och gjorde dessutom tre mål. Hennes insatser på den nya positionen gjorde att Wolfsburg fick upp ögonen och sedan dess har 32-åringen utvecklats till en av världens bästa mittbackar.

– Den svåraste omställningen var positionsspelet. Att försöka hålla en linje och följa de tre övriga spelarna i backlinjen. I början fick jag mycket hjälp av Charlotte Rohlin att hitta rätt position. Som försvarare är man ju sista utpost, förutom målvakten, så man kan inte chansa lika mycket i en-mot-en-situationer. Då gäller det att vara kyligare. Sedan var det mycket värderingar i början – när ska jag falla och när ska jag kliva? Men jag lärde mig snabbt och lär mig fortfarande.

Med Nilla Fischer som mittbacksgeneral har Sverige fått ett av världens starkaste och mest väldisciplinerade försvar.

– Det är mycket kontinuitet som ligger bakom. Sedan har vi tränat mycket extra på försvarsspel. Grunden till en bra offensiv är ett bra försvar. Vi har kört extra träning, jobbat med videoanalyser och kommunicerar mycket. Tränar man hela tiden på en sak blir man bättre.

VÄNDPUNKTEN UNDER OS

Starten på Sveriges täta defensiv kom mitt under OS förra sommaren. När Sverige förlorade mot Brasilien med 5–1 i gruppspelet valde Pia Sundhage att skifta fokus. Efter det släppte Blågult bara in ett mål fram till finalen mot Tyskland. På skrällvägen hade Sverige slagit ut både USA och Brasilien efter straffar.

– Fotbollsmässigt var OS en berg och dalbana. I början var vi inte superbra, men sen lyckades vi vända på allt. Det blir ju lätt snack när man förlorar stort mot Brasilien. Men vi stod för ett otroligt lagarbete där alla gav 100 procent. Sedan spelade vi vårt bästa i finalen och var så nära att vinna.

Nilla Fischer berättar om vändpunkten i Sveriges spel som bäddade för OS-succén.

– Efter den stora förlusten i gruppspelet valde vi att flytta ner vår försvarslinje och pressnivå ett steg. Det var ett val att offra lite offensivt för att verkligen koncentrera oss på att säkra bakåt. Vi litade på kontringar istället eftersom vi har många snabba spelare högre upp i planen. Vi ville hålla det kompakt och utnyttja chanserna som gavs.

Köpte alla iden, även de offensiva spelarna?

– Ja, absolut. Det är en stor del av vår styrka. Vi är verkligen ett lag som jobbar för varandra. De offensiva spelarna skulle spela mer defensivt, men alla accepterade det. Jag tycker att de offensiva spelarna gjorde ett fantastiskt bra jobb under OS.

Hur var det att spela en sådan typ av spel. Handlar det om att vara mer noggrann i och med att man täcker mindre ytor och inte får ha lika mycket bollinnehav?

– Som back blir det mer tacksamt… Det finns inte så mycket ytor att spela på och man får mycket hjälp av de övriga spelarna. Att det är väldigt enkelt ska jag inte säga för det kan bli farligare när motståndarna väl kommer in bakom oss. Då är de redan närmare mål. Men jag gillar vårt låga försvarsspel. Det blir mycket dueller och tacklingar när man är nära motståndarna.

SÅ FUNKAR SVERIGES DEFENSIV

Efter OS-silvret har Sverige byggt vidare på försvarsspelet och i höstas sa Pia Sundhage att defensiven är ”satt” och att det inte spelar någon roll vilka spelare som startar. Under EM-kvalet släppte landslaget till exempel bara in tre mål på åtta matcher.

– Inför EM har vi flyttat lite fokus till att bli mer offensiva. Men det som vi konkret har jobbat på i defensiven är när motståndarna får inspel i vår box. Hur vi ska försvara oss där

och vilka ytor vi ska hålla. Under OS skulle till exempel yttermittfältarna hjälpa våra ytterbackar genom att falla ner långt om det behövdes. Nu har vi också jobbat mycket på att vi ska hindra djupledsbollar och farliga instick mellan våra mittbackar och ytterbackar. Även om vi ligger lågt ska vi inte vara passiva heller. Vi ska våga gå in i press och sedan falla i rätt lägen för att inte släppa några bollar bakom oss.

Har ni några ”triggers” i försvarsspelet? Ett exempel är om det kommer en lång boll mot backlinjen där en spelare ska stöta och de tre andra faller bakom.

– Det är ett exempel som vi jobbar på. Att bilda en ny trea bakom den stötande spelaren. Ett annat är om vi har bollen i anfallet. Då ska vi hela tiden ha en försvarsspelare på motståndarnas högsta punkt. På så sätt kan vi döda uppspel tidigt om vi får kontringar emot oss.

Tycker du att försvarsspel handlar om upprepning? Man hamnar ofta i snarlika positioner där man ska agera på samma sätt att det till slut sätter sig i ryggmärgen.

– Det finns kanske en mer tydlig ram i försvarsspel än i anfallsspel. Varje gång en viss situation uppstår ska man göra si och så. Det kan såklart uppstå situationer där man får improvisera, men försvarsspel handlar ändå mycket om att upprepa ett mönster. Så att de övriga i laget också vet hur man ska agera.

”VILL JU SÅKLART VINNA GULD”

I OS var det försvaret som lade grunden till framgångarna. Hur ser planen ut inför EM i Holland?

– Till skillnad från Brasilien och USA är lagen i EM inte lika offensiva. Nu är det lite upp till bevis att vi kan föra spelet också och klara av ett högre försvarsspel. Det är ett måste för att vi ska göra en bra turnering. Vi kan inte spela djupt mot Italien och Ryssland i gruppen. Det har vi jobbat mycket med hittills: att förbättra vårt offensiva spel.

För fyra år sedan gick Sverige till semifinal i hemma-EM. Då blev Tyskland (som oftast) det stora hindret från att vinna guld. Nu ställs Fischer och gänget mot regerande mästarna Tyskland igen redan i gruppspelet.

– Jag tror att allt kan hända under EM. Men vi måste verkligen se till att allt klaffar om vi ska kunna utmana om medalj. Man vill ju såklart vinna guld i varje mästerskap, men vi får se. Det gäller att ha spelare skadefria och i form. Skulle vi inte prestera på högsta nivå kommer vi inte att utmana om medaljerna.

Vad tycker du att de svenska supportrarna kan förvänta sig av landslaget i sommar?

– De kan förvänta sig ett bra försvar igen, men med ett intressant och roligare anfallspel än i OS. Vi ska definitivt försöka spela en bra, underhållande och vägvinnande fotboll.

EM i Holland blir Pia Sundhages sista efter fem år som förbundskapten. Vad har hon betytt för landslaget under dessa år?

– Hennes styrka är passionen. Hon är väldigt engagerad och kräver mycket av spelarna. Hon har gett alla en tro och vilja att prestera på topp och tillsammans har vi vunnit ett OSsilver. Det har funnits ett intresse kring Pia både som ledare och person, vilket har varit positivt för landslaget.

Istället tar Peter Gerhardsson över under hösten. Som en av de äldre spelarna – hur ser du på en fortsättning med landslaget efter EM?

– Vi får se vad Peter säger efter EM och om han tycker att det äldre gardet håller fortfarande. Men det är alltid intressant och spännande med nya tränare. Jag vill lyssna på hans filosofi och veta hur han vill spela fotboll. Han är en av mina bästa vänners man så jag vet att han också är väldigt passionerad och kollar mycket fotboll. Med BK Häcken presterade han bra anfallsfotboll och jag har hört att han är tydlig i det offensiva spelet. Vi får se vad som händer efter EM.

Text Marcus Heed

Läsarkommentarer