SVERIGES SUPERTALANG

Adidas

isakPå sin 17-årsdag blev han derbykung i Stockholm. Alexander Isak fick sitt stora genombrott, blev Sveriges yngsta målskytt och tog nästa steg i karriären. Nu väntar han på sin stora chans i Borussia Dortmund.

Det är den 21 september 2016. AIK möter Djurgården i ett hett derby på Tele2 Arena. På planen finns det en spelare som sticker ut lite extra. Under säsongen har Alexander Isak fått sitt stora genombrott i allsvenskan och denna dag, på sin 17-årsdag, blir han derbyhjälte med sina två mål. Efter matchen hyllar AIK-klacken sin unga superstjärna genom att sjunga ”Ja må han leva”.

Vid det tillfället nådde Alexander Isak-hajpen kanske sin högsta topp. Anfallaren avslutade sedan säsongen med tio mål på 24 ligamatcher och drog till sig blickar från hela Europa. Några månader senare blev Isak landslagets yngsta målskytt genom tiderna när han öppnade Sveriges målskytte mot Slovakien under den årliga januariturnén.

– Isak skriver historia. Jag är inte förvånad, sa förbundskaptenen Janne Andersson.

FJÄRDE DYRASTE 17-ÅRINGEN

Någon vecka efter landslagssuccén tog spekulationerna slut. Under flera månader hade det ryktats om att Alexander Isak skulle flytta till en toppklubb. Till en början såg det ut att bli Real Madrid, men i slutet av januari 2017 skrev han på för Borussia Dortmund för en svensk rekordsumma på cirka 90 miljoner kronor. Isak blev den dyraste försäljningen från Sverige genom tiderna, men också den fjärde dyraste 17-åringen någonsin. Bara Alexandre Pato, Gareth Bale och Alex Oxlade-Chamberlain hade sålts för mer pengar i samma ålder.

– Alexander Isak är en enormt talangfull anfallare som många storklubbar i Europa ville värva. Vi är överlyckliga att han valt Borussia Dortmund. Både klubben och Isak själv är övertygade om att den här transfern har stor potential, sa BVB:s sportchef Michael Zorc.

I Borussia Dortmund tillhör Alexander Isak en av Europas främsta talangfabriker. Klubben har som tradition att släppa fram unga talanger och genom åren har den tyska klubben fostrat toppspelare som Marco Reus och Mario Götze.

– Jag hade ett par olika bud att ta ställning till, men till slut kom jag fram till att Dortmund är helt rätt ställe för en ung spelare som mig att utvecklas i. Jag är ung och vill ta nästa steg. Här vill jag få en del speltid och försöka hjälpa laget, sa Isak när han presenterades av klubben.

”HAN KAN INTE ENS KÖRA BIL”

Till en början har steget till att slå sig in i Dortmund varit ganska stort. Under den första tiden fick Isak anpassa sig till proffslivet i Tyskland och under våren fick han endast göra ett inhopp i tyska cupen. Nu har Alexander Isak däremot börjat närma sig en större plats i laget. Under försäsongen fick svensken hoppa in mot Milan, och i en träningsmatch mot Erfurt (från tredjedivisionen) exploderade han genom att trycka in fyra mål. Inför säsongen placerade Bundesligas officiella hemsida den elegante anfallaren också på elfteplats bland ligans största talanger under 20 år.

När de europeiska ligorna startade väntade Alexander Isak fortfarande på sin Bundesliga-debut, även om han många gånger funnits med på Dortmunds bänk. Kritiska röster började höjas över hur länge det skulle dröja innan Isak fick chansen att visa upp sig på allvar. BVB:s sportchef Michael Zorc menade att alla måste ha tålamod.

– Grabben är bara 17 år gammal. Han kan inte ens köra bil. Vi får inte bli otåliga, speciellt inte med så unga spelare. När jag ser honom på träning så övertygar han mig. Vi måste ge honom tid. Han är fortfarande i början av sin utveckling.

I september debuterade Isak i Bundesliga mot FC Köln, fyra dagar före sin 18-årsdag.


Dominera med NEMEZIZ

Sedan han var 15 år har Alexander Isak briljerat med adidas på fötterna. Nu kommer Sveriges supertalang att bära senaste modellen Nemeziz. Den unika skon lanserades i våras och är designad för fotbollsvärldens skickligaste spelare. Nemeziz är inspirerad av gamla ritualer och kamp där man lindat in och tejpat sina händer för ökad styrka – både mentalt och fysiskt. Den senaste skon består av ett band som lindats runt foten för optimal smidighet och känsla. Förutom designen har Nemeziz också andra speciella egenskaper. Agility-bandaget har en revolutionerande ”Torsiontapes-teknik” för att hålla foten låst i skon och ge ultimat passform. Dessutom innehåller Torsionframe-yttersulan en ultralätt konstruktion och ”Torsionribs” för att ge ett dynamiskt frånskjut i steget.
pris: 3 299 kr.

Läsarkommentarer