SVITEN SOM BRÖTS

Nyheter

aston villaEn av Englands starkaste klubbar siktar på en snabb återkomst.
– Med tanke på klubbens historia förtjänar Aston Villa att spela i Premier League, säger John Terry.

I Premier League ansågs de länge vara ett bottenlag. Det var egentligen bara en tidsfråga innan Aston Villa skulle åka ur högstaligan och för två år sedan blev mardrömmen verklighet efter flera år av turbulens och ekonomiska problem. Laget lyckades bara skrapa ihop 17 poäng och slutade hopplöst sist.

Nedflyttningen var också slutet på en imponerande bedrift. Fram till 2016 var Aston Villa en av bara sju klubbar som aldrig hade åkt ur Premier League sedan starten 1992. Efter 24 säsonger bröts trenden, men Villa kan ändå stoltsera med att de är en av Englands mest framgångsrika klubbar.

Faktum är att Birmingham-klubben rent historiskt sett är större än både Chelsea och Manchester City. Aston Villa har vunnit sju ligatitlar (femte bäst i England) och har på många sätt varit en viktig klubb för hela den engelska fotbollens utveckling. Det berodde till stor del på klubbens ordförande William McGregor. Skotten grundade den engelska ligan 1888 där Aston Villa var en av de första deltagarna.

Under McGregors styre blev Aston Villa också den första stormakten i England med sex ligatitlar och fyra FA-cuptitlar kring förra sekelskiftet. Dessutom genomförde McGregor en reform som gjorde att fotbollen blev professionell och att spelarna kunde tjäna pengar på sin sport.

EUROPAMÄSTARE PÅ 80-TALET

Sedan dröjde till 80-talet innan Aston Villa kunde nå liknande höjder. 1981 vann de ligan och året efter vann klubben dessutom Europacupen (dåtidens motsvarighet till Champions League) efter att ha besegrat Bayern München i finalen med 1–0. Peter Withe blev stor matchhjälte med matchens enda mål och på Villa Park påminns man än idag om triumfen i Rotterdam.

Nu spelar Aston Villa i Championship. Ifjol mäktade de bara med en 13:e plats, men i år har återtåget till Premier League börjat på allvar. Steve Bruce har fått tid på sig att forma laget och klubbens ekonomiska situation har förbättrats sedan kinesiske affärsmannen Tony Xia tog över som ägare i maj 2016.

Aston Villa har också en trupp med flera bekanta namn från spel på högre nivå. Högst status har John Terry som anlände till klubben i somras efter 19 framgångsrika år i Chelsea. 36-åringen tog över lagkaptensbindeln direkt och i truppen finns andra etablerade namn som Robert Snodgrass, Jack Grealish och Micah Richards. I slutet av november låg Aston Villa fyra i andraligan med målet att ta sig tillbaka Premier League.

– Att kliva ur min ”comfort zone” var ett stort beslut för mig. Det är en spännande utmaning att jobba med andra spelare i en annan liga. Championship är förmodligen en av världens mest oförutsägbara ligor. Aston Villa är en av de största klubbarna i ligan och med klubbens historia i åtanke förtjänar den att vara tillbaka i Premier League, säger John Terry.

Källor: guardian, Fotbollens Heraldik av Leonard Jägerskiöld Nilsson.

Aston Villa

GRUNDAD: 1874.
ARENA: Villa Park (42 660).
LIGATITLAR: 7 (senast 1980/81).
EUROPAMERITER: Champions League-mästare 1981/82. Supercupen 1982.
ÖVRIGA TITLAR: 7 FA-cupen (senast 1956/57). 5 Ligacupen (senast 1995/96).


Artikeln om Aston Villa är en del av Championship-temat Gamla Storheter. Läs om de andra jättarna i engelska andraligan här.


Läsarkommentarer