Tema: Fansens favoriter

Tema

allsvenskan-2016-front-2Allsvenskan är Nordens hetaste liga.
MATCH har frågat supportrarna om deras favoritspelare. Och vi har snackat med profilerna i de sex största publiklagen – om korta stubiner och egna ramsor.

Allsvenskan är glödhet. Flera lag jagar de regerande mästarna IFK Norrköping för att ta över Lennart Johanssons pokal. Champions League-rutinerade Malmö är revanschlystna efter en medioker fjolårssäsong, IFK Göteborg siktar mot toppen med en återvändande Tobias Hysén i anfallet och stora, starka, tunga AIK har SM-guld som tydligt mål. Lägg därtill andra tänkbara utmanare som Elfsborg, Djurgården, Örebro och BK Häcken.

Men det som sticker ut mest i allsvenskan behöver nödvändigtvis inte vara stjärnorna, hemvändarna eller talangerna. Istället är det supportrarna som sätter färg på allsvenskan. Passionen för klubbarna och det stora publikintresset har i allra högsta grad bidragit till att allsvenskan blivit den attraktiva liga som den är idag.

Uppdrag: Bli Nordens bästa liga

I detta nummer av MATCH har supportrarna också fått påverka innehållet. Varje klubbs supporterförening har fått utse sina favoritspelare och i de största publiklagen berättar sex publikfavoriter om sina bästa minnen, om supporterkultur och om vad de själva har gjort för att kämpa sig in i de egna fansens hjärtan. Du kan även läsa supportrarnas röster om profiler som lirar tv-spel med fansen och som förmodligen hade stått på läktaren om de inte varit på planen.

Ifjol lockade allsvenskan över två miljoner besökare och publiksnittet (9 967) var det högsta sedan 2007.

– Att allsvenskan blivit så populär hänger ihop med ett stort grundintresse. Sedan har vi jobbat för att tillgodose och framförallt bejaka supporterskapet. Det har inte alltid varit så att supportrarna och de centrala verksamheterna kunnat sitta öga mot öga, diskutera och ha bra relationer. Nu är det bättre på den fronten, säger Mats Enquist som är generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Hur viktiga är supportrarna för allsvenskan?

– När vi gjorde vår utvecklingsplan kom vi fram till att allting står och faller med supportrarna. Om man vill bli Nordens bästa liga blir det väldigt svårt att lyckas utan en stöttande publik. Supportrarna är extremt viktiga.

Rent sportsligt har allsvenskan blivit marginellt bättre än våra grannländers ligor. På Uefas senaste ranking låg Sverige på 21:a plats. I publikligan hamnar allsvenskan betydligt högre. I Europa har bara nio nationer och elva ligor ett högre publiksnitt än allsvenskan. Och i Norden är allsvenskan helt överlägset när det gäller publiksiffror och supporterkultur. Ifjol var allsvenskans snitt mer än 3 000 högre än Danmarks och Norges högstaligor.

– Man blir glad när man ser de siffrorna. Det uppdrag vi haft sedan 2012 är att bygga Nordens bästa liga. På vissa håll är vi långt framme, men på andra områden har vi också en del jobb kvar. Men allt går åt rätt håll.

”Kan nå tre miljoner åskådare”

Mats Enquist tror att samarbetet mellan klubbar och supportar är en av anledningarna till att Sverige gjort ett ryck i Norden och blivit den mest attraktiva ligan.

– Vi har arbetat mer och mer tillsammans mellan klubbar och supportrar istället för att det ska bli konflikter och motsättningar. Det har handlat om att sluta leden och börja jobba tillsammans för att hitta de här framgångarna. På supporternivå, klubbnivå och liganivå. Det är den enkla förklaringen. Vi ska vara nära och vi ska jobba mycket med tradition och historia och få närhet till supportrarna. I Sverige kan vi inte konkurrera med penningcirkusen i Europa, men vi kan vara väldigt äkta och nära fotbollen.

Det mesta tyder också på att publikutvecklingen i Sverige fortsätter uppåt. När alla allsvenska lag hade spelat varsin hemmamatch i år var snittet högre än ifjol vid samma tidpunkt.

– Vi hoppas på en ökning den här säsongen. Allsvenskan och superettan hade 2,8 miljoner besökare ifjol. Nu hoppas vi på en ökning med sju-tio procent. Om det håller i sig kan vi passera tremiljonersvallen den här säsongen.


– Klicka på bilderna för att komma till tema-artiklarna –


 kennedy

Supportrarna kallar honom frälsare.
Kennedy Bakircioglü är stolt över att spela för Sveriges största publiklag.


nisse

Supportrarna sjunger med, för och om honom.
Nils-Eric Johansson älskar sin ramsa – och de höga kraven från AIK-publiken.


molins

Från utbuad till favorit och från hjälte till att nästan bli bortglömd.
Nu är Guillermo Molins tillbaka efter sitt värsta år.


faltsetas

Han spelar som en ”Järnkamin” och har kort stubin. Alexander Faltsetas viker aldrig ner sig.


alvbåge

Han är uppvuxen i en blåvit familj och har själv stått i klacken.
Enligt John Alvbåge är IFK Göteborgs supportrar unika.
– Jag tackar någon högre makt varje dag över att få spela i Blåvitt, säger han till MATCH.


nyman

Från kroppsmålad klacksupporter till framgångsrik forward.
I år ska ”Totte” Nyman toppa fjolårsframgångarna.
– Självklart vill jag öka målskörden, säger han till MATCH.


Text: Marcus Heed & Sebastian Laneby

Läsarkommentarer