TEMA: NUMBER 9

Tema

No9_sliderDödliga vapen i boxen och klubbarnas stora målskyttar.
MATCH har listat Europas bästa nior.

Målgörarens nummer. När tröjnumreringen uppfanns på 1920-talet spelade de flesta lag med en femmannakedja, numrerad från höger (7-11). Traditionellt sett är spelarna med nummer nio på ryggen lagets renodlade centerforward. Spelarna som ska vara livsfarliga i straffområdet och skickliga avslutare.

Hur de gör målen kan skilja sig. Vissa nior kännetecknas som centertankar – fysiska spelare som hela tiden är ett hot på inlägg och fasta situationer eller nyttiga som targetspelare i speluppbyggnaden – tack vare sin storlek, styrka och huvudspel. Exempel på detta är Christian Vieri (då) och Diego Costa (nu). Många av de bästa niorna är också kända för att vara både snabba och tekniska med brasse-Ronaldo och Luis Suárez som bra exempel. Det som förenar strikers är ändå att de ska ta vara på chanserna som skapas av medspelarna och hugga på allt i boxen.

Nuförtiden är tröjnumren nödvändigtvis inte styrda till den rollen man har på planen. Fotbollen har blivit mer flexibel och dagens anfallare har alla sorters tröjnummer. Tottenhams skyttekung Harry Kane bär till exempel nummer tio medan Antoine Griezmann i Atletico Madrid har nummer sju. Lagens hetaste målgörare behöver inte heller vara boxspelare eller renodlade anfallare längre. Cristiano Ronaldo och Leo Messi är stjärnor som rör sig över stora ytor och öser in mål på många olika sätt. Eden Hazard och Alexis Sanchez är andra målfarliga spelartyper som kan utgå från kanten för att sedan röra sig inåt och skapa chanser.

MATCH har listat de nio bästa spelarna i Europa som helst befinner sig i straffområdet när laget har bollen. Anfallarna med ”killer instinct” som är dödliga i boxen och som kan avgöra en match från ingenstans genom ett lurigt avslut från en omöjlig vinkel. Ett krav för att vara med på listan är att spelaren ska bära nummer nio i klubblaget. Därför är stora målskyttar som Cristiano Ronaldo (7) och Leo Messi (10) borträknade. Diego Costa är en typisk ”nia” sett till spelstilen, men han finns inte heller med eftersom han har nummer 19 i Chelsea.


– Klicka på bilderna för att komma till tema-artiklarna – 


Jürgen Klopp formade honom. Carlo Ancelotti förädlade honom. Robert Lewandowski har under sin korta tid i Bayern München redan gjort över 100 mål och börjat att jämföras med en av klubbens stora legendarer.
– Jag vill skriva min egna historia och göra saker som ingen gjort än, säger Europas bästa boxspelare.

lewandowski

 Hetlevrad och komplett. Skyttekung och framspelare.
Luis Suárez är Barcelonas nya frontman.
– Lagkamraterna passar mig mer och mer, säger superstjärnan.

suarez

En argentinare med en brasse som idol. Gonzalo Higuaín har stundtals kritiserats för att vara sämst när det gäller. Nu ska han göra Juventus bäst i Europa.

higuain

Zlatan Ibrahimovic sätter stora avtryck både på och utanför planen.
– Han är en övermänniska i sin mentalitet, säger José Mourinho.

zlatan

Läsarkommentarer