Tema: Wonderkids

Nyheter

WONDER458747458521_n
Mardrömsdebuter, magiska ögonblick och målrekord. Fotbollens underbarn blir vuxna tidigt.

”Remember the name… Wayne Rooney!”. Total eufori och kaos utspelar sig på Goodison Park när Everton gör 2–1 mot Arsenal. I 90:e minuten plockar ”The Toffees” anfallare ner bollen på offensiv planhalva, driver fram några meter och drar till med ett hårt skott som tar i ribban och studsar upp i nättaket. Fem dagar före sin 17-årsdag blir Wayne Rooney Premier Leagues yngste målskytt genom tiderna när han bryter Arsenals svit på 30 matcher utan förlust.

Det är också då som ITV-kommentatorn Clive Tyldesley yppar orden som blivit klassiska. Remember the name.

– Det var bara så naturligt. Det var ett ögonblick som påminde om Michael Owens mål mot Argentina i VM 1998. Att han var ung och naiv nog att inte inse vad han gjorde och hur stort det var, säger Tyldesley.

Historien om när Wayne Rooney gjorde sitt första mål i Premier League är på något sätt signifikativt för en ”Wonderkid”. En tonåring som tar klivet direkt till världstoppen och som ger supportrar hopp om en större framtid genom ett ögonblick som för alltid kommer att vara odödligt.

Därefter dröjde det inte länge tills Wayne Rooney blev engelska landslagets stora stjärna och framtidshopp. Som 18-åring gjorde han fyra mål i sitt första mästerskap när han ledde en stark engelsk landslagsgeneration till kvartsfinal i EM 2004. I matchen mot Portugal tvingades han till tidigt byte på grund av skada och ”Three Lions” åkte ur turneringen.

Tolv år senare är Wayne Rooney bäste målskytt för England med 51 mål och i Manchester United har han blivit en ikon med fem ligaguld och en Champions League-titel på meritlistan.

Messis mardröm

I modern tid finns det flera exempel på spelare som slagit igenom på absolut toppnivå i tidig ålder. Lionel Messi kastades in i hetluften för Barcelona när han var 17 år, och debuten för Argentina ett år senare blev minst sagt speciell. Eller snarare en mardröm. I en träningsmatch mot Ungern byttes Messi in i andra halvlek och blev utvisad redan efter en minut efter att ha armbågat en motståndare. Men alla vet vad som har hänt med Leo Messi efter det. Utsedd till världens bäste fem gånger, fyra Champions League-titlar och Barcelonas bäste målskytt genom tiderna är bara några saker som argentinaren har uppnått sedan Barça-debuten för tolv år sedan.

En annan världsartist som presenterade sig på högsta nivå i ung ålder är Cristiano Ronaldo. Portugisen var 17 år när han gjorde två mål i sin första ligamatch med Sporting Lissabon. Och när klubben invigde nya arenan Estádio José Alvalade året efter förändrades Ronaldos liv. I invigningsmatchen mot Manchester United imponerade unge Ronaldo så mycket att United-spelarna bad Sir Alex Ferguson att värva honom.

Manchester Uniteds dåvarande lagkapten och tuffing Roy Keane minns tillbaka på händelsen som fick engelsmännen att häpna.

– Jag såg hur bra Ronaldo var den dagen. Han spelade mot John O’Shea på sin kant och det slutade med att ”Sheasy” fick söka upp läkaren i halvtid på grund av att han var yr. Klubben påbörjade förhandlingar efter matchen och vi skojade alltid med O’Shea att han fixade affären genom att spela som en jävla clown, säger Keane.

Några månader senare gjorde yttern sin debut på Old Trafford med nummer sju på ryggen.

– Efter att ha sett Ronaldo träna med oss några gånger tänkte jag: ”Den här grabben kommer att bli en av världens bästa spelare”. Han var 18 år, men redan en av spelarna i United som tränade hårdast.

Sedan sju år tillbaka tillhör Cristiano Ronaldo Real Madrid efter att ha blivit världens dyraste spelare när han såldes 2009. Under karriären har han blivit utsedd till världens bäste tre gånger och i den spanska huvudstadsklubben har han gjort fler mål än matcher.

Nedan listas dagens ”Wonderkids” som gjort avtryck i fotbolls-Europa i ung ålder. De är födda 1996 eller senare och har potential att tillhöra den absoluta världstoppen under många år.

*****

-Klicka på bilderna för att komma till artiklarna-

*****

tielemans”Jag bedöms hårdare än andra”
#1 Youri Tielemans

Youri Tielemans rankas som en av Europas största talanger.
Anderlecht-ikonen Pär Zetterberg tog ett snack med klubbens nya tonårsstjärna.

donnarumma”Han är redan en liten mästare”
#2 Gianliugi Donnarumma

Buffons arvtagare.
Redan som 17-åring är Gianluigi Donnarumma dominant.

neves”Jag vill aldrig att han lämnar oss”
#3 Rúben Neves

Som spelande supporter krossade han van der Vaarts rekord och blev den yngste kaptenen i Champion League.
Hur länge kan Porto stå emot större klubbars erbjudanden?

******

wahlqvistAllsvenskans wonderkid – Linus Wahlqvist:
”Fattar fortfarande inte vad jag gjort”

Här är Sveriges nya försvarsstjärna. Han pratar om att snacka, smälla på och om att bli mittfältare.
– Vete fan om tränarna tänker samma sak, säger Linus Wahlqvist till MATCH.

Text Marcus Heed och Sebastian Laneby

 

Läsarkommentarer