TRÄNARLEGENDENS EUROPADUBBEL

Nyheter

gamla storheter_forest

Nottingham Forest har en väldigt speciell historia. De har egentligen aldrig ansetts vara en storklubb, men i slutet av 70-talet lyckades ”The Reds” med det omöjliga. Under en tid när Liverpool dominerade engelsk fotboll (sju ligaguld och fyra Europacuptitlar på nio år) blev Nottingham Forest en uppstickare à la Leicester.

Med den karismatiske managern Brian Clough tog sig Nottingham upp till högstadivisionen 1977 och säsongen därpå vann Forest den engelska ligan som nykomlingar. Det blev Nottinghams enda ligatitel, men i Europa skulle Cloughs gäng skörda ännu större framgångar. Nottingham följde nämligen upp ligatiteln med att vinna Europacupen nästföljande säsong. Och i finalen besegrade de faktiskt Malmö FF (som då tränades av Roy Hodgson) med 1–0.

Den osannolika bedriften blev ännu större. Nottingham lyckades till och med att försvara sin Europacuptitel genom att slå Hamburg med samma siffror. Brian Clough fick därmed lyfta den åtråvärda pokalen för andra året i rad. Och vi vet ju alla hur svårt det är att försvara Europas tyngsta titel. Milan lyckades visserligen med det i slutet av 80-talet, men under den nya Champions League-eran hade inget lag klarat det förrän Real Madrid försvarade sin titel i våras.

Brian Clough blev kvar på posten som Nottingham-manager fram till 1993 utan att nå samma höjder. Efter den första Premier League-säsongen, som blev Cloughs sista som fotbollstränare, degraderades Nottingham till andraligan. Klubben tog sig visserligen tillbaka redan efter ett år, men under 2000-talet har Forest aldrig varit i närheten av de gamla glansdagarna. Mellan 2005 och 2008 spelade klubben till och med i tredjedivisionen och ifjol slutade de på 21:e plats i Championship, två mål ifrån att trilla ner ytterligare en division igen. Men att ha vunnit fler titlar i Europa än i England är de fortfarande helt ensamma om.

Källa: theguardian

ENGELSKA EUROPAMÄSTARE

I England är Nottingham Forest fortfarande det tredje mest framgångsrika laget i Champions League och dåvarande Europacupen. The Reds tog två titlar i rad 1979 och 1980. Fram till idag har bara Liverpool och Manchester United fler segrar i världens största klubblagsturnering.

Nottinghams stora år kom under en tid då engelsk fotboll styrde Europa. Mellan 1977 och 1984 tog de engelska klubbarna hem sju av åtta titlar i Europacupen. Och det hade kunnat bli ännu fler om inte FA hade stängt av sina egna lag från Europaspel i fem år efter Heyselkatastrofen 1985. I Europacupfinalen mellan Juventus och Liverpool rasade en läktare på Heyselstadion i Bryssel till följd av supporterbråk. I kaoset omkom 39 människor och drygt 400 skadades.

Efter dominansen på 70- och 80-talet dröjde det 15 år innan Manchester United blev nästa engelska lag att vinna turneringen igen.

Champions League-titlar

5: Liverpool.
3: Manchester United.
2: Nottingham Forest.
1: Chelsea, Aston Villa.

Nottingham Forest

GRUNDAD: 1865.
ARENA: City Ground (30 445).
LIGATITLAR: 1 (1977/78).
EUROPAMERITER: Champions League-mästare 1978/79 och 1979/80.
ÖVRIGA TITLAR: 2 FA-cupen (1897/98 och 1958/59). 4 Ligacupen (senast 1989/90).


Artikeln om Nottingham Forest är en del av Championship-temat Gamla Storheter. Läs om de andra jättarna i engelska andraligan här.


Läsarkommentarer