VÄRLDENS HETASTE ANDRALIGA

Nyheter

championship_1Klassiska klubbar, utländska ägare och passionerade supportrar.
Championship är en av världens mest oförutsägbara ligor.

Championship är platsen för många klassiska klubbar och är en ständigt populär liga som lockar storpublik. Ifjol hade Championship ett publiksnitt på drygt 20 000 åskådare, högre än både holländska och portugisiska ligan. Newcastle United, som tog steget tillbaka till Premier League i våras, hade till exempel ett hemmasnitt på över 51 000. I det avseendet slutade ”skatorna” på 15:e plats i hela Europa och lockade mer publik än storklubbar som Inter, PSG och Atlético Madrid.

Championship är också ligan där man främst drömmer om steget upp till miljarderna i Premier League. När Burnley för två år sedan tog klivet upp till högstaligan fick klubben till exempel 2,3 miljarder kronor, mycket på grund av det gigantiska tv-avtalet som ger varje klubb en viss summa beroende på slutplacering. Laget som slutar sist i Premier League får 1,2 miljarder kronor i prispengar som plåster på såren.

”DE BETALAR JÄVLIGT BRA”

Att en uppflyttning skulle innebära pengaregn betyder inte att Championship saknar ekonomiska muskler. Tvärtom. Många klubbar i engelska andraligan har utländska ägare som pumpar in medel, som i sin tur leder till att de kan värva högavlönade stjärnor.

– Pengarna är bra. Det är nästan Premier League-standard. Vissa lag betalar jävligt bra, mycket mer än vad klubbar gör i Italien och Frankrike. Det är därför många spelare går dit också, säger landslagets vänsterback Martin Olsson som tidigare spelat flera säsonger i Championship.

INGRESS CHAMPIONSHIP

Andraligan är attraktiv för utländska stjärnor och ägare, men den lever samtidigt kvar i den gamla andan. Flera klubbar har en stark tradition och det är hög stämning på matcherna (oftast bättre än i Premier League). Till skillnad från hyperkommersialiserade Premier League präglas Championship också fortfarande till viss del av passion och mycket oförutsägbarhet. I slutet av november låg Sheffield United på tredje plats i tabellen som nykomlingar från League One. I samma veva kämpade Sunderland och Hull City, som ifjol spelade i Premier League, i botten för att undvika ytterligare en nedflyttning.

TRENDIGT FÖR SVENSKAR

Under det senaste året har dessutom de svenska kopplingarna till engelska andraligan blivit allt starkare. De klassiska klubbarna har alltid haft många svenska supportrar, men nu har också svenska spelare börjat komma till serien som heter English Football League Championship. Idag finns det totalt åtta svenskar i ligan sedan både Niclas Eliasson (Bristol City) och Pawel Cibicki (Leeds United) anlände till England i somras.

I magasinet MATCH:s stora Championship-tema finns flera ingredienser. Vi har besökt ett topplag som satsar mot Premier League med hjälp av kinesiska ägare och en stjärnagent som tagit dit portugisiska stjärnor. Men vad tycker egentligen de trogna supportrarna om klubbens nya linje?

Vi har gått igenom de gamla storheterna som en gång dominerade engelska högstaligan och Europa – och kanske drömmer om en återkomst till svunna höjder.

I temat finns också intervjuer med några svenskar som berättar om ligans status och varför Championship är världens hetaste andraliga.

Text: Marcus Heed
Källa: Sportbladet


En stor del i temat handlar om ”Gamla Storheter”. Championship-klubbar som i olika perioder dominerat engelska högstaligan – men också internationellt. Klicka här för att läsa om dem. 


 

Läsarkommentarer