”VI ÄR HUNGRIGA PÅ MER”

Nyheter

stjärnor_webb_0007_Layer-7Europas ohotade kungar. När de andra lagen spenderat miljarder på nyförvärv har Real Madrid inte behövt göra någonting.
– Vi har redan den bästa truppen, säger Zinédine Zidane.

Det räcker med att titta på vad Zinédine Zidane har uppnått sedan han blev Real Madrids nye huvudtränare. Den 4 januari 2016 ersatte han en ”misslyckad” Rafael Benítez och ett halvår senare stod ”Los Blancos” som mästare i Champions League.

Den franske legendaren har inte ens haft huvudansvaret i två hela säsonger, men under Zidanes ledning har Real Madrid vunnit sex av åtta titlar. I våras vann de spanska ligan för första gången på fem år och de avslutade säsongen med att bli det första laget i Champions Leagues historia att försvara en titel. Madrid vann finalen mot Juventus med 4–1 efter två mål av hela turneringens huvudrollsinnehavare – Cristiano Ronaldo. Segern innebar också Real Madrids tredje Champions League-titel på fyra år och tolfte genom tiderna.

– Spelarna har skrivit historia. Ingen har försvarat titeln förut, men nu har vi gjort det. Idag är en historisk dag för alla ”Madridistas”, för spelarna, mig och alla familjer. Men nästa säsong kommer att bli ännu tuffare, sa Zidane efter finalen och fortsatte:

– Men idag kan vi säga att vi är ett mycket bra lag som förtjänade att vinna både La Liga och Champions League. Det var inte enkelt.

RONALDOS BETYDELSE

På flera sätt var Cristiano Ronaldo helt avgörande för Real Madrids framgångsrika säsong. I ligan gjorde han visserligen ”bara” 25 mål, men i slutspelet av Champions League knäckte han storklubb efter storklubb. Portugisen gjorde fem mål i dubbelmötet mot Bayern München, ett hattrick i första semifinalen mot grannrivalen Atlético och två mål i finalen mot Juventus. Totalt tio mål i slutspelet.

– Det finns inga ord som kan beskriva Cristiano Ronaldo på ett rättvist sätt. Han visar upp vad allt handlar om varje gång han är planen – genom att göra mål. Nu har han gjort över 400 mål för Real Madrid. Det är otroliga siffror, men med honom är allt möjligt, säger Zidane.

Varför är Real Madrid så dominant? Ett svar kan vara kontinuitet. Under flera år har ”Los Merengues” kunnat jobba på med samma trupp bestående av världsklasspelare på varje position. När andra klubbar har fullt upp med att bygga har Real Madrid istället kunnat bli bättre för varje år. Startelvan från vårens Champions League-final innehöll till exempel bara två förändringar jämfört med finalen mot Alético Madrid 2016. Resultatet: Fram till finalen hade Juventus bara släppt in tre mål på tolv matcher. Mot Real Madrid släppte de fyra.

– Det viktigaste är att alla spelare i laget bidrar. Redan under min första dag som tränare sa jag att den här truppen är spektakulär och nyckeln har varit att få alla att känna sig viktiga. Man måste visa varje dag att man vill vinna. Vi har jobbat så hårt under en så lång tid att vi förtjänar att vara där vi är nu.

”VI ÄR HUNGRIGA PÅ MER”

Som kungar av Europa och med en redan urstark trupp hade Real Madrid inte behovet att knyta till sig stora namn under sommaren. De har sålt Álvaro Morata och James Rodríguez (som båda fick begränsat med speltid förra säsongen) och bara ersatt med unga löften. Vänsterbacken Theo Hernández snoddes från Atlético och Dani Ceballos värvades från Real Betis för 170 miljoner kronor.

– Jag behöver inte nya spelare. Vi har redan den bästa truppen och har vunnit stora titlar. Den här säsongen vill vi göra samma sak. Men vi vet att det kommer att bli ett tufft år eftersom alla vill slå Real Madrid. Zidanes segervana gäng började säsongen med att ta hem två ”småtitlar” till en redan stor meritlista. I den europeiska supercupen besegrade de Manchester United och genom ett dubbelmöte mot Barcelona vann Real Madrid även den spanska supercupen.

– Med hårt jobb kan vi uppnå stora saker. Vi är väldigt hungriga, vi vill alltid vinna mer.

Källor: ESPN, uefa.com, Eurosport.


SPANIENS TOTALDOMINANS

Det är inte bara Real Madrid som dominerar i Europaspelet. Spanien har varit överlägset under de senaste fyra åren. Av de åtta senaste mästarna i Champions League och Europa League har sju kommit från Spanien. Inget snack om vilken som är är världens bästa liga, eller?

EUROPAMÄSTARNA
Säsong CL-mästare EL-mästare
2013/14 Real Madrid Sevilla
2014/15 Barcelona Sevilla
2015/16 Real Madrid Sevilla
2016/17 Real Madrid Manchester United 

Läsarkommentarer