”Vi brukade byta om hemma”

Nyheter

I Europa finns det flera glödheta derbyn med unika bakgrunder till varje rivalitet.
Här kan du läsa om åtta andra rivalmöten – från Tvillingderbyt i Stockholm till det eviga derbyt i Belgrad.

*****

PRAGPražské Derby

Sparta Prag vs Slavia Prag
Precis som i många andra europeiska derbyn grundar sig Prag-klubbarnas rivalitet på klasstillhörighet. Slavia Prag bildades 1892 och ansågs tillhöra de mer välbärgade människorna i tjeckiska huvudstaden medan Sparta Prag (som bildades ett år senare) stöttades av arbetardistrikten.
Det är också Sparta som är överlägset när det gäller titlar. Klubben har vunnit ligan  33 gånger, tagit 14 cuptitlar och har dessutom varit att räkna med i Europaspelet. 1991/92 slutade de rödbruna till exempel bland de fyra bästa i Europacupen (fanns ingen semifinal då). Det var också under den perioden som Tjeckiens landslag visade framfötterna i Europa. I EM 1996 tog Tjeckien silver med flera Spartaspelare i laget, bland annat Pavel Nevded som senare växte ut till en storstjärna.
Och sedan Tjeckoslovakien delades och tjeckerna fick en egen liga har Sparta kopplat ett järngrepp om fotbollen i Prag. Sedan ligan tog form 1993/94 har Sparta blivit mästare 12 gånger. Att jämföra med Slavias tre ligaguld. När Slavia vann tjeckiska ligan 1995/95 var det dessutom första gången på 49 år som klubben blev mästare. På senare år har det inte enbart handlat om Prag-klubbarna längre. Viktoria Plzen har plockat två fyra ligaguld sedan 2010 och Slovan Liberec har kvalificerat sig för Europa Leagues gruppspel för andra säsongen i rad.


MOSKVAГлавное московское дерби

CSKA Moskva vs Spartak Moskva
I Ryssland har mötet mellan CSKA Moskva och Spartak Moskva inte alltid varit det största derbyt. Under Sovjettiden var Dynamo och Spartak den stora hatmatchen i ligan, och matchen kallas på ryska för ”det äldsta ryska derbyt”. Främst berodde det på att klubbarna var mest framgångsrika och på politiska skillnader. Dynamo var polisens lag och Spartak ansåg sig vara folkets lag.
Efter Sovjetunionens fall är det CSKA som är Spartaks huvudkonkurrent – och som bildar Rysslands hetaste derby. När ryska ligan hade startat 1992 plockade Spartak hem nio guld under de tio första säsongerna. Sedan slutade framgångarna och en rivalitet blossade upp på allvar när ett annat lag i Moskva började att storsatsa. Affärsmannen Yevgeni Giner köpte CSKA och hade bra kontakter inom gas- och oljeindustrin. Sedan tidigare hade CSKA även kopplingar till militären eftersom klubben grundades av den ryska armén. Med hjälp av sponsorpengar kunde CSKA köpa stjärnor och vinna titlar. Sedan dess har CSKA vunnit ligan sex gånger medan Spartak bara har vunnit en cuptitel sedan huvudantagonisten blev en av Östeuropas rikaste klubbar. Historiskt sett är däremot Spartak fortfarande nummer ett i Ryssland när det gäller meriter. Deras 21 ligatitlar finns det ännu inget lag som kan matcha även om CSKA Moskva och Zenit St Petersburg (vann Uefacupen 2007/08) dominerar för tillfället. Dynamo då? Ifjol slutade den äldsta rivalen på 15:e plats och trillade ur högstaligan för första gången i klubbens historia.


aik_difTvillingderbyt

AIK vs Djurgården
I Sverige anses Stockholms-derbyt mellan AIK och Djurgården vara det största, även om Hammarby under senare år haft mest publik i allsvenskan. Framgångarna under de senaste åren har uteblivit för klubbarna, men stämningsmässigt håller derbyna mellan ”Gnaget” och ”Järnkaminerna” högsta Europaklass. Båda föreningarna bildades 1891 och därför kallas mötet mellan Stockholms mest framgångsrika klubbar för ”tvillingderbyt”. Matcherna brukar oftast locka över 30 000 åskådare och två stora klackar får både Friends Arena och Tele2 Arena att koka under mer än 90 minuter med ramsor, tifon och pikar mot motståndarfansen.
– Det är ett av de största derbyna i Europa. Det är speciellt och ett non-stoptryck hela tiden. Min röst har försvunnit eftersom det är första gången jag varit tvungen att skrika mer än fansen, sa AIK:s mittback Jos Hooiveld efter ett derby på nationalarenan som lockade nästan 40 000 åskådare.
Det var också dessa möten som fick allsvenskan att glöda och få en publikhausse under tidigt 2000 tal. Stockholmsfotbollen var på väg uppåt och derbyna var hela säsongens höjdpunkter för både spelare och supportrar. Under den perioden dominerade Djurgården i allsvenskan (tre SM-guld 2002-05) och hade stjärnspelare som Andreas Isaksson, Kim Källström och Johan Elmander i laget. I ett galet derby på klassiska Råsunda 2003 såg de ut att gå mot en säker seger, men AIK hämtade upp ett 0–3-underläge till 3–3. Matchen, som innehöll allt från känslor och passion till spänning, har sedan dess blivit en symbol och en start för allsvenskans och Stockholmfotbollens publikboom.
Rent sportsligt har situationen i Stockholm vänt sedan Djurgården plockade tre SM-guld. AIK vann SM-guld 2009 och har under de senaste fem åren alltid slutat topp-fyra i allsvenskan utan att lyckas fullt ut. I Djurgården har det varit mer turbulent. ”Blåränderna” har kämpat i botten och slutat i mittenskiktet under de senaste åren. Och i derbyna har de också en dyster svit. Dif har inte vunnit ett derby sedan september 2001. Totalt har laget gått segerlösa i 13 raka derbyn mot både AIK och Hammarby.


bukarest_derbyEternul Derbi

Dinamo Bukarest vs Steaua Bukarest
En osannolik bedrift inträffade 1986. Steaua Bukarest vann Champions League (dåvarande Europacupen) genom att besegra Barcelona i finalen efter straffar. Tre år senare gick de till final igen, men förlorade då mot Milan med 0–4. Hur kunde då ett rumänskt lag kämpa mot de största lagen i Europa?
Före kommunismens fall, 1989, fick inte rumänska spelare bli proffs utomlands förrän de fyllt 28 år. Därför kunde både Steaua och rivalen Dinamo ställa upp med starka lag varje år i och med att de kunde behålla sina bästa spelare. Under samma period som Steaua vann Europacupen var även Dinamo framstående utanför Rumänien. 1983/84 gick de till semifinal i samma turnering och förlorade mot Liverpool. Och i ligan var båda klubbarna dominanta sedan länge.
Det var också under kommunismens tid som rivaliteten mellan Bukarest-klubbarna föddes. Steaua drevs av försvarsdepartementet och Dinamo av regeringens hemliga säkerhetspolis. ”Eternul Derbi” (det eviga derbyt) blev som ett möte mellan armén och polisen där smutsigt spel både på och vid sidan av planen ofta förekom. Nuförtiden är det inte tillåtet att klubbar har statligt ägande. Därför har rumänska ligan försvagats, men det har inte påverkat rivaliteten mellan Steaua och Dinamo.
När Steaua skulle kvala in till Champions League i augusti stod Dinamo-fansen kanske för tidernas tifokupp. Inför matchen mot Manchester City hade Steaua förberett ett gigantiskt tifo för att hylla klubbens Champions League-triumf för 30 år sedan. Men när matchen skulle sättas igång var tifot kapat och utbytt mot en text i rödvit mosaik som hyllade värsta konkurrenten Dinamo. På läktaren kunde man tydligt läsa ”Doar Dinamo Bucuresti” vilket betyder ”Bara Dinamo Bukarest”. Personerna som skulle skapa Steauas läktarkoreografi var i själva verket hardcorefans från Dinamo, som hade lurat de rödblåas ägare. Steaua förlorade matchen med 5–0 och bara några dagar senare spelade de 1–1 i ett infekterat derby mot Dinamo.


athen_derbyDe eviga fiendernas derby

Olympiakos vs Panathinaikos
De stora prestigemötet mellan de eviga fienderna (även i andra sporter). Olympiakos och Panathinaikos har spelat en stor roll i grekisk fotboll genom åren. Atenklubbarna är i princip lika dominanta som Rangers och Celtic har varit i Skottland under alla år. Klart mest framgångsrika är Olympiakos. Klubben från hamnområdet Piraeus har vunnit ligan sex år i rad och är för tillfället överlägsna i Grekland. Ifjol förlorade de rödvita till exempel bara en ligamatch och slutade 30 poäng före Panathinaikos i tabellen. Totalt har Olympiakos tagit 42 ligaguld, lika många som Panathinaikos totala titlar under alla år (varav 20 i ligan).
Derbyna mellan lagen har däremot en historik och tendens att sluta i kaos. Att inga bortasupportrar får vara på plats på arenorna brukar inte heller vara något hinder. När Marcus Berg avgjorde ett bortaderby för två år sedan var han nära att träffas av en raket, samtidigt som saker haglade in på planen. Och vid ett Atenderby i februari 2015 fick matchen avbrytas efter att fans stormat planen, skjutit raketer och kastat in föremål. Efter skandalen ställdes alla matcher i Grekland in under en vecka och i några veckor efter det fick alla toppmatcher spelas inför tomma läktare. Mer glädjande är att Marcus Berg är en av ligans stora stjärnor. Ifjol gjorde den svenske anfallaren 15 mål för Panathinaikos och blev utsedd till ligans mest värdefulla spelare. I år har han fått en ny klubbkamrat i Niklas Hult från Nice.


Вечно дерби

CSKA Sofia vs Levski Sofia
Just nu är nyrika Ludogorets Razgrad soklar etta i Bulgarien. Klubben, som bara existerat i 15 år, har vunnit ligan fem år i rad och har ett gäng inköpta brassar i laget. I huvudstaden Sofia finns däremot de två historiskt största klubbarna – och de bittraste rivalerna. Vissa hävdar till och med att derbyt mellan CSKA Sofia och Levski Sofia är det hetaste på Balkan. Rivaliteten startade när CSKA grundades 1948 och vann ligan direkt. Innan det hade Levski och Slavia varit stadens giganter. Sedan dess har röda CSKA blivit bulgariska mästare 31 gånger och samlat på sig 20 cuptitlar. I klubben har även flera bulgariska storspelare påbörjat sina proffskarriärer. Bland andra Dimitar Berbatov, Hristo Stoichkov och Petrov-bröderna, Stiliyan och Martin. Blåa Levski har också vunnit 51 stora titlar i Bulgarien, fast de har färre ligaguld (26) och fler cuptitlar (25). Ingen av klubbarna har vunnit ligan sedan 2008, därför blir derbyna extra viktiga för supportrarna.


wien_derbyWiener Derby

Austria Wien vs Rapid Wien
Förutom ”Old Firm” mellan Celtic och Rangers finns det inga derbyn som spelats fler gånger än ”Wiener Derby” i Österrike. I över 100 år har Austria Wien kämpat mot Rapid Wien om vilken klubb som är bäst i huvudstaden. Tillsammans har de vunnit österrikiska Bundesliga 56 gånger. Men på senare år har energidrycksjätten Red Bull gjort Salzburg till landets nummer ett och Wien-klubbarna har inte vunnit något under de tre senaste säsongerna.
Trots de uteblivna framgångarna är Wienderbyna säsongens höjdpunkter i österrikiska ligan. Supportrarna bidrar till en hög stämning och före matcherna är det vanligt med både tifo och pyroteknik. Just nu kan Rapid Wien kallas sig för stadens derbykungar. I de sex senaste ligamatcherna mot Austria har de vunnit fem derbyn. I det första ”Winer Derby” för säsongen vann de grönvita med 4–1, där isländske teknikern Arnor Traustasson (guldhjälte för IFK Norrköping ifjol) öppnade målskyttet.


belgrad_derbyВечити дерби

Röda Stjärnan vs Partizan Belgrad
Ett derby som brinner. Bokstavligt talat. Å ena sidan bjuder ”det eviga derbyt” mellan Partizan och Röda Stjärnan på en inramning och spänning av absoluta världsklass. Å andra sidan präglas också rivalmötet av en mörk historik med flera dödsfall, kaos, avbrutna matcher och huliganism. Allt grundar sig i ett djupt rotat hat, som inte är det enklaste att förstå eller förklara.

Fotboll och politik ska inte höra ihop har Fifa- och Uefa-pampar som Sepp Blatter och Michel Platini sagt. Men det är precis det som först skiljde storklubbarna i Belgrad åt. Kort efter andra världskriget grundades Partizan av den jugoslaviska armén och Röda Stjärnan (eller Crvena Zvezda som det heter på serbiska) av jugoslaviska kommunister. Kort kan man säga att Röda Stjärnan blev serbernas lag medan Partizan var för ett enat Jugoslavien. Dessa politiska motsättningar ledde till en av de mest fientliga rivaliteterna inom världsfotbollen. Men efter Balkankrigen har det politiska hatet mellan klubbarna minskat. Patizan och Röda Stjärnan hatar mest varandra bara för att de alltid har gjort det – och för att de är de två största klubbarna som serbisk fotboll alltid har kretsat kring. Fram till ifjol hade till exempel Partizan och Röda Stjärnan vunnit lika många ligatitlar, 26, men i våras klev ”Stjärnan” upp i ensam ledning genom att vinna ligan överlägset. Och i Europaspelet har de rödvita haft störst framgångar. 1990/91 vann de Champions League (dåvarande Europacupen) genom att besegra Marseille efter straffar. Då innehöll laget jugoslaviska stjärnsspelare som Robert Prosinecki (kroat), Sinisa Mihajlovic (serb) och Dejan Savicevic (montenegrin).

”Vi brukade byta om hemma

Förr kunde klubbarna behålla sina bästa spelare, men efter Jugoslaviens upplösning har fotbollen i Serbien minskat i kvalitet. Landet fostrar fortfarande världsspelare, men de tappar talangerna tidigt till andra klubbar i Europa. I Partizan har till exempel spelare som Lazar Markovic, Aleksandar Mitrovic och Matija Nastasic fostrats och tidigt slussats vidare till andra klubbar.

I Europa har varken Partizan eller Röda Stjärnan kunnat hävda sig på många år. Derbyt i Belgrad är däremot lika passionerat som alltid på ”Marakana” (Röda Stjärnan) eller på Partizan Stadium.

– En gång tittade vi på Partizan-spelarna och frågade hur rädda de var. De skrattade åt oss och låtsades att det var okej. Sedan såg vi deras ansikten skifta färg när de gick från tunneln och ut till drakhålan framför våra fans. De sprang snabbt mot sina egna, säger före detta Stjärnan-spelaren Dragan Mladenovic.

Den serbiske landslagsmannen minns också när Röda Stjärnan skulle möta Partizan på bortaplan.

– Röda Stjärnan brukade inte ens byta om på deras arena. Vi brukade göra det på vår hemmaarena, åka buss genom parken till Partizan för att sedan kliva ut på planen och höra 30 000 personer sjunga om att våra mammor var horor.

”Det eviga derbyt” kokar och fansen står alltid för imponerande tifon och gigantiska bengalbränningar – vid flera tillfällen har olika supportergrupper också satt läktarna i brand med riktiga eldar. Tyvärr har också våldet levt vidare och under de senaste åren har det varit Serbiens största fotbollsproblem. För några år sedan arresterades över 100 supportrar i samband med ett derby och för två år sedan fick en match skjutas upp i 45 minuter efter att poliser attackerats med raketer och pyroteknik. 2000-talet har också inneburit vissa dödsfall i samband med matcher.

– Jag mår dåligt av att världen får se vad bråkstakarna gör med vårt derby. Man ska se bra saker om den här matchen. Passionen och kärleken som supportrarna har för fotboll. Ultras-supportrarna här måste tänka: ”Vill vi spela i Europa med deras regler? Eller ska vi hålla oss till våra supportrars regler och fortsätta att bli bestraffade?

Läsarkommentarer