”VI KOMMER HA UNGA SPELARE MED ENORM TALANG”

Nyheter

stjärnor_webb_0006_Layer-8Förra säsongen blev ett misslyckande för Pep Guardiolas nya projekt. Nu har Manchester City slagit transferrekord två gånger om för att stabilisera defensiven.
– Vi behövde göra detta eftersom vi hade ett av Europas äldsta lag, säger Pep.

Första säsongen under Pep Guardiola blev ingen succé. Manchester City slutade 15 poäng efter mästarna Chelsea och fick det aldrig riktigt att lossna. I Champions League åkte de dessutom ut mot Monaco i åttondelsfinal efter att ha släppt in sex mål i dubbelmötet.

– I en klubb som Barcelona eller Bayern München hade jag fått sparken. Om man inte vinner något på sex månader får man gå. Man får inte en andra chans, men det har jag fått i Manchester City och vi ska försöka göra det bättre än förra säsongen, säger tränaren Pep Guardiola.

Inför Guardiolas båda säsonger i City har det hänt mycket på spelarsidan. Rutinerade spelare som Joe Hart, Pablo Zabaleta, Aleksandar Kolarov och Edin Dzeko har fått checka ut och gjort plats för dyra förstärkningar. På två säsonger har till exempel Pep Guardiola fått köpa spelare för 4,3 miljarder kronor. Det är mer än dubbelt så mycket som han lade på nyförvärv under sina tre år i Bayern München och mer än vad han köpte spelare för under hela sin tid som Barcelonatränare.

– Vi behövde göra det eftersom vi hade ett av de äldsta lagen i Europa, inte bara i Premier League. Men köpen kommer att ta slut, det är ohållbart i längden. Inom de närmaste tre-fyra åren kommer Manchester City bara köpa ett fåtal spelare. Jag vill tacka klubben för att vi inom de närmaste åren kommer att ha unga spelare med enorm talang i laget.

HÖGRE BUDGET ÄN 47 NATIONER

Merparten av sommarens pengar lades på att stärka defensiven. Ifjol släppte Manchester City in 39 mål som ligatrea och målvaktsvärvningen av Claudio Bravo var allt annat än lyckad. Därför har Manchester City plockat in ytterligare en ny keeper – Ederson från Benfica för 400 miljoner. Dessutom slog City transferrekordet för en försvarsspelare två gånger om när de först värvade ytterbackarna Kyle Walker från Tottenham (500 miljoner) och sedan Benjamin Mendy från Monaco (550 miljoner).

– Jag skulle vilja betala mindre, men marknaden är marknaden. Manchester City har inte investerat i ytterbackar på sex-sju år och alla ytterbackar i truppen var över 30 år. Vi bestämde oss för att föryngra truppen och försöka få de bästa ytterbackarna som fanns tillgängliga, säger Pep Guardiola.

Ett spelbolag uppmärksammade Manchester Citys galna försvarsvärvningar genom att göra en skämtsam jämförelse. Där stod klubben med i en lista, som toppades av USA, över hur stor försvarsbudget alla världens nationer (plus Manchester City) har varje år. En forskning av Stockholms internationella fredsforskningsinstitut visade sedan att Manchester City spenderade mer pengar på försvaret än vad 47 nationer hade i sin försvarsbudget.

OASIS-SÅNGARENS UPPMANING

Vincent Kompany gör i år sin tionde säsong i Manchester City och den belgiske lagkapten märker skillnad på truppens kvalitet.

– Vi har ersatt några nyckelspelare i laget som gjort mycket bra saker för klubben genom åren. Det är bra att få in några nya killar som är hungriga på att vinna. Alla förutsättningar finns för att de ska lyckas med det här. Förhoppningsvis kommer de att tillföra gnistan som vi behöver för att bli mästare igen.

Pep Guardiola tror att värvningarna kommer hjälpa Manchester City att lyfta den här säsongen.

– Om vi lyckas med något i år beror det på att vi startade detta förra säsongen. Vi känner varandra bättre och därför blir det lättare. Spelet som vi vill visa upp i Premier League är likadant. Skillnaden nu är kvaliteten på spelarna.

Med de nya värvningarna tillkommer stor press. En av klubbens kändaste supportrar, Oasis-sångaren Liam Gallagher, menar att det inte finns några ursäkter för att City ska misslyckas även den här säsongen:

– Det är absolut nödvändigt att vinna Premier League nu. Vi kan inte låta Chelsea göra det igen. Om vi inte vinner någonting i år heller kan inte Pep Guardiola få stanna kvar.

Källor: espn, independent, daily mail.


VÄRLDENS DYRASTE FÖRSVAR

Det är ingen tvekan om att Manchester City har världens i särklass dyraste backlinje. Av de åtta dyraste försvararna genom tiderna har Manchester City värvat fyra. Under Pep Guardiolas tid som manager har klubben dessutom slagit rekordet för en försvarsvärvning två gånger. Inför säsongen slog City även rekordet för världens dyraste målvakt när de köpte loss Ederson från Benfica för 40 miljoner euro.

DYRASTE FÖRSVARARNA
Namn köpande klubb summa
1. Benjamin Mendy Manchester City 57.5 (miljoner euro)
2. John Stones Manchester City 55.6
3. Kyle Walker Manchester City 51
4. David Luiz Paris Saint-Germain 49.5
5. Rio Ferdinand Manchester United 46
6. Nicolas Otamendi Manchester City 44.6
7. Thiago Silva Paris Saint-Germain 42
Leonardo Bonucci Milan 42

Läsarkommentarer