”Vi måste växa upp och bli män”

Nyheter

brownHan har kallats för ”psykfall” och älskas av de egna fansen.
Scott Brown viker aldrig undan från en närkamp.

Få spelare i dagens toppfotboll har stämpeln som galning. Tickande bomber som Roy Keane eller Patrick Vieira som kunde tända till på en sekund och göra brutala saker på planen. Vem minns inte alla bråk och tacklingar mellan Keane och Vieira när Manchester United och Arsenal drabbade samman i början av 2000-talet?

Idag skulle den spelaren kunna vara Scott Brown, Celtics passionerade lagkapten som ofta ligger på gränsen för vad som är tillåtet på planen. ”Broony” har beskrivits som en hetlevrad och hård spelare samtidigt som han är en fenomenal kapten för de skotska giganterna.

– Jag föredrar att vara i hans lag istället för att spela mot honom. Han är lite utav ett psykfall på planen, även om jag tror att varje lag behöver en sådan spelartyp, har förre Celtic-spelaren Adam Matthews sagt.

Vid flera tillfällen har Brown varit i blåsväder på grund av sin spelstil och karaktär. I flera ”Old Firm-derbyn” för några år sedan brakade han ihop med Rangers ”bad boy” El Hadji Diouf. Och i våras blev han kritiserad efter en tuff tackling mot Hearts.

– I fotboll läggs det för mycket fokus på små glidtacklingar hit och dit. Vi måste växa upp och bli män. Fotboll är en kontaktsport och man måste kunna tåla vissa tacklingar. Jag går aldrig in för att skada någon, säger Scott Brown.

”Han är en vinnare”

Bland Celtic-supportrarna älskas han för sin spelstil och passion för klubben – även om det blivit en och annan utvisning genom åren. Brown kom till ”The Hoops” från Hibernian 2007 och har snart spelat över 400 matcher för klubben. Men hans spelstil och temperament är också något som överdrivs, enligt förre Celtic-ikonen Neil Lennon.

– Han var rå och aggressiv redan när han spelade i Hibernian. Han har fortfarande de egenskaperna, men han håller på att polera bort råheten nu. Han har blivit mycket mer professionell. Det kommer med rutinen och åldern, säger Lennon och fortsätter:

– Vi har alla en bit av djävulen i oss ibland och det vill man inte ta bort, men jag tycker också att det överdrivs i media. Varje gång Scott är inblandad i något så spelas det upp oftare än om någon annan gjort det. Jag ser mig själv i honom på flera sätt. Han är en vinnare.

På flera sätt är också Brown en underskattad spelare. Många tror att han bara är en dåre på planen, men Celtics nya manager Brendan Rodgers är mycket imponerad av sin kapten. Efter säsongens första derby mot Rangers, som Celtic vann med 5–2 och där Brown sa att det var ”en match mellan män och pojkar”, sa den förre Liverpooltränaren att 31-åringen skulle kunna spela på en högre nivå än skotska ligan.

– Jag ser på honom nu och tänker, eftersom jag jobbat i England, att det här är en kille som kan spela i Premier League. Ingen tvekan om det. Men han älskar livet här. Han har sitt hjärta i den här klubben och vill spela i Celtic under resten av karriären.

Läsarkommentarer