”Vi vill stå högst upp, vart skulle vi annars sikta?”

Nyheter

gerhardsson_uppslag1Sverige var inte i närheten av EM-medalj och har rasat till elfte plats på världsrankingen.
Hur ska Peter Gerhardsson lyfta damlandslaget till toppen igen? Match har pratat ledarskap med nye förbundskaptenen – och om varför Johan Glans och David Batra inte platsar i ledarstaben.

Damlandslaget ska ta medalj i de internationella mästerskapen”. Så står det i Svenska Fotbollförbundets mål- och strategidokument. Med Pia Sundhage som förbundskapten uppfylldes detta i OS 2016. Men i senaste VM (2015) vann Sverige inte en match. Och i EM i somras blev det en enda seger på fyra försök. I båda turneringarna var landslaget långt ifrån de medaljer som alltså ingår i de officiella strategiska målen för svensk fotboll.

Sverige är nu nere på elfte plats på Fifas världslista. Det är den sämsta positionen sedan världsrankingen infördes för 14 år sedan.

Det är i detta läge som Peter Gerhardsson har tagit över som förbundskapten.

”PATETISKT MED SÅDANA MÅL”

Men oavsett hur damlandslaget är rankat och vad världsrankingen egentligen säger tycks kraven på medalj i de stora mästerskapen finnas. Inte bara utifrån utan också inifrån.

– Jag har egentligen aldrig brytt mig om sånt. Målsättningar som sätts upp och strategidokument är oftast skrivbordsprodukter och inte verklighet. De betyder så lite för mitt dagliga arbete, säger Peter Gerhardsson, och fortsätter:

– Vad min arbetsgivare än skulle säga så vill vi ju vinna. Vi vill stå högst upp. Det är så självklart, så för mig blir det ibland patetiskt att sätta upp såna där mål. Vart skulle vi annars sikta än högst upp?

På en fjärdeplats eller…?

– Ja, exakt… haha. Nä, vi vill till att börja med vinna nästa match, och sedan nästa och nästa.

Och hur ska damlandslaget spela för att ni ska vinna alla de där matcherna som så småningom leder till medaljer?

– Jag vill ha ett riktningsbestämt passningsspel. Inte bara att man håller i bollen, utan det ska vara kopplat till spelförståelse. Spelarna ska veta vad de ska göra med bollen, vilken fot de ska passa in mot och vilka vinklar de vill ha. Ofta pratas det om ett strukturerat försvarsspel. Det är viktigt, men vi kommer också att jobba väldigt mycket med struktur i anfallsspelet, hur vi vill att spelarna ska agera i de offensiva positionerna när vi har bollen. Vem ansvarar för djupled? Vem ansvarar för spelbredd? Vilka spelare ska gå med? Vilka ska stanna?

”FORWARDS SOM PASSAR IHOP”

Peter Gerhardsson understryker betydelsen av att ett anfallspar ska bestå av två spelare som fungerar tillsammans.

– Man pratar för sällan om vem av två centrala anfallare som ska spela till vänster och vem som ska vara till höger. Det är viktigt att strukturera upp det. Om man vet att en forward är bäst på att avsluta i höger innerposition ska man ju försöka få den spelaren i det läget så mycket som möjligt. I laguttagningen ska man se till att hitta spelare som passar ihop även offensivt. Ibland kan man se två forwards som aldrig har en relation till varandra, inte en passning mellan varandra. Då är det väldigt svårt att hitta de effektiva avsluten.

En sak är att veta vilken fotboll man vill ha. En annan sak är att få spelarna och laget att spela så.

– Jag tror att jag har en ganska bra insikt i att det är ett komplext jobb. Olika människor reagerar på olika sätt. Att försöka individualisera, prata med spelarna, lära känna dem och försöka förstå hur man bäst hjälper varje spelare att utvecklas – det kräver lite tid. Ska man coacha en spelare bra måste man lära sig hur människan är och reagerar på olika saker. Man kan inte köra samma sak på alla spelare. Det skulle aldrig fungera.

gerhardsson_2

I landslaget har Peter Gerhardsson inte i närheten av den tid som han hade med spelarna i Häcken.

– Jag måste inse att jag inte kommer att få lika mycket tid med Nilla Fischer som jag hade med Emil Wahlström. Då får jag istället försöka vara effektivare i samtalen. Den stora utmaningen blir nog att begränsa informationen till spelarna.

Vad måste du prioritera bort i landslaget?

– Ett exempel är fasta situationer. Ett klubblag kan under en lång period bygga på sig ett väldigt stort batteri med olika lösningar och varianter. I ett landslag kan man inte göra det utan måste fokusera på färre saker.

”SPELARNAS AVGÖRANDE BESLUT”

Kan du berätta om balansgången att å ena sidan få spelarna att göra det du säger, men å andra sidan få dem att inte bara göra vad de blir tillsagda utan istället tänka själva och fatta egna beslut?

– Det är en av de absolut viktigaste sakerna. Jag som tränare kan ju inte veta allt som händer i en match. Det innebär att spelförståelse och speluppfattning ute på planen blir väldigt centralt. Tränaren försöker sätta upp någon sorts struktur, men sedan är det spelarna som måste fatta de avgörande besluten i situationerna.

Spelare tar till sig instruktioner på olika sätt.

– Om jag säger åt en spelare ”Gör på det här sättet!” och den spelaren sedan gör bara det som jag sa, då måste jag nästa gång vara väldigt försiktig med att instruera. Men en annan spelare som får precis samma instruktion kanske klarar av att göra det jag sa plus flera andra saker som visar sig vara viktiga i sammanhanget. Det här tycker jag är en av de mest intressanta frågorna när man coachar. Hur mycket information ska jag ge? Vem ska jag ge informationen? Spelaren måste ju fatta egna beslut ute på planen, och inte bara göra det man har sagt före matchen.

”INTE SKRATTA SIG TILL FRAMGÅNG”

Är det avgörande att ni i landslaget också har roligt tillsammans för att kunna göra bra resultat?

– Ja, jag tror att det hänger ihop på ett omvänt sätt. Om man gör bra resultat så har man roligt. Du kan inte skratta och skämta dig till framgång, utan det måste vara seriöst och bra. Sedan är det alltid viktigt att må bra och skratta i vardagen, men det är också så att människor är väldigt olika. En del är väldigt sociala, bjuder på sig själva och skulle kunna bli revyartister. Andra gillar att sitta hemma ensamma och pula med något. Jag tror inte att man ska tvinga någon till ett beteende. Det viktigaste är vad du gör på planen i träning och match och att du är seriös i det hela.

Men tro inte att Peter Gerhardsson har något emot att garva på jobbet.

– I en ledargrupp tycker jag att det är det roligt om det finns människor man kan skratta ihop med. Men när jag har valt ledarstab har jag utgått ifrån kompetens och inte hur de är som stå-upp-komiker. Då hade jag kanske tagit med Johan Glans och David Batra istället. Jag hade fått jäkligt kul, men det är inte säkert att vi hade vunnit.

Vad är mest givande för dig i tränarjobbet – saker som gör att du vill fortsätta år efter år?

– Fotbollen i sig är naturligtvis väldigt intressant med alla taktiska aspekter. Jag har försökt att aldrig hamna i något fack. Jag är väldigt nyfiken på att testa och utifrån inspiration från andra tränare och mycket läsande få ihop något som jag kan stå för. Men om det inte vore för alla människor jag jobbar ihop med skulle jag nog ändå inte hålla på med det här. Den viktigaste delen är människorna, spelarna som man pratar med och påverkar. Den största delen av ledarskapet är att samverka med andra ledare och spelare på sätt som leder till att man vinner fotbollsmatcher.

gerhardsson_1

Hur skapar man en bra samverkan?

– På något sätt måste man få in vad de andra i gruppen tycker och har för erfarenheter. Sen måste jag som ledare ha en tydlighet med vad jag själv vill. För mig är en av de viktigaste sakerna att skilja på tränare och spelare. Där kan jag vara ganska hård, både mot spelarna och mot mig själv.

På vilket sätt?

– När jag tror på något så kör jag på det utan att egentligen bry mig om hur spelarna reagerar. Men sen har jag en annan sida som människa, och det är att se människan bakom spelaren. Det är viktigt att förklara varför jag gjorde som jag gjorde. Oavsett om det handlar om en laguttagning eller en matchcoachningsgrej så gör jag sakerna för att vinna fotbollsmatcher. Då kan jag inte ta hänsyn till om en spelare som jag plockar bort blir sjövild och sticker iväg från samlingen.

”BÖTER ÄR INTE UTVECKLANDE”

Den nye förbundskaptenen tror inte på bestraffningar för olika beteenden eller dålig tidhållning.

– Jag tror inte att man överhuvudtaget utvecklar människor genom att ha ett bötessystem. Jag vill istället prata med en spelare som kommer sent för att ta reda på vad som ligger bakom. Är det bristande respekt, eller vad är det som gör att spelaren inte klarar att passa en tid när en hel grupp ska samlas? Det är också mer utvecklande för mig att ha ett sådant samtal.

Du är inne på ditt 25:e år som fotbollstränare. Vad gjorde du i Upsala IF på tidigt 90-tal som du aldrig skulle göra nu?

– Där ville jag att vi skulle ha musik i omklädningsrummet. Alla skulle välja var sin låt och så spelade vi in ett blandband. Det var ett jätteprojekt som höll på i flera månader. En av spelarna var ornitolog och han spelade in en fågel som pep. Det blev inget bra band kan jag säga, ha-ha. Efter 30 minuter kom det en nötskrika eller vad det var och härjade i två minuter. Efter det lade jag ner allt med musik i ledarskapet. Spelarna fick sköta det själva i fortsättningen.

Text: Jakob Lundberg


PETER GERHARDSSON

ÅLDER: 58 år.
JOBB: Förbundskapten för damlandslaget.
KLUBBAR SOM SPELARE: Upsala IF (1967-77), Hammarby (1978-87), Vasalund (1988-90), Enköping (1991-92).
TRÄNARUPPDRAG: Upsala IF (1993-95), BKV Norrtälje (1996), Bälinge IF (1997-98), Enköpings SK (ass, 2000-2002), Sverige p16/p17 (2002), Helsingborgs (ass, 2005-2008), Häcken (2009-16), Sveriges damlandslag (2017-).

DANMARK NÄSTA I VM-KVALET

Efter premiären i Kroatien fortsätter VM-kvalet nu med två hemmamatcher: EM-tvåan Danmark (Göteborg, 20 oktober) och Ungern (Borås, 24 oktober).

Peter Gerhardsson om Danmark:

”I EM var Danmark väldigt bra i sina offensiva omställningar med de fyra spelarna där framme. Framförallt Pernille Harder visade att hon är en världsspelare som är svår att få stopp på. En av Danmarks styrkor är att de försvarar aggressivt och högt och därigenom skapar målchanser.”

Läsarkommentarer