2014: KLARA LINDBERG

Guldskon

klara_lindberg

Hon är orädd och har ett grymt målsinne. Klara Lindberg är årets vinnare av Svenska Guldskon.

Nittorps IK slutade på fjärde plats i division 1 Västra Götaland och gjorde näst flest mål i serien. Av lagets 64 mål gjordes 40 av Klara Lindberg som är årets vinnare av Svenska Guldskon.

– Det känns helt otroligt! Jag har haft en fantastisk säsong och gjort 40 mål så det är jättekul. Jag visste att jag hade gjort många mål, men inte att jag skulle bli den bästa målskytten i hela Sverige, säger Klara Lindberg.

Det är första gången på fem år som Guldskons vinnare gör 40 mål eller fler under en säsong. Klara Lindberg stod för 62,5 procent av Nittorps totala målskörd och hennes 40 mål på 20 matcher gör att hon hade ett målsnitt på 2,11 mål per match.

– Ja, vad hände egentligen? Jag har haft en jättebra säsong och varit helt skadefri. Vi har även bytt spelsystem från 4–4–2 till 4–3–3 där jag har fått en mer central roll i laget. Jag ska alltid vara inne i boxen och framför mål. Till skillnad från tidigare år har jag varit effektivare och förvaltat mina chanser väl. Sen måste jag även hylla mina lagkamrater som har tagit stora kliv och levererat bra framspelningar till mig.

Har du alltid varit en målskytt?

– Ja, det har jag. Redan som liten spottade jag in mål i flicklaget. Jag har kapacitet att spela högre upp så jag borde ju prestera i division 1. Men att jag skulle göra 40 mål trodde jag inte.

Vilka är dina styrkor?

– Målinstinkten. Jag har bra timing i löpningar, bra tillslag och explosivitet som gör att jag kan rycka ifrån försvararna. Jag är även orädd och smäller på. Jag är inte rädd för att det ska göra ont och kastar mig in i duellerna.

Varför är du orädd?

– Jag vet inte. Men jag har alltid varit lite äventyrlig. Har spelat mycket fotboll med storebrorsan i trädgården och med killarna i skolan. Det kanske har blivit lite tuffare, men det är något som jag alltid haft med mig.

Snabb resa

Efter fem omgångar hade Klara gjort sju mål, men i den sjätte omgången exploderade målskyttet på allvar. När Nittorp besegrade Glimåkra med 9–2 på bortaplan gjorde Klara sex mål. Detta upprepade sig sex omgångar senare när Klara gjorde sex mål mot Eskilsminne.

– Jag var egentligen lite besviken på mig själv efter de första matcherna. Då hade jag bara gjort ett mål per match. Sen kom matchen när jag gjorde sex mål. Då lossnade det. Jag hade haft flera bra chanser i tidigare matcher, men nu satte jag allt. Efter det ökade självförtroendet. När vårsäsongen var slut hade jag gjort 30 mål och då kände jag att det här skulle bli en fantastisk säsong.

Vad beror den här målexplosionen på?

– Det är många faktorer. Man ska ha flyt såklart, men det är något man jobbar sig till tycker jag. Att jag har varit skadefri och spelat mer centralt i banan har påverkat också. Sen har jag haft kul. Det är ofta då jag presterar.

Resan till att bli Sveriges bästa målskytt började i moderklubben Kindaholm som spelade i division 5. Efter studenten flyttade Klara till Stockholm och jobbade bland annat på McDonalds, men hon ville fortsätta att spela fotboll. Till slut hamnade hon i Djurgården av en slump.

– Min mamma såg på Dif:s hemsida att deras juniorlag sökte spelare. Jag tog kontakt med dem och spelade för Djurgården under hösten. Sen sa dem att de ville testa mig i allsvenskan. Jag fattade ingenting, men jag ville såklart vara med, säger Klara och fortsätter:

– Det var egentligen inte meningen att jag skulle satsa på fotbollen. Men de erbjöd mig ett kontrakt och jag spelade alla matcher. Jag började på bänken under våren, men på hösten jobbade jag mig till en startplats. Det gick bra för mig och det var över förväntan. Att komma från division 5… Ingen trodde att det skulle gå vägen, men jag visade att jag kunde spela på allsvensk nivå.

Jagad skyttedrottning

När Dalsjöfors GoIF var nykomling i allsvenskan 2011 valde Klara att flytta hem till Borås. Både för fotbollens skull och för att vara nära familj och vänner igen. Men i nya klubben gick det inte lika bra. Dalsjöfors slutade sist i allsvenskan och för Klara förstördes säsongen av flera småskador som hindrade henne från att spela och gjorde att hon tappade motivation. Till slut hamnade hon i Nittorp där hon har spelat i tre säsonger och hittat tillbaka till glädjen.

– Det var jätteviktigt. Jag måste trivas för att orka och prestera. Det var nog nyttigt för mig att börja om. Det här med att jag gick från femman till allsvenskan var kanske lite plötsligt. Men Nittorp i ettan var bra så att jag kunde spela in mig på en mellannivå. Så att både kroppen och det mentala fick byggas upp igen.

Efter årets succésäsong är Klara Lindberg eftertraktad. Hon har provtränat med Kopparbergs/Göteborg, Jitex, QBIK, Kungsbacka DFF och Hovås Billdal. Men att fortsätta i Nittorp är heller inte uteslutet.

Du har haft en intressant karriärsresa som har gått upp och ner. Nu kanske du ska tillbaka upp igen.

– Ja, det har varit intensiva år. Det var otroligt häftigt att gå från division 5 till allsvenskan. Sedan kom en dipp, men nu har jag haft tre fantastiska år i Nittorp med mycket glädje. Nu känner jag mig redo för att ta ett steg upp igen. Men då måste jag hitta en förening som jag kan trivas i.

Vill du elitsatsa igen?

– Det är väl det jag försöker att fundera ut. Hur mycket tid vill jag lägga? Gör man 40 mål i division 1 känner jag att jag är lite för bra för den nivån. Man vill ju veta vad man har för kapacitet och hur lång jag kan nå.

 

text marcus heed

Läsarkommentarer