”ZLATANS MENTALITET HAR SMITTAT AV SIG PÅ HELA LAGET”

Nyheter

zlatanZlatan Ibrahimovic sätter stora avtryck både på och utanför planen.
– Han är en övermänniska i sin mentalitet, säger José Mourinho.

När Zlatan Ibrahimovic kom till Manchester United inför säsongen fick han makten och möjligheten att välja sitt eget tröjnummer. Svensken avslöjade sitt val på Instagram där det kom fram att han valt nummer nio, ett nummer som egentligen var upptaget. Anthony Martial fick nummer nio när han värvades för nästan 60 miljoner pund året innan, men när Zlatan anlände fick fransmannen stå åt sidan. Det spelade ingen roll att Martial under sin debutsäsong var Uniteds tveklöst bästa utespelare och det stora namnet för framtiden. Det ryktades också att Martial tog illa upp och inte fick veta att Zlatan ”stulit” hans tröjnummer. Supertalangen hade precis också lanserat sitt eget varumärke ”AM9” med koppling till tröjnumret.

Med nummer nio på ryggen i nya klubben sluts en cirkel i Zlatans långa och framgångsrika utlandskarriär. Samma nummer hade ”Ibra” nämligen i sina två första klubbar, Ajax och Juventus. Han tilldelades även nummer nio i Barcelona, men efter det har han oftast burit nummer tio i både klubb- och landslag.

FLEST SÅLDA TRÖJOR I VÄRLDEN

Zlatan-värvningen har å andra sidan gett stor effekt, trots tröjkontroversen. Klubben har sålt flest matchtröjor i hela världen, där värvningarna av både Zlatan och Paul Pogba säkerligen har stor betydelse. ”The Red Devils” hade i februari sålt 2,8 miljoner tröjor under säsongen, en halv miljon fler än Real Madrid och hela två miljoner fler än rivalen Manchester City.

Och på planen har svensken verkligen levererar i sitt nygamla tröjnummer. När United besegrade Leicester City i början av februari satte Zlatan sitt 20:e mål för säsongen och hängde på i skytteligatoppen. Målet innebar också att han blev den äldsta spelaren att göra 15 mål i Premier League på en säsong.

– Det här är inget nytt för mig. Jag levererar fortfarande och gör mitt bästa med hjälp av laget. Jag vet att det är många som sa att jag inte ens skulle nå upp till 20 mål, men det är inget jag fokuserar på, säger Zlatan.

José Mourinho, som även tränade Zlatan i Inter, är mycket nöjd med sin värvning.

– Jag är så glad för hans skull. Han är den typ av spelare som inte behöver bevisa någonting. Men när han bestämde sig för att komma till England – till den tuffaste ligan i världen – i slutdelen av hans karriär visade han att han är en övermänniska i sin mentalitet. Vad han gör som 35-åring är en dröm för varje 25-årig anfallare i Premier League.

”HAN SA DIREKT ATT HAN VILLE VINNA”

Hittills i karriären har Zlatan blivit mästare i alla lag och ligor han spelat i. La Liga med Barcelona, Eredivisie med Ajax, Ligue 1 med PSG och Serie A med Juventus, Inter och Milan. Totalt 13 ligatitlar i fyra olika länder. I United har Zlatan gjort succé, men laget har inte lyckats haka på i toppen. Med sin rutin och personlighet har Zlatan ändå varit viktig för Manchester Uniteds yngre spelare.

– Vinnarmentaliteten har ökat mer i mitt spel. Inför matcher tidigare var min första tanke alltid att spela bra, och om man gör det så vinner laget oftast. När Zlatan kom hit sa han direkt att han ville vinna. Den mentaliteten har smittat av sig på hela laget, säger Jesse Lingard.

Det verkar inte bli någon ligatitel för Manchester United den här säsongen, trots stora värvningar som Zlatan, Paul Pogba och Henrikh Mkhitaryan. I mars låg United på femte plats i ligan, men hade fortfarande chansen att utmana om Champions League-platserna. När Zlatan skrev på för klubben förra sommaren var han tydlig med sina mål – och att han inte ger upp.

– Vart jag än går har jag vunnit och jag ser fram emot detta nya äventyr, det är ett nytt kapitel i min karriär och i livet. Jag har kommit hit för att vinna, inte för att slösa tid eller titta på vädret. Jag är här för att vinna och det är mitt mål. Jag ger inte upp förrän jag har gjort det.

Källor: manutd.com

Läsarkommentarer