När andra försäsongstränade planterade hon majs i Malawi.
Sedan kom Tabitha Chawinga till Borlänge – och krossade rekordet i Svenska Guldskon.

Vem är Tabita Chawinga? Ett sätt att beskriva en extraordinär fotbollsspelare är att berätta om hennes senaste säsong. Häng med nu: I 2015 års elitettan gjorde 19-åringen…

… sex hattrick.

…mer än hälften av lagets 76 mål.

…fem mål i seriefinalen mot Djurgårdens IF.

…otroliga 43 mål på de 26 matcherna i Sveriges näst högsta division.

Det har gett henne rekordhöga 51,6 poäng i Svenska Guldskon. En demolering av Martina Sandströms tidigare toppnotering på 41 poäng från 2008.

Planen var att hennes klubb Kvarnsvedens IK från Borlänge skulle tagit steget upp i damallsvenskan redan förra säsongen. Men trots att spelare som Hanne Gråhns, landslagsmeriterade Petra Larsson och publikfavoriten Darcel Mollon fanns i laget fick KIK nöja sig med en femteplats.

Följden blev att satsningen nedmonterades. Klubbens F19-lag lades ned och elva a-lagsspelare lämnade.

– De ersattes med unga spelare och inför den här säsongen hade vi inget annat resultatkrav än att vi skulle etablera oss i elitettan, säger tränaren Jonas Björkgren.

Säsongen började haltande. Efter tre omgångar hade Kvarnsveden bara tagit fyra av nio möjliga poäng. Sedan gick segermaskinen igång – och laget höll nollan i 15 av resterande 23 matcher.

– Självklart ska Tabitha lyftas för sina 43 mål, men övriga laget har gjort ett jäkla jobb. Tack vare att alla visste om och accepterade sina roller fick vi ihop laget så bra att Tabitha inte behövde ha några försvarsuppgifter. Vi försvarade oss med nio utespelare och Tabithas uppgift var att vara i startblocken när vi vann boll, säger Björkgren.

Sju matcher in i elitettan gjorde Tabitha Chawinga en minnesvärd intervju med Dalarnas Tidningar. Malawiskan hade då målsnittet 1,14 per match. Hade hon hållit det säsongen ut hade hon stannat på 29 mål. När reportern frågade hur många mål hon skulle göra innan serien var över blev svaret något annat.

– 40, sa malawiskan.

Jonas Björkgren var måttligt road av uttalandet.

– Jag hade lagt mycket tid på att dra ner för-väntningar och konsekvent sagt till media att vi tar det lugnt och ska utvecklas. Sen säger Tabitha så. Då tänkte jag bara ”Men kom igen, 40 mål gör du ju inte”.

För Tabita Chawinga var det inte konstigare än att hon ville slå sin egen notering från sitt första år i Sverige.

”Lönen har ändrat mitt liv”

Så – vem är Tabitha Chawinga? Ett annat sätt att beskriva en extraordinär fotbollsspelare är att berätta om hens bakgrund.

När Tabitha var 14 år lämnade hon sina föräldrar och fyra systrar på den malawiska landsbygden för att flytta till huvudstaden Lilongwe och få möjlighet att spela organiserad fotboll för första gången.

– Fram till dess hade jag bara spelat med killarna i min hemby och i skolan. Inga tävlingsmatcher, säger Tabitha Chawinga.

2014 blev Tabitha landets allra första kvinnliga Europaproffs efter att Krokom/Dvärsätts försvarare Melisa Krnjaic hade tipsat klubbledningen om ett 160 centimeter långt fysiskt fenomen hon hade sett under tiden hon var i Lilongwe och biståndsarbetade mot aids.

Krokom/Dvärsätt hade inte mer att gå på än Melisas ord och ett videoklipp. Chansningen slutade med att malawiskan gjorde 39 mål på 14 division 1-matcher – och blev tvåa i Svenska Guldskon.

Efter den säsongen åkte hon hem till Malawi och hjälpte sin familj plantera majs. Samtidigt värvades hon till Kvarnsvedens IK och anslöt till laget i februari.

Eftersom hon är icke-eu-spelare måste klub- ben betala henne minst 14 300 kronor i månaden. Delar av lönen skickar hon till moderklubben DD Sunshine och sina föräldrar hemma i världens tredje fattigaste land, där medellönen är 500 kronor i månaden.

– Det har verkligen ändrat mitt liv att få komma till Sverige, säger Tabitha Chawinga.

”Nu håller jag tyst”

Ett tredje sätt att beskriva en extraordinär spelare är att berätta om hens styrkor och framtidsdrömmar. Vid en första anblick ser Tabithas mest utmärkande spetskompetens ut att vara snabbheten. Men hennes motståndare vittnar om att hemligheten är snabbheten i kombination med styrka och teknik.

– Utan att veta säkert kan jag sticka ut hakan och säga att hon är snabbast i damallsvenskan. Det finns många som är snabba, men som inte har den grundläggande tekniken. Det har Tabitha. Hon är otroligt explosiv, samtidigt som hon kan hantera bollen i hög hastighet. Hon kan få bollen felvänd och sedan vända bort försvararna, så hon är inte bara en djupledsspelare, säger Jonas Björkgren.

19-åringen själv har stora framtidsplaner.

– I mina drömmar spelar jag i Champions League. Men nu ser jag fram emot att spela i damallsvenskan och möta min förebild Marta och andra stora spelare, säger Tabitha Chawinga.

Hur många mål gör du nästa säsong?

– 20 skulle vara tillräckligt.

Tränare Björkgren:

– När hon sa att hon skulle göra 40 mål tänkte jag ”Men kom igen, det gör du ju inte”. Den här gången håller jag tyst.

Det bästa sättet att beskriva en extraordinär fotbollsspelare kanske är att låta henne skriva sin egen historia.