I denna artikel ger vi handfasta tips som hjälper dig att bli bättre på fotboll. Tipsen ersätter dock inte råd från din tränare, eller faktisk träning. Vem vet – om du tränar rätt kanske du vinner Guldskon en vacker dag?

 

Hantera utrustningen väl

Rengör skor och benskydd efter varje match/träning, och se till att du alltid har med dig rätt utrustning. Du bör även ha reservskosnören i fotbollsväskan, så även reservbenskydd, och om ekonomin tillåter, ett par reservskor.

 

Förbered dig väl

Gör dig färdig för spel i god tid. Om du gör så visar du dina lagkamrater och din tränare att du tar dem på allvar.

 

Träna upp spelförståelsen

När du inte spelar fotboll kan du titta på videoklipp som visar hur proffsen gör för att läsa spelet. Lägg gärna märke till hur de löper, dvs. gör sig spelbara, och lägg märke hur hela laget rör sig vid exempelvis kontringar eller vid anfall med högt tryck.

 

Finslipa balansen

Tyngdpunkten ska alltid ligga strax under naveln, och korta steg är bättre än långa sådana. Om du tar för långa steg försämras accelerationen och balansen, i synnerhet vid snabba sidoförflyttningar.

Med rätt balans skjuter du bättre, och du blir dessutom mindre känslig för hårda närkamper och tacklingar.

 

Ta träningen på allvar

Ge allt på träningen. Då visar du dina medspelare och din coach att du är att räkna med, samtidigt som ditt spel förbättras. Att vila sig igenom en träning är aldrig att rekommendera, vilken coach vill sätta en spelare som bara ger 50% på träningarna i startelvan?

 

Jobba upp ett högt bolltempo

Proffsen passar snabbt och hårt, det bör du också göra. Träna gärna på two touch-spel, där du passar iväg bollen precis efter du tagit emot den.

 

Träna upp din ”split vision”

Lär dig hur dina medspelare springer, och vilka luckor som finns tillgängliga samt vilka luckor som motståndarna stänger igen. Om du vet hur dina medspelare brukar löpa blir det enklare att slå överraskande passningar som motståndarna har svårt att förutse.

 

 

Bidra med positiv energi

Om du berömmer och ger konstruktiv kritik till dina medspelare är chansen stor att alla på planen växer som fotbollsspelare. Alla får extra energi, och lagets sammanhållning förbättras. Om du däremot är för negativ och gnällig försvinner energi från både dig och laget, vilket alla förlorar på.

 

Skapa en liten vändradie

Rallybilar ska ha en liten vändradie, så även fotbollsspelare. När vändradien är liten är chansen större att du får med dig bollen utan att du behöver vända dig om och springa runt i en cirkel. Sätt gärna upp koner och lär dig vända fort, utan att överstiga den gräns som satts upp.

 

Träna på egen hand

De bästa fotbollsspelarna i världen tränar extra hårt för att kunna bli bättre på specifika moment. Löprundor i skogen är ett utmärkt sätt för att förbättra konditionen. Du bör även lägga lite extra energi på fasta situationer, likt frisparkar, hörnor och straffar. Hör gärna med lagets målvakt, denne kanske vill träna lite extra, och stå i mål då du skjuter.

 

Värm upp ordentligt

Värm upp inför både träning och match. Ouppvärmda spelare skadar sig lätt, och kommer in i matchen senare i jämförelse med en väl uppvärmd spelare. Lätt jogging och några övningsskott räcker mycket väl, ta inte ut dig alltför mycket, i synnerhet om du värmer upp inför en match.

 

Delta på fotbollsläger

fotbollsläger, likt det som Hälleviks Camping erbjuder, kan du finslipa ditt spel med hjälp av ledare med stor expertis. Dessa typer av evenemang bör vara ett bra alternativ för alla som vill kunna förbättra sitt spel under en intensiv men rolig period.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *