När du tar ett lån vill du givetvis inte betala mer än vad du måste. Att förhandla om den utlåningsränta som ska gälla är ett bra sätt att sänka sina lånekostnader. Men hur hittar du den lägsta räntan, och vilka argument kan du använda för att få en så låg ränta som möjligt av banken?

Det uppmärksammar vi i den här artikeln.

 

8 saker som avgör räntan du betalar på ett lån

 1. Dina inkomster. Höga inkomster ser banken som en signal på att du har en god ekonomi, vilket medför att du har ett bättre förhandlingsutrymme för att kunna pruta på räntan.
 2. Dina utgifter. Höga utgifter medför att banken drar öronen åt sig, då höga utgifter påverkar din disponibla inkomst med en sämre återbetalningsförmåga som följd.
 3. Dina tillgångar. Om du har många tillgångar såsom båtar, bilar eller fastigheter ser banken det som en trygghetssignal, som vittnar om att du är återbetalningsstark. Som Byggahus förtydligar är ett hus värt cirka 20 000 kr per kvadratmeter, så det är en stor tillgång som du alltid ska ta upp med din bankman.
 4. Dina befintliga lån. Om du redan idag har många dyra småkrediter ökar risken för att banken betraktar dig som en högriskkund, med en sämre förmåga att förhandla om räntan som följd.
 5. Din ålder. Kunder som inte börjat arbeta och är 18 till 19 år, och kunder som är över 80 har en sämre återbetalningsförmåga enligt bankerna. Detta då kunder som inte börjat arbeta heltid inte tjänar så mycket pengar, och för att personer över 80 inte förväntas att leva hur länge som helst.
 6. Eventuella betalningsanmärkningar. En eller flera aktiva betalningsanmärkningar ger bankerna en signal om att du har svårt att hantera din ekonomi, vilket kan medföra att du får svårare att förhandla om räntan.
 7. Inkomsttyp. Om du har en fast anställning har du ett bättre förhandlingsutrymme jämfört med om du endast är deltidsanställd.
 8. KALP-analysen. En KALP-analys, eller kvar att leva på-analys svarar på hur mycket pengar du har kvar efter att alla räkningar är betalda. I denna analys används som standard levnadskostnader som hyra, kläder och mat. En hög disponibel inkomst ger ett bra resultat i KALP-analysen, med en god möjlighet att förhandla om räntan som följd.

 

Läs mer: Så här funkar Svenska Guldskon

 

Listräntan vs. snitträntan

Listräntan är den ränta som banken marknadsför mot dig som kund. Denna räntetyp kan du pruta aggressivt på, på samma sätt du kan pruta hos en bilhandlare och de listpriser de tillämpar. Snitträntan är än mer intressant. Den visar nämligen vad den genomsnittliga utlåningsräntan ligger på, vilket ger dig en perfekt prutningsreplik: ”- Varför ska jag betala mer ränta än gemene kund?!”

Det är en bra idé att ha som utgångspunkt att lägga sig strax under snitträntan, alternativt långt under snitträntan om du har en särskilt god ekonomisk status. På Konsumenternas webbsida kan du lära dig allt om vilka snitträntor som bankerna tillämpar, så att du slipper ringa till kundtjänsten och fråga eller åka ner till kontoret och titta.

 

4 tips för att få en lägre ränta

 1. Pruta på räntan i jämna intervaller. Om du exempelvis tjänar mer pengar än när du ansökte om lånet är det en bra idé att förhandla om räntan.
 2. Jämför räntan mot andra banker eller online. Det är en bra idé att jämföra den ränta som du betalar idag mot den ränta som gäller hos konkurrerande banker. Med rätt information i ryggen kan du antingen pruta mer aggressivt hos din egen bank, alternativt byta bank eller jämföra lån online för att få ett lån med lägst ränta.
 3. Erbjud dig att skaffa mer tjänster hos banken. Som exempelvis försäkringar eller investeringssparkonton, i utbyte mot att du får en lägre årsränta på ditt lån. Om du redan är helhetskund är det en bra idé att på peka det, och säga att du borde bli belönad för det.
 4. Påpeka att du har en god ekonomi. Om du har en hög disponibel inkomst ska du propsa för en särskilt låg ränta, men även om du inte tjänar så mycket finns det trick du kan ta till. Om din inkomst är låg, ta med lönespecifikationer som visar att du tjänar pengar och påpeka att du faktiskt gör allt för att få en högre lön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *