Christian Rubio Sivodedov berättar om vardagen i Schalkes akademi och om första träningen med a-laget.

De har fostrat världsmästare som Manuel Neuer, Mesut Özil, Benedikt Höwedes och Julian Draxler. Spelare som en gång startat karriären som unga talanger i Schalke 04:s akademi. I dagens a-trupp finns det flera unga spelare som gått samma väg som flera tyska världsstjärnor och i akademin finns det ännu fler som i framtiden vill slå sig in i klubbens a-lag. En av dem är den 18-årige svensken Christian Rubio Sivodedov.

– Hela ungdomsverksamheten är kärnan i klubben. Det finns många egenfostrade spelare i a-laget och tra- ditionen i klubben är att ta fram egna talanger, säger Christian Rubio Sividedov till MATCH.

Christian kom till Schalke 04 efter att ha spelat för Djurgården i allsvenskan. Efter ett lyckat provspel med Schalkes u19-lag visade klubben intresse för Stockholmskillen och värvade honom i januari 2015.

– Den upplevelsen jag hade under provspelet var avgörande för att jag skulle gå dit. Träningarna var längre och hårdare, jag fick bra kontakt med tränaren och den plan som de presenterade för mig lockade väldigt mycket. De trodde på mig. Allt handlade om vad som är bäst för min utveckling.

Planen som Schalke presenterade för dig – hur såg den ut?

– När jag kom till Schalke var det en halv säsong kvar. Målet är att jag inom ett och halvt år ska ta mig upp i a-laget. Under den här säsongen ska jag utvecklas och göra såpass bra ifrån mig att jag får ett a-kontrakt. Sen jobbar man varje dag för att det ska gå snabbare än så. Det är upp till mig att ta vara på varje dag, varje träning och varje match.

Pulsklocka varje vecka

När det gäller talangutveckling är Schalke 04 en av de ledande klubbarna i Tyskland. Enligt en studie som idrottsforskningscentret CIES gjorde förra året är Schalke 04 med bland de 25 bästa klubbarna i Europa som fostrar flest spelare till de fem bästa ligorna. Bland dagens a-lagsspelare är lagkaptenen Bendedikt Höwedes, supertalangen Max Meyer och tonårssensationen Leroy Sané bara några av spelarna som gått hela vägen från klubbens akademi och upp till a-laget.

Strategin att fostra egna spelare som ska göra avtryck i a-laget är glasklar. Men hur gör Schalke för att lyckas med talangutveckling? Christian Rubio Sivodedov berättar vad klubbens framtida a-lagsspelare tränar på under veckorna.

– Vi tränar två timmar varje gång och det väldigt mycket tekniskt och taktiskt. Hur vill vi spela? Det är allt frå hur vi vill pressa i försvarsspelet till att hålla bollen inom laget och olika omställningsövningar. Vi har ett väldigt aggressivt försvarsspel och därför kör vi ett konditionspass i veckan när man har pulsklocka på sig. Det måste vi ha eftersom det krävs så mycket att vi ska orka pressa hela tiden säger han och fortsätter:

– Våra uppvärmningar är väldigt tekniska också. Vi slår mycket passningar och när det är vila ska vi alltid vara aktiva. Då står man och kickar med en lagkamrat.

En annan stor anledning till Schalkes succé med att fostra egna talanger är Christians tränare Norbert Elgert. Han har jobbat för ”Knappenschmiede” i över 20 år och är u19-världens motsvarighet till Sir Alex Ferguson.

– Han har format en kultur här. Fotboll är en mental sport och han lägger stor vikt vid hur man mår som person och saker som händer utanför planen. Man ska må bra så att man kan prestera så bra som möjligt. Han vet exakt när han ska vara hård eller prata mer med någon. Man kan lita på honom. Han är en utbildare. Schalkes a-lag vill ha honom, men han vill inte dit eftersom han säger att han utbildar spelare. Det är hans passion och det han älskar allra mest.

”Det var surrealistiskt”

I våras blev Christian Rubio Sivodedov tysk u19-mästare med Schalke 04. I finalen mot Hoffenheim gjorde svensken ett av målen när laget vann med 3–1 och säkrade titeln.

– Jag hade några bra och några dåliga matcher under säsongen. Vårt lag var väldigt bra och vi vann hela grejen. Och i finalen gjorde jag min bästa match på säsongen. Med kvarten kvar fick jag en andraboll som studsade en gång. Jag sköt lågt i vänstra hörnet och punkterade matchen. Det var riktigt skönt och hur stort som helst.

I början av den här säsongen fick Rubio dessutom chansen att träna med klubbens a-lag.

– Det var väldigt roligt och inspirerande. Vi spelade elva mot elva och jag fick spela på mittfältet. Det kändes som att man hörde hemma där och bara ville ha mer.

Var det nervöst?

– Kanske lite i början när jag klev in till grabbarna i omklädningsrummet. Det var lite surrealistiskt. Men man har sett dem så mycket ändå eftersom vi alltid tränar på samma ställe. De är bara vanliga människor, men de är väldigt bra på fotboll.

Gjorde du något skönt på träningen?

– Jag gjorde faktiskt en assist till Klaas-Jan Huntelaar. Det var en chipboll över backlinjen som han gjorde mål på. Det kändes lite stort.

Tre Champions League-debutanter

Schalke är inte rädda för att ge unga spelare chansen. I förra årets åttondelsfinal i Champions League mot Real Madrid fick målvakten Timon Wellenreuther och anfallaren Felix Platte göra sina debuter i världens största klubblagsturnering. I det galna returmötet på Santiago Bernabéu (som Schalke vann 4–3) fick dessutom Leroy Sané göra sin första match från start – och gjorde mål. Alla tre spelarna var 19 år, fostrade i Schalkes akademi och var bara ett mål ifrån att slå ut Real Madrid ur Champions League.

Att Schalke ger de tre spelarna chansen mot Real Madrid. Sänder det en signal till dig om att ingenting är omöjligt?

– Ja, verkligen. Och det är det som är hela grejen med Schalke. De fick en skada på Huntelaar i första matchen mot Real Madrid och slängde in en helt oprövad anfallare som Felix Platte. Det är så det funkar här. Man får chansen om man är tillräckligt bra.