Från Norrköping till Champions League, a-landslaget och Bordeaux. Allt hände på bara ett halvår för Isaac Kiese Thelin

Det har gått snabbt för Sveriges nya anfallsstjärna. När allsvenskan startade ifjol spelade han i IFK Norrköping och när Malmö FF rustade för guldstrid och skulle spela Champions League valde de att plocka in Isaac Kiese Thelin för att stärka offensiven.

Där tog han plats direkt och bildade ett vasst anfallspar med Markus Rosenberg. I allsvenskan gjorde han fem mål under hösten och i Champions League imponerade han mot lag som Salzburg, Olympiakos, Juventus och Atlético Madrid. Efter en otrolig höst köptes han av Bordeaux i franska ligan och debuterade i landslaget.

– Det är svårt att säga varför det har gått så snabbt. Men man fick det att stämma i Malmö. Jag kom till ett lag som funkade tillsammans och som även funkade för mig. Då kan det gå fort. Det kanske beror lite på mig som spelare också. Det brukar inte finnas så många fysiska spelare med bra teknik. Jag spelade många stora matcher med Malmö och det blev som ett skyltfönster. Många klubbar kollade och sen blev det Bordeaux, säger Thelin till MATCH.

Hur tänkte du när det gick så snabbt för dig?

– Man spelar bara på. Det är inte så att jag känner när jag avslutade en träning att: ”Idag har jag utvecklat det här”. Jag har alltid känt att jag har potential och den fick jag ut i Malmö. När det går så bra tänker man inte att det är så speciellt eftersom man bara kör på. Men när man tittar tillbaka på det så är det ju faktiskt ganska speciellt.

Trodde du själv när du spelade i Norrköping att du skulle spela i franska Ligue 1 ett halvår senare?

– Nej, det trodde jag inte. Jag trodde att jag skulle komma till den nivån någon gång, men inte så snabbt. Det var en positiv överraskning.

”Vill börja leverera mål”

I Bordeaux kastades Isaac Kiese Thelin rakt in i hetluften. Han startade de sex första matcherna och under våren fick han spela 14 matcher. Han gjorde ett mål och tre assist.

– Den första tiden i Bordeaux har varit en bra och lärorik period för mig. Jag har fått en anpassningsperiod nu kan man säga. Det är alltid speciellt under första tiden i en ny klubb och i en ny liga, men jag har kommit in i det nu.

Redan i debuten hamnade Kiese Thelin i centrum. I slutet av första halvlek råkade han dela ut en armbåge mot en Bastia-försvarare som föll mot marken. Motståndarlaget rusade mot svensken och under resten av matchen fick han flera smällar tillbaka.

– Det är ett tuffare klimat i Frankrike. Det är fler hårda och fula smällar, men det var jag beredd på.

Varför valde du Bordeaux?

– Jag kände att jag hade bra förtroende från tränaren där och det var viktigt för mig. Den franska ligan är tuff, men gör man det bra där så kommer man att utvecklas till en bra spelare.

I början fick Isaac spela som ensam forward, men senare un- der våren bildade han anfallspar med uruguayanen Diego Rolán som gjorde 15 mål i ligan.

– Om jag spelar tillsammans med någon på topp är jag bra på att samarbeta med honom. I början var jag ensam där framme. Nu spelar jag med någon bredvid mig, oftast Diego Rolán. Jag är en helt okej targetspelare och bra på att skapa ytor åt honom. Men jag försöker inte bara vara targetspelare utan också vara rörlig.

Vad är viktigt att tänka på som targetspelare mot topplag som PSG i franska ligan och mot Juventus i Champions League?

– Man måste tänka på att laget ska kunna lägga upp bollen på mig och att jag får fast den där uppe. Att täcka bollen och hålla den inom laget så att resten av medspelarna kan flytta upp och komma närmare motståndarnas mål.

Vad vill du utveckla som anfallare för att ta ännu ett kliv?

– Spelet i boxen och börja leverera mål. Det är vad som krävs för att jag ska ta nästa steg och det är jag fullt medveten om. Efter träningarna blir det mycket avslutsträning. Där kan ja få inlägg och passningar från olika vinklar i boxen och för att träna avslut.

Genombrott i a-landslaget

Succéhösten i Malmö ledde även till en plats i a-landslaget. I november tog Erik Hamrén ut anfallaren till EM-kvalet mot Montenegro där han fick göra sin debut. Sedan dess har Kiese Thelin slagit sig in i landslaget och i kvalmatchen mot Moldavien fick han chansen från start och bildade ett tungt anfallspar med Zlatan Ibrahimovic.

– Det har gått bra i landslaget. Det är såklart fantastiskt kul att få vara med. Att spela oavgjort mot Montenegro var lite tråkigt och det kändes som en förlust, men det gick bra senast. Det är fantastiskt roligt och man vill dit igen. Jag vill vara med och komma till EM i Frankrike. Vi har bra chans att lyckas med det så det hade varit fantastiskt.

Men först ska Isaac Kiese Thelin spela u21-EM. I slutet av kvalet klev han fram och blev en nyckelspelare. Mot Grekland gjorde han två mål och i playoffet mot Frankrike blev han en av de stora hjältarna när han gjorde två av målen i 4–1-segern på Örjans Vall som tog Sverige till EM i Tjeckien.

– Det är så den här gruppen är. Vi har ett riktigt bra ”go” i laget med många sköna människor. Det var mycket skrik, skratt, musik och dans i omklädningsrummet efter matchen. Alla var hur glada som helst. Det vara lite samma grej som när vi slog Salzburg med Malm. Det är sådana upplevelser man vill ha som spelare. Då känner men en enorm glädje och stolthet.

Det känns som att det här u21-landslaget har blivit väldigt populära i Sverige. Varför tror du att det är så?

– Det finns många karaktärer i laget och det är många som säger vad de tycker. Folk ser nog också att det är mycket glädje och det blir kanske lite speciellt att följa. Det smittar av sig till tv-rutan liksom. Och vi har verkligen känt det stödet. Vi känner att vi har hela Sverige bakom oss.

”Chans att vinna en titel”

Efter ligasäsongen har Thelin haft en kort semester och i slutet av maj blev han uttagen till a-landslaget som skulle möta Norge och Montenegro. Han är ändå laddad för att spela u21-EM i Tjeckien.

– Man vill bara dra igång. Det ska bli väldigt inspirerande. Det är mitt första slutspel och jag tror att vi kan gå hur långt som helst. Vi känner i laget att vi kan vinna. Jag ser fram emot och känna energin som finns i gruppen.

Både England och Tyskland kommer med starka lag och spelare från både Premier League och Bundesliga. Men ni har visat att ni kan mäta er med de stora nationerna. Varför då?

– Vi har också bra spelare. Många spelar ute i Europa, men framförallt har vi den svenska lagkänslan. Vi tror på oss själva och ingen tänker: ”Wow, han spelar i Premier League”. Vi bryr oss inte om det, säger han och fortsätter:

– När vi möter någon så tänker vi att vi ska köra över honom och det laget vi möter. Vi vill visa att vi är bra och har ingen respekt. Vi vet att det blir tuffa matcher, men vi är ett bra lag. Vill man vinna så måste man vinna över de bästa.

Man kan se på u21-EM med olika ögon. Vissa ser det kanske som en bra erfarenhet. Andra ser det som ett skyltfönster. Hur ser du på turneringen?

– Jag ser det som en chans att vinna en titel. Det är bra matcher och många som ser dig, men jag tänker inte på det. Man vill ju ändå visa sig från sin bästa sida och att få en medalj hade varit stort när så många ser det. Det är en kul grej, men det är också en viktig grej.