I denna artikel presenterar vi Sveriges mest ikoniska herrfotbollsspelare genom tiderna. Det är förstås svårt att jämföra fotbollsspelare från olika tidsepoker, men vi har gjort vårt bästa för att listan ska vara så träffsäker som möjligt.

 

#3. Tomas Brolin

Landskamper: 47 st (27 mål)
Landslagsdebut: 1990
Främsta meriter: VM-brons 1994, EM-brons 1992, Uefa Cup-vinnare, italiensk klubbvinnare.

Tomas Brolin blev känd år 1990, då han debuterade i IFK Norrköping, och gjorde hattrick mot IFK Göteborg. Hans stora genombrott kom dock i VM-slutspelet år 1994, där han var en av Sveriges viktigaste spelare. Sverige fick tillslut en bronspeng, och Brolin hamnade i världslaget. Hans karriär förstördes året därefter av en svårläkt fotskada, som aldrig läkte på ett bra sätt.

 

#2. Henrik Larsson

Landskamper: 106 (37 mål)
Landslagsdebut: 1993
Främsta meriter: VM-brons 1994, tre EM-slutspel, Champions League-vinst, ligavinnare i Skottland, Spanien och England.

Henrik Larsson beskrivs som ganska tystlåten utanför fotbollsplanen, men mål och framgångar är åtminstone ingen bristvara. I den skotska toppklubben Celtic dominerade han totalt. 242 mål på 312 matcher lyckades han prångla in i Celtic, där han spelade från år 1997 till 2004.

Han gjorde även stor succé i FC Barcelona. År 2006, då FC Barcelona spelade Ueafacupsfinal mot Arsenal, gjorde han två avgörande målpassningar. Larsson var dessutom oumbärlig i det svenska landslaget, där han ledde oss till fem stora mästerskap under 00-talet.

 

#1. Zlatan Ibrahimovic

Landskamper: 116 (62 mål)
Landslagsdebut: 2001
Främsta meriter: Två VM-slutspel, tre EM-slutspel, skytteligavinnare i Italien och Frankrike, 11 guldbollar.

Zlatan är stor, stark, teknisk och relativt snabb. Vi menar att han är Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna då han varit ikonisk i precis varenda klubblag, och sparkat in tonvis med vackra mål på hög internationell nivå. Solomålet i Ajax är inte lätt att glömma, inte heller klackmålet i VM-matchen mot Italien. Zlatan har dock aldrig vunnit Guldskon, och tiden rinner sakteliga ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *