Tre priser för individuella fotbollsspelare utmärker sig tydligt: The Best FIFA Football Player, Ballon d’or och Guldskon. Ballon d’or har högst status, tätt följt av Guldskon, medan The Best FIFA Football Player beskrivs som minst betydelsefull.

 

The Best FIFA Football Player

De tre bästa kvinnliga, och de tre bästa manliga fotbollsspelarna blir tilldelade ”The Best FIFA Football Player”-priset, som delas ut årligen. Priset har tidigare kallats för FIFA World Player, och var under en tid sammanslaget med Ballon d’Or.

Best FIFA Football Player-priset röstas fram av ledande förbundskaptener samt landslagskaptener. Slutligen sammanställer FIFA rösterna, för att efter det dela ut priserna vid den årliga The Best FIFA Football Award-galan.

 

Ballon d’or

Ballon d’or delas ut av den franska fotbollstidningen France Football. Priset delas ut årligen, till världens bästa klubb-fotbollsspelare, och I Sverige är det känt som ”den franska guldbollen”. Ballon d’or är världens mest prestigefyllda pris för individuella fotbollsspelare.

Lionel Messi har vunnit priset sex gånger, tätt följt av Christiano Ronaldo, som knipit förstaplatsen fem gånger.

 

Guldskon

Guldskon delas ut till den klubblagsspelare som gjort flest mål under en säsong. Priset är viktat på ett specifikt sätt, då spelare i mer välkända ligor har en klar fördel gentemot spelare i mindre ligor. Detta pris har stor prestige, men Ballon d’or-utmärkelsen ses som än mer prestigefylld.

 

Vem är världens bästa fotbollsspelare just nu?

 

#1. Lionel Messi

Klubb: FC Barcelona
Nationalitet: Argentina
Född: 1987

Lionel Messi har spelat för Barcelona i 15 år, och gjort över 40 poäng i åtta säsonger. När han väl är i högform dominerar han både i La Liga samt Champions League. Han har under sin karriär vunnit sex Ballon Ballon d’or och fem Guldskor.

Då han genomgående håller en extremt hög nivå är det förmodligen få som ens rycker på ögonbrynen när han briljerar, och även om Cristiano Ronaldo, Raheem Sterling, Kylian Mbappe och Luiz Suarez är fotbollsspelare av toppklass ligger de fortfarande en bra bit bakom Messi, både spelmässigt och psykologiskt. Vi vill därför påstå att Lionel Messi är världens bästa fotbollsspelare just nu.

 

 

#2. Cristiano Ronaldo

Klubb: Juventus
Nationalitet: Portugal
Född: 1985

Christiano Ronaldo är snabb, lång, uthållig och skjuter både hårt och träffsäkert. Han är dock lite mer psykiskt labil i jämförelse med Messi, då han vid flertalet tillfällen hamnat i bråk, med utvisning som följd. Men trots det är han en av världens bästa fotbollsspelare just nu.

Christiano Ronaldo har vunnit tre Guldskor och tre Ballon d’or. Det är en utmärkt prestation, men Messi slår han inte.

 

 

#3. Neymar Jr

Klubb: Paris SG
Nationalitet: Brasilien
Född: 1992

Neymar Jr, eller bara Neymar, är en synnerligen snabb och tekniskt duktig anfallare. Han inledde sin karriär i FC Barcelona, och spelar numera i den franska klubben Paris SG. Neymar har vunnit Ballon d’or en gång, och någon guldsko har han ännu inte rott hem.

 

 

Världens bästa fotbollsspelare genom tiderna

 

#1. Pelé

Position: Anfallare
Nationalitet: Brasilien

Pelé, eller Edson Arantes do Nascimento, som är hans egentliga namn, övertygade i VM-slutspelet 1958, då han spelade hem guldet för Brasilien. I samma VM-turnering gjorde han tre mål i semifinalen mot Frankrike, och två i finalmatchen, där Sverige stod för motståndet.

Proffskarriären tillbringade han i Brasilien, där han gjorde 589 mål på 605 matcher, i sitt klubblag FC Santos. FIFA utsåg honom till århundradets bästa spelare år 2.000, så vi anser att hans förstaplats är väl underbyggd.

 

 

#2. Diego Maradona

Position: Mittfältare
Nationalitet: Argentina

Den kompakte bollkonstnären Maradona är bland annat känd för Guds hand-incidenten, där han gjorde mål med handen, utan att domaren hade några invändningar. Utöver det är han känd för sitt solomål, som utsetts till århundradets mest vackra fotbollsmål.

Under 80-talet spelade han för Napoli, och blev snabbt en ledargestalt. Napoli, som inte vunnit en stor titel innan Maradona gjorde entré, vann två Serie A-titlar under Maradonas tid i klubben.

 

#3. Lionel Messi

Position: Anfallare
Nationalitet: Argentina

Messi har vunnit fler Ballon d’or än någon annan fotbollsspelare, och har en lång samt framgångsrik karriär bakom sig. Han lär vara FC Barcelona trogen karriären ut, och allt han saknar är ett VM-guld.

När Lionel Messi väl lagt skorna på hyllan är chansen stor att han tar över förstaplatsen som världens bästa fotbollsspelare någonsin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *