Diamantbollen är ett fotbollspris som delas ut av Svenska Fotbollsförbundet och Svenska Dagbladet. Priset delas ut på fotbollsgalan, och tilldelas den svenska fotbollskvinna som utmärkt sig mest under året. Guldskon, i sin tur, delas ut till världens bästa herrfotbollsspelare.

 

Diamantbollen – vinnare genom åren

 

Kosovare Asllani (2017 | Manchester City)

Kosovare Asllani, som vann Diamantbollen år 2017, tilldelades priset för att hon utvecklats till en nyckelspelare, både inom landslaget och klubblaget. Asllani valde att tacka alla som trott på henne, och hoppades att hennes tal skulle ge inspiration till barn och ungdomar som drömmer om en fotbollskarriär:

”Jag är oerhört stolt över att ta emot det här priset. Det här är inte bara mitt pris, och jag vill främst rikta ett stort tack till min familj som stått vid min sida, till landslaget och till mitt klubblag. Det här priset är också till alla barn och ungdomar som har stora drömmar och kämpar för att bli något.”

 

Hedvig Lindahl (2015 – 2016 | Chelsea Ladies FC)

Dammålvakten Hedvig Lindahl vann Diamantbollen två år i rad. År 2015 var det både hennes VM-insats som hyllades, samt hennes klubblagsinsats. Under 2015 vann Chelsea Ladies FC både ligacupen samt klubbtiteln, medan Sverige åkte ut i åttondelsfinal i VM.

År 2015 tog Hedvig emot priset via videolänk, och juryns motivering var följande:

”För en säsong som lyft henne till en helt ny nivå. Vilket inneburit trygghet för landslaget, där insatsen mot USA i VM stack ut som den allra bästa, och har varit avgörande för hennes klubblags marsch till både liga- och cuptiteln. På 23 matcher i klubblaget under säsongen släppte hon bara in 14 mål och höll nollan 14 gånger.”

 

Lotta Schelin (2011 – 2014 | Olympique Lyonnais)

Lotta Schelin har vunnit Diamantbollen 4 år i rad, och sammanlagt fem gånger, då hon även tog hem Diamantbollen år 2006. Hon beskrivs som en inspirerande och tekniskt duktig anfallare, som hela tiden utvecklade sitt spel. Juryns bedömnings löd enligt följande:

”För en mästerlig säsong, en ständig förmåga att kliva fram och avgöra i de viktigaste ögonblicken samt ett rekord som för alltid skriver in henne i historieböckerna.”

 

 

Therese Sjögran (2010 | LdB FC Malmö)

Therese Sjögran beskrivs som en stor kreatör, som varit nyckeln till FC Malmös ligavinst år 2010. Sjögran har även vunnit Guldbollen år 2007. Den första gången hon vann valde hon att tacka både klubblaget och landslaget:

”Detta känns helt otroligt. Jag vet att detta är den finaste utmärkelse man kan få som en svensk damfotbollsspelare. Jag kanske inte riktigt förstår hur stort det är, men det jag vet är att jag delar det här priset med väldigt många. Alla spelare och ledare i min klubb LdB FC, och även med landslaget.”

 

Fler vinnare av Diamantbollen

Nedan följer ytterligare ett gäng fotbollskvinnor som utmärkt sig under sin karriär, och därför blivit tilldelade en Diamantboll.

 

Hanna Marklund (2005 | Sunnanå SK )

Hanna Marklund beskrivs som en jämn och viktig kugge i Sunnanå SK. Klubben var tidigare ett bottenlag, men Hannas rutin och kämpaglöd förde Sunnanå till en sjätteplats år 2005. Marklund beskrev säsongen enligt följande:

”Jag visste att det skulle gå upp och ner, vi är inte riktigt klara ännu men vi är på väg och det känns bra att kunna bidra med erfarenhet och spel som gett stabilitet till klubben. Sunnanå har sluppit jobbiga streckmatcher.”

 

Malin Moström (2001 | Umeå IK)

Malin Moström beskrivs som en arbetsam, nyttig och lojal innermittfältare, som arbetar i det tysta. Moström var en viktig kugge när Umeå tog sitt andra SM-guld, och vid kvalet till VM 2003. Hon sammanfattade sin prestation enligt följande:

”Det har varit ett fantastiskt fotbollsår. Det kan knappast bli bättre. Fast det bästa är känslan att detta bara är början på något riktigt stort. Det vi presterat är ingen tillfällighet.”

 

Tina Nordlund (2000 | Umeå IK)

År 2000 röstades Tina Nordlund fram som Allsvenskans bästa spelare. Hon gjorde en synnerligen bra säsong med Umeå IK, som vann serien samma år. Tina beskriver sig själv som en genuin idrottstjej, och hon kände att hennes hårda slit äntligen gett resultat:

”Jag kände att jag fick betalt för några års hård träning. Jag var snabbare, starkare och spänstigare. Till det hade jag bättre balans och ökad internationell rutin.”

 

Video: Lotta Schelin tar emot Diamantbollen år 2014

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *